Licht Leven (Podcastafleveringen #62 – #66 )

In de afgelopen weken ben ik aan het opruimen. Doordat we zijn gaan samenwonen, moeten twee huishoudens in elkaar overgaan. En omdat we beiden geen overvol huis willen, betekent dat veel weggooien. Wat verzamelt een mens toch een grote hoeveelheid overbodige spullen; we slepen een heel leven achter ons aan! De laatste jaren niet meer gebruikte of aangeraakte dingen zijn verwijderd; dozen en kasten vol rommeltjes, van boeken tot geluidsdragers die niet meer van deze tijd zijn. Het zijn maar wat voorbeelden.

Het adagium is: Niet ben je er niet aangehecht? Dan weg ermee!

Het opruimen in algemene zin hoort ook wel een beetje bij het voorjaar. Een fris nieuw begin maken als de dagen weer langer worden. Het maakt ook ruimte voor nieuwe gedachten en -wie weet- nieuwe idealen. Oude, of nieuwe wensdromen. Zonder belemmeringen zie je ze in één keer verwezenlijkt en lijkt het leven ook licht.

Op de Carretera Iglesuela in Cantavieja Teruel Spanje

Ik moet daarbij ook denken aan wat fietsvakantiegangers vaak zeggen: ‘onderweg heb je zo weinig nodig!’ Het eenvoudig onderweg zijn, maakt het leven licht. Overbodige zaken hebben we thuis gelaten, je leeft in het hier en nu. Je merkt dat je met weinig gelukkig kan zijn. Het vinden van het volmaakte zit dan ook meer in het weglaten, dan in het toevoegen.

In de afgelopen maand heb ik ook weer het geluk gehad om met fietsvakantiegangers te spreken voor de podcast. Hun motivatie brengen ze over waarbij sommigen een paar weken, en sommigen maanden, ja zelfs jaren onderweg zijn! In die laatste categorie vallen Dorien en Marielle. Over hun ervaringen doen zij op inspirerende wijze verslag. En wat dacht je van Camille, die op dit moment in Zuid-Spanje fietst. Je hoort hem ‘live’ terwijl hij onderweg is. Een heel andere verhaal hoor je van Henri, die al vele tochten in Europa heeft gefietst en enthousiast is over Afrika. Hij reed door Marokko en Kenia. Tot slot sprak ik met Gerrit Koelewijn over het onderwerp Navigatie. Een item wat de volgende maand terugkomt met een tweede deel. Je vindt de podcastafleveringen van de maande februari hieronder.

Als je contact wilt met een podcastgast, bijvoorbeeld omdat je een vraag hebt over een besproken route, kijk dan op onderstaande pagina.

Groene Valleien Route

Bart en Marjan fietsten al met hun zoontje door Europa. Hun fietsbeleving komt tot uiting in het lied van Yves Montand over de fiets. Naast hun fietshistorie staan we langer stil bij de Groene Valleien Route die ze van Sluis tot Luxemburg en Maastricht fietsten. 

kijk verder

#62 Navigatie Deel 1

Alhoewel vragen over navigatie steeds minder worden, blijft het onderwerp van belang. In deze eerste aflevering over navigatie spreek ik met Gerrit Koelewijn. Hij is lid van het GPS-team bij Europafietsers. Hij deelt zijn ervaring en kennis over GPS; kies je voor een aparte navigatieontvanger of voor een app op je smartphone? Hoe voorkom je dat een route onderweg verandert en is de routeapp van de fietsvakantiewinkel handig? Deze en andere vragen komen langs. Maar eerst vertel ik je hoe ik een route maak, via Judise.nl om die vervolgens op mijn Garmin of mobiel te zetten. Muziek is van Herb Alpert met zijn bekende Route 101.  Meer info over fietsen met GPS vind je op de site van Europafietsers.

#63 Afrika Beleven Op Een Sportieve Manier

Henri, de gespreksgast in deze aflevering blogt al sinds 2012 maar fietst al vele jaren eerder. Met zijn blogs kreeg hij veel enthousiaste volgers die hij trakteerde op een presentatie van zijn fietstochten in zijn woonkamer. Sindsdien hangt er ook een ‘fietstochtenkaart’ in de kamer, ook in dit gesprek bespreken we enkele reizen, waarbij m.n. het Afrikaanse deel de review sportief passeert. Het Europese gedeelte van de reizen heeft hij met zijn vrouw gefietst, hier horen we Henri spreken over hun uitrusting en deelt hij vele tips. Muziek is van Survivor met Eye of the Tiger. Kortom een energieke aflevering; ik wens je veel inspiratie en luisterplezier!

#64 In Het Wiel Van Camille (2)

We volgen Camille maandelijks in zijn fietstocht, waarbij hij actie voert voor de Veluwe. In deze tweede aflevering sprak ik hem op 12 februari. Hij vertelt vanuit Granada over zijn fietsbelevingen die hij opdeed tussen Barcelona, deels langs de kust rijdend naar zijn huidige plek. Hoe ongepland de fietstocht gaat, steeds weer voor prachtige momenten zorgt en hemzelf ook waardering geeft in de prestaties. Zo vertelt hij over zijn klimtocht in de Sierra Nevada en de overnachting daar. Zijn muziekkeuze komt hieruit voort: Floor Jansen met Winner. Het is geen kraakheldere verbinding, maar wel prima te volgen. Zijn website vind je onderaan deze show notities. Veel inspiratie en Luister Plezier!

#65 Doriens’ Onbevangen Fiets Sabbatical

In deze aflevering spreek ik met Dorien. Een energieke jonge vrouw die de gelegenheid had om vanaf Singapore terug te fietsen naar Nederland. Over de reis, die zonder einddatum en zonder einddoel begon, praat zij openhartig hoe het is, hoe het voelt als vrouw alleen door Azië te fietsen. En wat de uiteindelijk ruim 15 maanden durende fietstocht, haar heeft gebracht.

Je hoort ook haar lijflied: Supergirl van Reamonn. Toepasselijk, want ‘al doende leer je;’ het zoeken van een goede slaapplaats, het eten en al dat wat je op je pad komt. Zondermeer geeft deze aflevering je veel inspiratie en luisterplezier!

#66 Van Fietsstad Naar Fietsstad; Wereldwijd Met Marielle

Het waren twintigers, toen Marielle met haar voormalige vriend een fietstocht maakten om een brief van de Burgemeester van Groningen naar de Burgemeester van een Chinese partner fietsstad te bezorgen. Ze koppelden er een mooi doel aan en bezorgden daarmee ruim 500 kinderfietsen bij Groningse kinderen aan huis. In deze aflevering luisteren we naar Marielle die we eerder in aflevering #39 al bikepackend ‘live’ uit Portugal hoorden. Ze vertelt over de reis van ruim 22.000 km door 36 landen die in Orvelte startte op 2 mei 2018. In november 2019 kwamen ze weer thuis met veel herinneringen. De mooiste verhalen en merkwaardigste dingen komen langs, net zo als een muzieknummer ‘waarop je zo lekker kunt klimmen!’ Het is AO – van Submotion orchestra.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: