Opgezadeld…

Als je veel keuzes kan maken, moét maken, dan kun je dat als een druk ervaren. Je wordt er als het ware, mee opgezadeld. Het samenstellen van een fiets is voor mij moeilijker dan het kopen van een auto! Ik was deze week in Elst bij Sector 2 Bikes. Het is een Santos Experience Store, waarbij je bijna onbeperkt kunt proefrijden. Naast een normaal ritje, kun je bijvoorbeeld ook een weekend de fiets meekrijgen, zodat je met bepakking een goed beeld krijgt van je aspirant aankoop. Nu had ik in Nieuw-Vennep al de keus gemaakt om voor een Travelmaster 3+ te gaan. Dit model heeft 2 wielmaten; een 28 inch en een 27,5 inch. Daar ga je al. Wat wordt het? In deze blog, in de categorie ‘Materiaal’  wil ik je meenemen in enkele te nemen beslissingen. Vooraf wil ik wel opmerken dat er veel informatie te vinden is op het internet. Die ga ik hier niet herhalen. Wie meer wil weten, googled wel verder. Mijn bedoeling is veel meer de keuzes te benoemen en het gevoel van mijn zoektocht te schetsen.

Wielen & Banden

Ik ben dus bij Sector 2 Bikes. Ik vertel aan de monteur/gastheer van deze zaak dat ik proef gereden had en de keuze op de 3+ is gevallen. Met hoeveel inch wielen, vraagt hij. Met de 27,5 inch en 62 mm banden. Waarom?  vraagt hij… Nu ik er toch was, hij pakte 2 travelmasters met de twee wielmaten en nodigt mij uit om de omgeving te verkennen. Als ik het meest op asfalt zou rijden raadde hij mij de 28 inch aan. (Ik schat overigens in dat gemiddeld de verhouding 60% asfalt en 40% onverhard is.)
Travelmaster 3+ met 27,5 inch wielen
Het was droog en daarmee ook alles gezegd. De koude wind blies stevig door en ik reed richting Amerongen. De Utrechtse Heuvelrug lonkte rechts van mij, maar ik concentreerde mij op een waarneembare weerstand. De dikke 62 mm banden waren met slechts 2 bar opgepompt en absorbeerde de oneffenheden goed. Deze combinatie rijdt lekker, en met enige glooiing in de weg, waan ik mij al op reis. Daarna was de 28 inch aan de beurt.
Travelmaster 3+ met 28 inch
Ik rij hetzelfde traject om een goed vergelijk mogelijk te maken. De 42 mm banden zijn sneller, ook al is het verschil klein. Doordat deze banden ook harder zijn opgepompt (minimaal 4 bar) en het oppervlak kleiner is, voel ik meer contact met de weg.  Maar hoe zat het ook al weer met de weerstand en de bandbreedte?

Rolweerstand

Ten eerste, het profiel van de band bepaalt de grip op de weg en een gedeelte van de weerstand. Hoe gladder, hoe lichter de band loopt en hoe losser de ondergrond, hoe groter de noppen moeten zijn. Een beetje de gulden middenweg opzoeken dus. 
De rolweerstand is de kracht die nodig is om het wiel te laten rollen en hangt af van de vervorming (indrukking) van de band  Bike 4 travel’s handboek Fietsvakantie
Voornoemd handboek geeft verder aan, dat ook van invloed zijn:
  • hoe harder opgepompt, hoe minder vervorming
  • hoe groter en breder de band, des te ronder het contactoppervlak  (dus minder vervorming)
  • hoe meer profiel, hoe meer rolweerstand.
  • de opbouw (materiaal) van de band; hoe stugger hoe minder vervorming
Bij gelijke druk rolt een bredere band lichter dan een smalle band!!
De brede band is dus in het voordeel en is daarnaast ook nog comfortabeler, heeft meer grip,  fietst makkelijker over onverharde wegen en bandenspanning is minder belangrijk en de banden gaan langer mee. Zijn er ook minpunten? Zeker; je kunt ze niet zo hard oppompen, ze hebben meer luchtweerstand en zijn zwaarder. Accelereren kost meer tijd en energie en de zijdelingse stabiliteit is minder. 

Ik ga dus nog even nadenken over welke wielmaat het wordt. En dan heb ik het nog niet gehad over de remmen en naven, stuur en handvatten, de verlichting en de pedalen….

en oh ja, het zadel natuurlijk!

Het Zadel

Wat ik heb gelezen en heb gehoord en ook wel uit eigen ervaring kan vertellen. Een fout zadel, verpest je fietstocht en -vakantie. Maar het is ook het meest persoonlijke onderdeel qua keuze. Uitproberen en ervaren dus en bij twijfel kun je beter een reserve zadel meenemen. Dat heb ik op mijn reis naar Parijs gedaan. Niet nodig gehad gelukkig, maar beter ermee verlegen dan erom verlegen… En letten op:
  • de stand van je zitbotten bepaalt de breedte van het zadel
  • hoe dieper je zit, hoe smaller het zadel
  • zit je lang ( > 50 km per dag) of kort op de fiets? Een hard zadel voldoet meer als je lang fietst, maar moet dan wel goed passen!
Zó… en nu zit het er op!

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: