DR03 Kastelen in het Vechtdal (Heino, Dalfsen, Vilsteren 60 km)

Alle tijd

Na de regen, en hagel, van de afgelopen dagen komen er weer mooie fietsdagen aan. En op de fiets ‘springen’ dat kan soms heel spontaan, als het moment daar is. Dan moet je zo’n moment pakken, gewoon vanuit je huis. Ons land kent vele fietsroutes, die misschien wel door je achtertuin lopen. Mijn achtertuin is het Vechtdal. En daar, zo lees ik op de site van ‘vechtdaloverijssel.nl’ heb je alle tijd. Door deze natuurrijke, groene, gastvrije en bijzondere omgeving gaat deze kastelenroute. Zo gaat dat hier, dat zelfs kastelen, havezaten e.d. in de tijd zijn opgenomen.

Het Overijssels Vechtdal dat zich kenmerkt door de Overijsselse Vecht die het gebied kruist, bestaat uit onder meer natuurgebieden met bossen, zandduinen en heidevelden. Tijdens deze route fiets je langs de vele Kastelen, Buitenplaatsen en Havezaten die de rijke historie van het gebieden heeft voortgebracht. Je komt bijvoorbeeld door de plaats Heino waarvan de eerste verwijzing hiernaar stamt uit 1236. In deze omgeving kun je onder meer Museum de Fundatie vinden dat is gevestigd in Kasteel Nijenhuis. Ook het Landgoed De Colckhof van Natuurmonumenten is de moeite waard om te bezichtigen. Bij Dalfsen kom je Kasteel Rechteren tegen dat al sinds de 15e eeuw door hetzelfde geslacht wordt bewoond. De bewoners van het dorp Vilsteren betalen nog altijd pacht aan de eigenaren van Landgoed Vilsteren dat je ook op de route zult tegenkomen. In deze route zijn ook particulier bewoonde kastelen en buitenplaatsen opgenomen. Deze huizen en het terrein eromheen zijn doorgaans niet voor het publiek toegankelijk. Dit is meestal duidelijk aangegeven. Houd hiermee rekening. Tijdens ‘Dag van het Kasteel’ is het terrein van sommige kastelen en buitenplaatsen wel toegankelijk voor publiek. Deze locaties zijn te herkennen aan het ‘Dag van het Kasteel logo’. (bron: fietsnetwerk)

Op de fiets

Ik begin mijn rondrit bij Huis de Colckhof in Laag Zuthem. Vanaf knooppunt 15 is het niet ver naar het eerste kasteel: Kasteel het Nijenhuis, waar nu Museum De Fundatie een dependance heeft. Hier zou je als je met de auto komt, ook kunnen parkeren en starten. Maar dat kan ook een stukje verder in Heino (hier is een TOP) of op het NS station. In Heino kun je knooppunt 42 op 2 manieren rijden, een via een landweg of via de bebouwde kom. Ik heb ze beide gedaan. Via het landweggetje kunnen nog al wat plassen staan, daar koop je niets voor, maar als het droog is een prima alternatief. Heino is overigens een leuke plaats om even bij te tanken. Daarna volgt een minder, wat saaier open landschap. Mooier wordt het richting Dalfsen, veel kilometers later door en langs het Rechterenseveld, heerlijk door de bossen. Je rijdt tegen Kasteel Rechteren op. Het ligt er prachtig. Als je het links zou passeren rijd je naar Dalfsen, maar de route gaat eerst richting Vilsteren en daar de stuw in de Vecht over. Na Dalfsen rijd je ook zo weer de geschiedenis is. Eerst in Hoonhorst, waar alle rust heerst en dan een stukje verder een oud landgoed havezate Den Alerdinck. In 1680 gebouwd, maar je kunt er nu bijvoorbeeld trouwen of zakelijk iets doen. Als ik het mooie kasteel met slotgracht weer uitrijd, kom ik langs het door Natuurmonumenten beheerde landgoed De Colckhof en dat klinkt weer bekend, want daar was ik begonnen.

Kasteel Nijenhuis

Evaluatie

  • terrein: voor 80% verhard, ook door de bossen
  • landschap: 50/50 open landschap en bos
  • sfeer: terug in de tijd (cultuur) en rustige dorpen

Virtuele tour

Alvast een vooruitblik op morgen

8 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: