40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Ruhrtal Radweg

Zelf noemen ze het Ruhrgebied inmiddels liever Metropole Ruhr. De zware industrie is zo goed als verdwenen. Door ingrijpende structuurveranderingen verandert het landschap en krijgt de oude infrastructuur nieuwe functies: stilgelegde spoorlijnen worden fietspaden, industriële complexen worden eventlocaties of musea. Het netwerk van fietspaden verbindt veel industrieel erfgoed met elkaar. Veel fietspaden liggen veraf van de verkeerswegen en laten je ongewone en onverwachte plekken zien. Naast de in dit fietsidee besproken RuhrtalRadweg is de Route der Industriekultur een uitstekende mogelijkheid om kennis te maken met het nieuwe en verrassende Ruhrgebied.

Waar ooit de hoogovens rookten, is nu de natuur de baas. De Route der Industriekultur is een 700 km lange fietsroute die tal van industriemonumenten tussen Duisburg en Hamm met elkaar verbindt. De route gaat deels over tot fietspaden omgebouwde Bahntrassen, de spoorlijnen waar vroeger de goederentreinen reden. Wil je meer zien? Kijk naar onderstaande video of bezoek deze site.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Zoals ik zei, in 40 blogs en 40 podcasts tel ik af naar Pasen. De reguliere podcast aflevering op vrijdag zal daarom worden gepubliceerd op zondag. Want op zondag geldt de 40 dagen – vastentijd niet.

Langs de Ruhrtalradweg: Arnsberg

Een superleuke route om vanuit Duisburg in een weekend te rijden richting de bron van de Ruhr.

Korte omschrijving van de route

Ik heb de route van west naar oost gereden. Begonnen waar de drukte heerst, niet alleen in de stad Duisburg, maar ook onderweg. Aan alle kanten hoor je geluid; drukke wegen, aansluitingen met autobanen, waaronder je doorrijdt. En ook de grote rivier Ruhr zelf zorgt voor de nodige beroering. En dan nog de trein, die in het gehele dal steeds weer met je meefietst. Hoe oostelijker hoe landelijker. Pas als het Sauerland bereikt is en het middelgebergte aan je fiets begint te trekken, is de gedaanteverwisseling een feit. Authentieke Westfaalse dorpjes doen je het jachtige bestaan even vergeten; alleen de Ruhr -nu slechts 10 pedaalslagen breed- is soms onstuimig, maar kronkelt meestal gemoedelijk door het landschap.

Op het laatste stuk, vanaf zo’n 30 km voor de bron, zitten er een paar stevige klimmen in het traject. Het is niet onoverkomelijk, maar je moet er wel op gedacht zijn. De natuur is hier schitterend; afwisselend bebost en agrarisch.

In Winterberg is het goed ‘bijkomen.’ Het biedt veel ontspanning, sommige hotels met zwembad en sauna. Voor wie nog meer wil, er zijn veel wandel- fiets- en mountainbikeroutes. Wil je een goed en economisch hotel? Mijn ervaring bij Hotel Centrum Winterberg is erg goed. Het ligt in het centrum, goed ontbijt en een gastvrije/klantgerichte Nederlandse hotelier.

Nog 19 blogs naar Pasen

 • wanneer gereden? In september 2018
 • aantal kilometers: 240 km
 • aantal hoogtemeters: 2476 hm
 • aantal uren gefietst: 17 uur
 • aantal dagen gefietst: 3 dagen
 • de zwaarte van de route: boven gemiddeld inspannend
 • het wegdek van de route: de bewegwijzering is tweekanten op en meest goed, zowel fietspaden als autowegen
 • Parcours: eerst vlak, later heuvels (zie wiel) door bossen of open landschap. 80% asfalt.
 • wat waren de hoogtepunten?
  • naast Winterberg zijn andere in het oog springende plaatsen : Arnsberg, Hattingen, Fröndenberg en de diverse seeën: Hengsteysee, Harkortsee, Kemnader See en Baldeneysee. Het traject schampt langs de grote steden Oberhausen, Mülheim, Essen en op enige afstand Dortmund.

Hoe was deze fietstocht?

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

1 reactie

 1. Een heel mooie, verassende route. Dwars door het Ruhrgebiet en geen industrie te zien. Wel een hert dat tientallen meters met ons meeliep langs het fiets pad. Toevallig was het ook nog vaderdag in Duitsland, en dat gaat anders dan bij ons. Aanrader!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: