40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Sallandse Heuvelrug / Rondje Twente

Tweemaal per week geef ik een spinning les. Nou ja, zet les maar tussen aanhalingstekens. We hebben vooral veel lol met z’n allen. Erg gezellig en zo blijft de conditie ook wat in vorm gedurende de wintermaanden… Ik ben immers geen winterfietser. Voor als je het niet weet hoe zo’n les gaat; je fietst op muziek en legt in 40 minuten een heel traject af inclusief races, intervallen, heuvels en klimmen in de bergen volgens een strak kwartaal concept. Doch de afgelopen weken was ik al een beetje aan het mixen. Die mix noemde ik ‘RPM Mix Fuck Februari.’ Je begrijpt het, ik heb het niet zo op deze maand en maakte vanmorgen een dansje, want morgen is het maart!

Regelmatig krijg ik overigens reacties van lezers/luisteraars. Altijd fijn als ik lees hoe ‘Fietskriebels’ overkomt en wat het doet. Zo kreeg ik gisteren van een trouwe volgster het bericht dat ze benieuwd is naar mijn 40ste meerdaagse fietstocht. ‘Welke grote fietstocht ga je dit jaar ondernemen? Ben benieuwd!‘ In de laatste blog voor Pasen zal ik hier over schrijven en dat duurt nog maar minder dan 40 kalenderdagen. We zijn namelijk gisteren door de 40-dagen-grens heen gegaan en kunnen we al een beetje afscheid nemen van de winter. En het fietsidee van vandaag? Die gaat 200 km lang over de Sallandse Heuvels naar Twente. Zeg maar door mijn achtertuin. Makkelijk in een weekend te doen…Ik krijg elke dag meer zin! Heb jij al plannen?

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Nog 35 blogs naar Pasen

In deze serie ben ik nog niet in het buitenland geweest. Ook deze tocht blijft nog in Nederland, dit keer Oost-Nederland. Vanuit treinstation Ommen maakt ik een een tocht via de Sallandse Heuvels naar Twente.

Deze fietsroute is makkelijk in een weekend te doen. De circa 200 kilometer lange route gaat over de LF14, 15 en 81. Je geniet van het Twentse landschap. Ik ben vanuit Ommen begonnen, waar vandaan je eerst over de Sallandse Heuvelrug gaat. Je kunt ook, bijvoorbeeld in Enschede beginnen. Het is immers een rondje en beide hebben een station. De variatie is groot; glooiende akkers, weilanden, bossen en beken door belangrijke natuurgebieden en landgoederen. Karakteristieke stadjes zoals Ootmarsum, Denekamp en Delden liggen op de route.

1 de bewegwijzering van de LF 8 Ommen-Winterswijk en de LF 15 Boerenlandroute zijn in 2020 vervallen. De gereden route in GPX formaat kun je uiteraard ontvangen.

De totale afstand is 200 km

 • wanneer gereden? In april 2018
 • aantal kilometers: 208 km
 • aantal hoogtemeters: 885 hm
 • aantal uren gefietst: 15 uur 8 minuten
 • aantal dagen gefietst: 2 dagen
 • de zwaarte van de route: gemakkelijk met enige inspanning
 • het wegdek van de route: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen
 • parcours: heuvelachtig Salland en Twente, door bossen of open landschap. Soms over zandpaden
 • de sfeer van de route: heide, bossen met beken en akkers; incl. korte stijgers en dalers
 • wat waren de hoogtepunten?
  • Lemelerberg en Natuurgebied Park Sallandse Heuvelrug
  • stad Enschede
  • Ootmarsum, Denekamp en Delden  
  • Engbertsdijksvenen

Hoe was deze fietstocht?

Twente is echt een mooie streek, om te wandelen, te fietsen of gewoon eens te zijn. De fietsroute bestaat globaal uit 3 delen: de Heuvelrug (LF 8), de Boerenlandroute (LF15) en de Saskenroute (LF14). De eerste is vooral heide en bossen, over stuwwal. De tweede meer langs akkers en de derde een combi met korte stijgers en dalers door prachtige boslandschappen. Terwijl het laatste stukje vlak is, langs de Engbertsdijksvenen. De Engbertsdijksvenen is een uniek natuurgebied in Nederland waar je nog zeldzaam hoogveen vindt. Dit stille, uitgestrekte veenlandschap heeft een aantrekkingskracht op bijzondere planten en dieren. Het is een beschermd Natura 2000-gebied in Europa. Kijk voor meer info over dit onbekende natuurgebied op https://engbertsdijksvenen.nl/

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: