Equinox (Podcastafleveringen #67 – #72)

Vandaag, op 20 maart is het zover. Tweekeer per jaar zijn de perioden van daglicht en de nacht even lang. 12 uur dag, 12 uur nacht, balancerend tussen de jaargetijden, gaan we de periode van lente en zomer in. Bij mij komt er steevast een gevoel van iets afsluiten naar boven. Afsluiten en opstarten. Balancerend tussen donker en licht, passief en actief, plannen en uitvoeren, etc., etc.

Nog even en het fietsseizoen start op, tenminste voor hen die niet de hele winter hebben doorgefietst. In ieder geval is het hét seizoen waarin fietsvakanties worden uitgevoerd. Omdat ik in Zuid-Europa verder ga fietsen – daar waar ik vorig seizoen stopte in Spanje – zal ik eind april verder gaan.

De fiets is overwinterd in Spanje en zal dus eerst voorzien worden van nieuwe banden en remblokken. Dat laatste heb ik nog niet eerder gedaan, maar ik kreeg uitleg van mijn fietsmaker. Zo’n 1.760 km (in vogelvlucht) verderop zal ik het moeten uitvoeren. Wens me maar succes.

Het resultaat van mijn planning kun je bekijken in onderstaande twee pagina’s. Het is een fietstocht naar het zuidwestelijkste punt van ons continent, via de zuidelijke Spaanse Costa’s en Sevilla. Lissabon en Madrid zijn ook opgenomen en na de hoofdsteden gaat het via Baskenland, langs de Atlantische Oceaan kust naar de Loire. Hoe noordelijk ik zal komen, is nog even de vraag, maar als alles meezit is het plan om via Normandië en Vlaanderen Sluis in Zeeuws-Vlaanderen ons land weer in te fietsen. Het zal dan inmiddels eind juni, begin juli zijn.

Waar fiets jij deze zomer?

In de afgelopen herfst en winter zijn de podcastaflevering onverminderd doorgegaan. Het 3e seizoen loopt nu op z’n end. In april zullen geen afleveringen worden gemaakt en gepubliceerd. Ik kan me dan 100% gaan voorbereiden op voornoemde routes. Onderweg zal ik regelmatig een podcast opnemen en ik hoop ook weer mede-fietsers te spreken om ons te vertellen over de routes en hun fietsbeleving. Dit dus allemaal in het vierde seizoen van de Fietsvakantie Podcast.

Tot slot hieronder de laatste afleveringen (er volgen deze maand nog 2)

#67 Hou Je Van Klimmen? Hier Zijn 10 Tips

Velen kijken er letterlijk en figuurlijk tegenop wanneer er bergen op de fietsroute liggen. Sommigen gaan er liefst met een grote boog omheen, maar is het ook niet de reden waarom we in het buitenland fietsen? Om te genieten van de mooie vergezichten, de groene dalen en ruige bergtoppen? En als we de top hebben bereikt, voelen we ons overwinnaars!  In deze aflevering van de Fietsvakantie Podcast geef ik 10 tips om het klimmen met een gerust hart tegemoet te fietsen.  Heb je zelf ook klimtips, of waar je rekening mee houd en wil je die delen? Stuur een mail of berichtje via een van de onderstaande kanalen. mail naar: contact@fietskriebels.com http://www.fietskriebels.com de fietsvakantiepodcast op instagram De muziek in deze aflevering is van Georg Esra met Topgun. Deze is ook opgenomen in de Fietsvakantie Podcast Spotify playlist. Veel inspiratie en luisterplezier!

Van een luisteraar ontving ik onderstaande aanvullende tip: Bericht: Ik heb nog een tip voor tijdens het klimmen. Mijn tip is: concentreer je op de weg vlak voor je. Als je ver vooruit kijkt, zeg naar een bocht een paar honderd meter voor je, kan het als een enorme opgave voelen om daar te komen, helemaal als je er dan ook nog over nadenkt wat er allemaal na die bocht nog gaat komen. Ik zoek altijd een punt 5 of 10 meter verderop (een steentje of een barst in het wegdek of wat het ook maar is waar mijn oog op valt) en ik hou mijn blik daarop gericht tot ik er voorbij gefietst ben. En dan zoek ik weer een nieuw punt vlak voor me. Dat helpt mij om in een cadans te komen. En voordat ik het weet ben ik dan bij die bocht die even daarvoor nog zo ver weg leek.

En van Milko Kretschmann ontving ik de volgende tip: Naar aanleiding van de vraag in de podcast mbt klimmen. Ik heb afgelopen januari gefietst op de Canarische Eilanden. Daar was het niet zelden lopen geblazen. Ergens – om precies te zien tussen Masca en Cherfe op Tenerife – moest ik een zeer steil stuk van 5 km overbruggen. Mijn strategie: telkens 100 passen en dan even een paar minuten rusten. Verstand op nul en vooral niet naar boven kijken. Wellicht een nuttige tip.

68 Hoe Train Je Voor Een Fietsvakantie?

In deze aflevering geef ik oefeningen die je thuis kunt doen om fit op fietsvakantie te gaan.  Je verkrijgt een basisconditie waardoor je straks lekker kunt gaan fietsen, zonder veel kans op blessures. Doe ze, want als je niet sterk bent naast je fiets, ben je dat ook niet op je fiets. Begin wel op tijd, d.w.z. een paar maanden voor je vertrekt. Naast 7 krachttrain-oefeningen volgen er nog een aantal oefeningen voor een stabiel lichaam, hier krijgt het centrum van je lichaam aandacht. Op bijvoorbeeld YouTube kun je genoeg voorbeelden vinden van de oefeningen die ik noem. 

Uiteraard ben ik benieuwd hoe jij je lichaam voorbereid voor een lange meerdaagse fietstocht. Je kunt mij mailen, een berichtje sturen via het account van de Fietsvakantie Podcast op Insta, of via een antwoord te geven op de vraag die je op Spotify ziet, als je via Spotify luistert. 

Muziek ik deze aflevering is van Pink met Where We Go. Ik wens je veel inspiratie, luisterplezier en… Train ze!

#69 Hoe Bereid Je Een Fietsreis Van 2 Jaar Voor?

Jonathan gaat 30 april naar Alaska om voor 2 jaar een fietsreis te gaan maken over het Amerikaanse continent naar Argentinië. Toen ik in september 2021 hem sprak over zijn fietsvakantie afgelopen zomer, gaf hij dit aan en nu een klein half jaar verder vertelt hij in deze aflevering over wie hem inspireert, wie en wat hij gaat missen en hoe hij de afgelopen maanden zich voorbereidde op een reis van 36.000 km door 17 landen. John Denver met Leaving On A Jetplane begeleidt ons muzikaal in deze podcast. Ik wens je veel inspiratie en luisterplezier, nu nog vanuit Antwerpen en wellicht later vanuit Noord-Amerika! Jonathan veel succes!!

#70 Reizigers Op De Fiets

Misschien heb je weleens een video’s of mooie foto’s van Jeannette en Vincent gezien. Ze laten ons regelmatig meegenieten van hun fietsbelevenissen via de socials, hun eigen website of YouTube-kanaal. Het zijn zeer ervaren reizigers die vooral de laatste jaren dit op de fiets doen. In een ontspannen gesprek vertellen ze over hun prachtige fietstochten. Op een nuchtere ‘basic’ wijze, zoals ook hun fietstochten moeten zijn. Op hun website www.reisfietsers.nl kun je zien waar zij zijn geweest en in de podcast vertellen ze ook wat op de planning staat. Kortom het is weer een inspirerende aflevering waarbij ik je veel luisterplezier wens!

#71 Hoe Maak Je Een Fietsroute Met Navigatie (2)

Wil je meer lezen over de fietstochten en tips van Michiel kijk dan op: https://michielfietst.weebly.com/

#72 Geen Zee Te Hoog!

Sijtse en Irma combineren duurzaam leven met fietsen. In deze aflevering spreek ik met hen over hun motivatie en ambitie. In het fietsseizoen 2022 gaan zij 6 maanden fietsen. In 2 reizen vragen zij aandacht voor ‘the green rebel.’ Deze organisatie wil klimaatverandering bestrijden, de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem te verbeteren en tegelijkertijd hoogwaardig (biologisch) voedsel te produceren. Hun eerste fietstocht gaat van Wenen naar Istanbul terwijl hun tweede in Noord Spanje start en naar Marokko gaat om via de Spaanse Oostkust terug te fietsen naar Barcelona. 

Natuurlijk komen ook hun gemaakte fietsreizen langs, bijvoorbeeld die uit 2021 waarin zij Duitsland van West naar Oost doorkruisten. Uit deze reis komt hun muziekkeuze: Haus Am See van Peter Fox. 

Meer over de reizen van Sijtse en Irma vind je op hun website: https://2zeetjes.com/ Het genoemde goede doel vind je op https://www.thegreenrebel.org/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: