40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Firenze – Roma

Al duizend jaar geleden liepen pelgrims van Engeland naar het Heilige Land. De weg tussen Canterbury en Rome, de Via Romea (Francigena) is een eerste ‘stuk’ waarna over de Via Appia de havenstad Brindisi werd bereikt. Uiteindelijk was Jeruzalem de eindbestemming. Deze Pelgrimsroute is vandaag de dag de EuroVelo 5, gaat via 7 landen en is zo’n 3200 km lang. Over het laatste stuk naar Rome gaat een gedeelte van dit fietsidee en volgt dus de Via Francigena. Wil je dichterbij huis een gedeelte fietsen van de Pelgrimsroute? Maak dan gebruik van het in de prijzen gevallen gedeelte door België.

Op vrijdag 24 februari jl is de EuroVelo 5 – Via Romea (Francigena) in België door een jury van experts op het gebied van fietstoerisme uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2023 op de Fiets en Wandelbeurs  in Utrecht. De route werd gewaardeerd om zijn industriële attracties, bereikbaarheid langs kanalen, infrastructuur (vooral continuïteit van bewegwijzering) en fietsvriendelijke voorzieningen. Wat een prachtig fietsidee! Heb je hem (al) gereden, of ga je dat doen? Dan kom ik graag in contact met je of laat een review achter.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Colosseum Rome tijdens het Fiesta della Repubblica

Nog 26 blogs naar Pasen

Het eind komt in zicht. Rome. Het lijkt alsof het nog maar een stukje is en het zwaarste is nu toch wel achter de rug. Maar dat is zeker niet zo. Van de vele wegen die naar Rome leiden, is de Via Francigena, een van de oudste. In het jaar 990 opgeschreven door een Engelse aardsbisschop en loopt van Canterbury naar Rome. Dus mocht je nog een uitdaging zoeken! Je kunt zelfs doorwandelen of -fietsen naar de havens van Apulië via de zogenoemde Via Francigena del sud. Zo bont maak ik ‘m (nog) niet, maar deze optie staat genoteerd. Het is al een tijdje een wens van mij om Puglia te ontdekken. Misschien is per fiets een keuze.

 • wanneer gereden? In juni 2018
 • aantal kilometers: 456 km
 • aantal hoogtemeters: 6639 hm
 • aantal uren gefietst: 46 uur en 19 min
 • aantal dagen gefietst: 6 dagen
 • de zwaarte van de route: zwaar
 • het wegdek van de route: over (autoluwe) provinciale wegen; meest veilig, over veel heuvels en door oude stadjes
 • de sfeer van de route: fietstocht die gelardeerd is met geschiedenis, cultuur en natuur
 • wat waren de hoogtepunten?
  • de stad Siena
  • Toscaans landschap met San Gimignano, San Querico en Caprarola.
  • oude Vulkanen en de stad Rome

Hoe was deze fietstocht?

Het beginpunt is waar de reis aan de Arno eindigde en via Vinci de hoofdroute naar Siena oppakt. Ten zuiden hiervan loopt het hiervoor besproken pelgrimspad. Eerst door Toscaans landschap, om daarna via het groene hart van Italië, Umbrië, het mooie Lazio in te rijden, met zijn overblijfselen uit de Etruskische en Romeinse cultuur.

Dit was het zwaarste traject ooit. De wegen naar Rome via en langs de route van de Via Francigena zitten vol venijnige klimpartijen. Soms kort, soms lang en dat in combinatie met 27 à 30 graden. Dit resulteerde in vele pauze momenten. Gelukkig heeft elk Italiaanse dorp een bar. 

Ook de slechte staat van het wegdek is memorabel. Terwijl in het noorden de wegen doorgaans redelijk tot goed zijn, daar zijn zelfs fietspaden, is het hoe zuidelijker, hoe erger. We wisten het wel, maar het viel toch tegen. Op de het hele traject van ruim 450 km zijn we drie (deels verharde) fietspaden tegen gekomen. De eerste door Poggibonsi, de tweede naar de stad Rome vanaf het station in Prima Porta. De laatste langs de Arno van Firenze naar Signa.

Duidelijk pluspunt is het landschap met de vele middeleeuwse steden, zoals San Gimignano, Siena, San Querico en Caprarola.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: