40 Dagen 40 Fiets Ideeën: De Wegen Naar Het Zuiden

Er lopen vele wegen naar het zuiden. In dit fietsidee, de 10de alweer, ga je door de Brabantse en Belgische Kempen naar Maastricht. Startpunt van bijvoorbeeld een te maken fietstocht naar Rome. De naam Kempen is een vervorming van het Latijnse Campina, wat open vlakte betekent. En als je vanuit het zuiden, uit de heuvels komt is dat ook wel weer begrijpelijk. Je komt overigens ook door een bijzonder natuurgebied (tussen Boxtel en Oisterwijk) met dezelfde naam: Kampina. Maar dan dus met een K, de verwijzing is evenwel duidelijk. Wil meer zien en horen over dit mooie natuurgebied, kijk dan naar deze video.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Zoals ik zei, in 40 blogs en 40 podcasts tel ik af naar Pasen. De reguliere podcast aflevering op vrijdag zal daarom worden gepubliceerd op zondag. Want op zondag geldt de 40 dagen – vastentijd niet.

Maastricht

Nog 31 blogs naar Pasen

Je kent vast wel de routes van Benjaminse. Ze gaan vanuit de verschillende steden van de Randstad naar de routes die vanuit Tilburg, Eindhoven, Leuven en Maastricht starten. Daarmee het begin van de routes naar Parijs, Barcelona, Rome, Venetië en Riviera. Vandaar dat dit deel dus deel 0 heet. En omdat ik in die tijd in gedeeltes naar Rome aan het fietsen was, ooit begonnen in Maastricht, is het – in de geest van de Rome-reis – leuk vanuit huis nu de aansluiting te maken met de wegen naar het zuiden van Benjaminse. Voor die aansluiting moest ik eerst over de Veluwe naar Amersfoort.

 • wanneer gereden? In oktober 2017
 • aantal kilometers: 385 km
 • aantal hoogtemeters: 2500 hm
 • aantal uren gefietst: (niet bijgehouden)
 • aantal dagen gefietst: 6 dagen
 • de zwaarte van de route: gemakkelijk met enige inspanning
 • het wegdek van de route: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen, vlak, door bossen of open landschap. Soms over zandpaden
 • de sfeer van de route: over Veluwe, door Hollandse rivieren landschappen en Brabantse natuurgebieden in België langs jaagpaden en drukke dorpen
 • wat waren de hoogtepunten?
  • Veluwe
  • Amersfoort
  • Utrechtse Heuvelrug, Diefdijk, rivierengebied
  • Loonse en Drunense Duinen, de Kampina, Oirschotse Heide, het natuurreservaat De Malpie
  • Stokkem, Urmond en Maastricht

Hoe was deze fietstocht?

Om naar Maastricht te fietsen kun je simpel de LF3-2 (Hanzeroute) van Zwolle naar Nijmegen en dan de LF3-3 (Maasroute) naar Maastricht nemen. Ik koos voor deel 0 uit de serie ‘onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome.’ De route start in Amersfoort. Amsterdam en Utrecht zijn ook mogelijk. Over de Veluwe loopt het eerste traject. Harde wind en veel regen op deze gure oktoberdag zorgen ervoor dat we niet verder komen dan in de buurt van Kootwijk. Hier ligt een prachtige natuurcamping van Staatsbosbeheer. Een aanrader voor fietskampeerders!

Op de tweede dag verlaten we de westflank van de Veluwe richting Barneveld. Via het oude centrum van Amersfoort gaan we de Utrechtse heuvelrug op, langs de Leusderheide. Tot aan Doorn een bosrijke omgeving. In de Kromme Rijnstreek, na kasteel Sterkenburg overnachten we.

De derde dag doorkruizen we het rivierengebied. De Lek bij Culemborg over, de diefdijk tot Leerdam, de Linge en de Waal bij Brakel. Tot slot de Afgedamde Maas bij Aalst richting Heusden, waar we tot slot via de Bergsche Maas Brabant in komen. Onder Drunen stopt na 75 km de derde fietsdag.

In Brabant, een geheel ander landschap. Over zand en vennen, door het mooie natuurgebied Loonse en Drunense Duinen, langs Oisterwijk, de Kampina, Oirschotse Heide, langs Veldhoven en Valkenwaard het natuurreservaat De Malpie in. Net voor Borkel en Schaft en dus voor de Belgische grens, moeten we noodgedwongen overnachten in Bergeijk.

We hervatten op de 5e dag aan t eind van de morgen de tocht, passeren De Dommel bij Schaft en komen in België. Na Hamont en Lozen, volgen we het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart. Gaandeweg merken we dat de omgeving verandert. Vooral aan de westelijk kant zien we meer groen, dat zich ook wat begint te verheffen boven de omgeving. Het zijn de uitlopers van de Belgische Kempen. In Dilsen vinden we een mooi hotel.

De laatste dag is slechts nog een paar uur rijden. Maastricht is niet ver meer, maar de wind en het verlangen naar een terras op t Vrijthof, werken zoals altijd tegen. Toch rijden we hier door een mooi gebied, zo is Stokkem is een bijzonder plaatsje. Bij Berg steken we de grensrivier over en komen we Nederland weer in. Een stukje verderop houden we in Urmond een korte pauze. Urmond heeft een beschermd dorpsgezicht.

Langs het Julianakanaal, de Geul en het verder gelegen Borgharen, verschijnt hier een mooi uitzicht op de Maas. De bebouwing van Maastricht en de St. Pietersberg kondigen de eindfase aan. Via de oude St. Servaasbrug steken we de Maas over en eindigt deze bijzondere tocht.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: