Epiloog Florence – Rome

Alles op een rijtje

De fiets is weer schoongemaakt, kleine reparaties verricht… tijd voor een korte terugblik, inclusief de relive-video’s en de stats. Maar eerst, iedereen bedankt voor de likes, de berichtjes en andere vormen van (re)actie!

Bij het opruimen moet ik steeds denken aan het gezicht, dat de Italiaanse medewerkster van het hotel in Rome trok, toen de receptionist ons verhaal aan haar vertelde. We hadden hem over de route geïnformeerd. Haar mond viel open, grote ogen.. no no, quanti chilometri? Net zoals Fabienne van de camping; sei pazzo! En Federico: ho una machina. Italianen moeten er niet aan dénken. En toch is het niet zo dat ze níet fietsen. Op een andere manier, want we kwamen er veel tegen; mountainbikers en wielrenners.

20180531_1801516291913722540968546.jpg
Caprarola

In de auto terug van Firenze naar Nederland waren we het snel eens. Dit was het zwaarste traject ooit. De wegen naar Rome via en langs de route van de Via Francigena zitten vol venijnige klimpartijen. Soms kort, soms lang en dat in combinatie met 27 à 30 graden. Dit resulteerde in vele pauze momenten. Gelukkig heeft elk Italiaanse paese een bar. De genoten aantallen flesjes acqua naturale en frizzante waren groot. Later in combinatie met caffè freddo. Laatstgenoemde is een ware aanrader!

20180605_1622275312174205856745269.jpg

Ook de slechte staat van het wegdek is memorabel. Terwijl in het noorden de wegen doorgaans redelijk tot goed zijn, daar zijn zelfs fietspaden, is het hoe zuidelijker, hoe erger. We wisten het wel, maar het viel toch tegen. Op de het hele traject van ruim 450 km zijn we drie (deels verharde) fietspaden tegen gekomen. De eerste door Poggibonsi, de tweede naar de stad Rome vanaf het station in Prima Porta. De laatste langs de Arno van Firenze naar Signa.

Via Francigena overview en statistieken

Een belangrijk punt van aandacht is dus de zwaarte. Wil je de vele bezienswaardigheden bezoeken, of gewoon het rustiger aan doen, halveer dan de afstanden en verruim de periode.

 • Totaal gereden route 456 km (inclusief extra’s 485 km)20180601_184821
 • Totale tijd actief 46 uur 19 minuten
 • Totale stijging 6.639 meters
 • Dagafstanden:
  • Signa – San Gimignano 92 km
  • San Quirico 96 km
  • Bolsena 85 km
  • Caprarola 79 km
  • Rome 89 km
  • Firenze – Signa 15 km

Een laatste voetnoot

Met dit laatste bericht is er ook een einde aan de fietstocht naar Rome gekomen. Vanaf Zwolle 2.579 km lang en vanaf Maastricht 2.194 km. Zoals elk traject, elke dag zijn eigen charme had, geldt dat ook voor de hele route van Onbegrensd fietsen naar Rome. Het zijn belevenissen; onverwachte ontmoetingen met landschappen en hun inwoners. Soms verrassend, soms bekend, maar altijd prettig bezien met draaiende wielen door het Europese grondgebied.img_00868802003559193426214.jpg

3 reacties

 1. Het was een genot om te lezen! Wat hebben jullie behoorlijke dagafstanden afgelegd bij deze temperaturen en inderdaad de slechte staat van de wegen, maakt het er dan niet makkelijker op. Bedankt voor de tip, die café fredo gaan we proeven, we zijn er nu toch 😎

  Like

 2. Bedankt voor de leuke blogs! Ik heb er iedere keer weer met veel plezier van genoten! Geweldig dat jullie zo’n zware fietsreis hebben overwonnen! Een inspiratie voor anderen! ✨

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: