40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Bazel – Como

Fietsidee nummer 12 gaat door Zwitserland en volgt voor een groot deel de Rijn. Ik heb zelf twee keer in dit land mogen fietsen. En als je dit ook hebt gedaan, zul je het met me eens zijn. Het maakt grote indruk. Niet alleen de natuur en de schoonheid, ook de infrastructuur is top. Inclusief overigens de prijzen… Voor fietsers zijn er 9 lange afstandsroutes gemaakt die de moeite waard zijn. En moeite moet je, door dit Alpenland je zeker getroosten. Doch, zoals altijd, je krijgt er net zo veel voor terug. Maar het is niet overal bergachtig, vanaf Bazel naar de Bodensee (rijd bijvoorbeeld door over 270 km lange Bodensee Radweg) is een voorbeeld, maar ook rond het Vierwoudstrekenmeer is het goed te doen.

Even terug naar de Zwitserse bewegwijzerde routes en de Rijn; want – als voorbeeld – wil je van de bron naar de monding, dan is de Rijnroute (genummerd als 2 in Zwitserland) een begin. Je fietst tussen Andermatt en grote Rijnhavens van Basel. Een gemiddeld inspannende route over 435 km waar je 3500 meter stijgt. Een andere, noord-zuid route is de nummer 3. Deze zwaardere route voert door de uitgestrekte Zwitserse landschappen van Jura, Mittelland, Centraal-Zwitserland en over de Alpen naar Zuid-Zwitserland. Het volgt tal van historisch en cultureel belangrijke verkeersroutes en steden. Voor een rondje dus goed te combineren met de 2. Basel – Chiasso is 380 km met 4600 stijgingsmeters: een zware route dus. Het zijn slechts 2 voorbeelden, later meer.

Wordt het je onderweg te zwaar, dan kun je vaak met een PostBus mee. Er hangen fietsrekken achterop de bus. Veel info over de routes en meer vind je hier.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Rijnbrug Grens Zwitserland Liechtenstein

Nog 29 blogs naar Pasen

We zijn onderweg naar Rome en inmiddels ligt deel 1 achter ons. Vanuit Bazel gaat de fietstocht verder langs de Rijn richting de Bodensee en verder naar het zuiden, de Alpen in.

 • wanneer gereden? In september 2015
 • aantal kilometers: 480 km
 • aantal hoogtemeters: 5117 hm
 • aantal uren gefietst: (niet bijgehouden)
 • aantal dagen gefietst: 6 dagen
 • de zwaarte van de route: gemiddeld inspannend
 • het wegdek van de route: over vrije fietspaden of autoluwe wegen, vanaf Chür drukker
 • de sfeer van de route: landelijk langs de Rijn, meer toeristisch langs de Bodensee en indrukwekkend door de Alpen en over de pas
 • wat waren de hoogtepunten?
  • de stad Chür
  • Via Mala Kloof en de Splügenpas
  • Italië in naar het Comomeer

Hoe was deze fietstocht?

We kwamen in Basel aan, gelijk hoe we ’t jaar ervoor vertrokken. De City Nightline was rond 7 uur zaterdagochtend gearriveerd. Door een verkeerde inputhandeling thuis, was de navigatie niet gevuld. Balen! Dat werd weer routepagina’s raadplegen, al had ik ook als voorbereiding de tocht in stukjes verdeeld en deze op kleinformaat geprint. Zorg altijd voor een ‘back-up’ ! Gelukkig is deze tocht geen ingewikkelde. Het eerste stuk volgt de Rijn. Met als bijkomend voordeel dat we in Duitsland goedkoop kunnen overnachten. Daarna via het dal van de Thur en Sitter naar de Bodensee. Eerst groene dalen met redelijk wat bebouwing, leuke kleine oude stadjes, maar hoe verder oostwaarst, hoe stiller en landelijker het wordt. De rivieren hier worden wel steeds kleiner en wilder… een voorbode dat de omgeving ruwer wordt.

Van de Bodensee tot de voet van de Alpen, volgen we de Rijn en later de rivier Ill Oostenrijk in, door Feldkirch. Kort daaronder rijden we Liechtenstein in, om weer bij de Rijn uit te komen. Zo komen we Zwitserland weer in en overnachten in Chur. Inmiddels staan de bergen rondom ons heen.

Na een goede overnachting in dit leuke stadje, voldoende eiwitten en een matige wijninname rijden we richting Thusis. Door de gebrekkige navigatie wijken we van Benjaminse af, verliezen tijd en maken onnodige hoogtemeters…maar we zijn doorzetters en rijden de Via Mala-kloof in. We kunnen geen kant meer op. Het is een steile klim. Een eerste korte tunnel, een tweede, de weg blijft gestaag stijgen. Daarna vlakt het af en daalt kort naar een schaarsverlichte tunnel. Daar komen we uit op het uitzichtpunt van de Via Mala-kloof.

We volgen de Graubundenroute door het dal waar Zilles en Andeer liggen ingeklemd tussen de bergwanden. Hierna begint het weer flink te stijgen. Dan vlak langs een stuwmeer en de volgende klim van 5 km door de Rofflaschlucht. Om de Splügenpas goed te kunnen doen, pauseren we in Splügen-Dorf. Het eerste stuk, na het dorp is zwaar. Ieder rijdt op zijn eigen tempo, zeker in ’t begin niet te fanatiek. De pas is bijna 10 km 9 – 10% en 2115 meter hoog. Het koud en mistig. Maar we konden als helden deze overwinning vieren, al hadden de weergoden zich tegen ons gekeerd.

In tegenstelling tot het on-Zwitserse weer van de afgelopen dagen, had zich nu een koude trog ontwikkeld, recht boven ons. Het ging steeds harder regenen en waaien. We zetten de afdaling in, ook weer 10%. Als je hier niet remt! Er zijn in de afdaling diverse tunnels, sommige half open. In een daarvan stond een koppel geiten te schuilen. Ik kon ze maar net omzeilen. In het dorpje Isola, halverwege de afdaling, stoppen we verkleumd en doorweekt. Maar trots en blij dat deze hindernis achterons ligt. We zijn in Italië!

De laatste dag, nog steeds regen, zoeven we het dal in waar Chiavenna ligt. Hier volgen we de Ciclovia di Valchiavenna tot aan het Comomeer. Bij Varenna steken we het Comomeer over naar Menaggio naar de camping in Porlezza. 

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: