ZHP14 Sächsischen Schweiz & de poort naar Bohemen (Dresden – Usti Nad Labem 96 km)

Vanwege de corona-maatregelen zijn de eettijden in het hotel in blokken verdeeld. Ik kon nog kiezen tussen half 7 of half 10. Ik had een rustig dagje, dus koos voor uitslapen en dan kon ik tot half 10 de fiets vast bepakken. Om kwart over 9 was ik klaar en ging eten. Ze deed niet moeilijk, wel dat ik geen mondkapje droeg. Niet bij me, zei ik. Ik kreeg er een van het hotel. Ontbijt zonder masker is natuurlijk riskant.

Ik verliet het hotel. Een warm deken viel op me. Ik had 12 uur in de airco vertoefd, de regen van gisteren had de warmte niet verjaagd. Net zoals de Dresdenaren deed ik alsof mijn neus bloedde. Ik trapte lekker weg. Zij ook, met kinderen, of ouderen, sommige houden een dikke bandenrace of joggers die aanstellerig stonden te rekken en strekken, langs de elberadweg. Het bleef nog lang druk op deze zomerse zondag. Zeker tot Pirna. Gelegen in een prachtige omgeving. De Elbe voert nu door een echt dal, aan weerszijden steile wanden, die het fietspad moet delen met het spoor en wegen naar de huizen, die tegen de hellingen zijn aangebouwd. Sächsischen Schweiz en na de grens, Boheems Zwitserland zijn natuurgebieden.

Pirna
Het ‘Elbsandstein’ gebergte

Na de grens een dikke onweersbui. Ik stond letterlijk een kwartier aan de grond genageld. Fietsen was gevaarlijk, de wind sterk, water van alle kanten, donder en bliksem. Daarna klaarde het weer op. Omdat de voorspellingen slecht zijn en er overigens geen camping in de buurt ligt, boek ik een pension in Usti. Daar aangekomen, spreekt de barvrouw geen buitenlandse talen. Maar met hulp van vertaalgoogle, zegt ze dat het vol is. Ik bel het nummer, dat neemt niet op. Ik heb al wel betaald! Buiten direct Booking.com gemaild en op naar een ander hotel. Daar gaat alles goed en met een kamer op de negende etage een prachtig uitzicht op het stadje aan de Elbe en de burg Schreckenstein. Of te wel Hrad Střekov, in het hier gebezigde koeterwaals.

Ústí nad Labem

7 reacties

 1. Ik had ook graag een foto van dat hotel gezien. Vermoedelijk typsiche oostblok hotelarchitektuur, en daar houd ik zo van. Het uitzicht laat dat vermoeden. Succes, met hopelijk niet te veel regen.

  Like

 2. Hallo, hoe heeft u de tocht ervaren mbt klimmetjes?
  We zoeken een route naar Praag die ook variatie heeft in hoogtes.
  Uitzichten!
  En niet een te lange afstand door bossen.
  Is dat vingen op deze route?
  Groet Astrid

  Like

  1. De tocht langs de Elbe en Moldau is qua zwaarte een lichte fietstocht. Vanaf Melnik wordt het iets zwaarder; iets meer inspanning. Voor de variatie in hoogtes kunt u de tabel onder statistieken op de pagina Hamburg – Praag raadplegen. De uitzichten zijn mooi het Sächsische – en Böhmische Schweiz zijn mooi, maar dan vanuit het dal. U kunt, als uitstapje natuurlijk wel de hoogte in. Er zijn nergens erg lange stukken door de bossen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: