Klimtips Voor Fietsen In De Bergen

Fietsen in het buitenland betekent vaak ook fietsen in de bergen. In de serie van de Fietsvakantie Podcast heb ik er een aflevering overgemaakt waarin ik 10 klimtips noem. Deze zijn hieronder ook genoemd, plus de tips die luisteraars aanvulden. Heb jij ook klimtips? Mail dan of reageer via de feedbackknop, onderaan deze pagina.

  1. Weet wat er komt. Een goede voorbereiding is ook hier het halve werk. Wat is de lengte van de klim, het stijgingspercentage, zijn er steile hellingen en vlakke stukken? Hoe lang gaat de klim duren en waar kun jij bijvoorbeeld het beste pauzeren.
  2. Eten; ga nooit met een lege maag klimmen. Met wat rijpe bananen, brood of wellicht sportdrank krijgen je spieren een brandstofinjectie. En bij een lange klim is het goed dit geregeld aan te vullen. Waar klim jij het beste op?
  3. Ontspan; denk aan lichte dingen bij de voet van de klim, denk bijvoorbeeld aan zweven, aan wolken, in ieder geval aan lichte dingen. En ontspan je lichaam, start met je gezicht, laat je schouders los (elle bogen naar beneden), je handen losjes op het stuur, stabiliseer je heupen en schouders.
  4. Je houding op de fiets is
    • rechte rug
    • borst open
    • ellebogen omlaag en iets naar buiten
    • diepe en volledige ademhaling door ook via borst en je buik te ademen
    • bijstaan: billen boven het zadel en borst op (let op: bij staan verbruik je 5% meer energie!)
  5. Help je benen bij een sterke steile helling (en stilstaan dreigt). Trek aan je stuur, druk je elle bogen in je zij en duw je romp naar je stuur. De kracht uit je bovenlichaam breng je zo over naar je benen.
  6. Begin rustig! Het moto is ‘verdeel en heers.’ Het is natuurlijk logisch dat je eerst in een goed tempo moet komen. Heb je over en zie je de top? Dan kun je altijd versnellen. Maar vergeet niet: herstellen terwijl je klimt lukt niet!
  7. Blijf schakelen. Als je op minder steile stukken rijdt, schakel dan op tijd voordat je snel omhoog moet. Focus ook op je traptechniek (dit leidt ook af) en de buitenbocht is altijd vlakker!
  8. Focus je op wat jou extra motiveert. Vooral bij lange bergachtige dagen kun je extra stimulans gebruiken. Misschien fiets je voor een goed doel, of wordt je blij van een mooi bericht of een foto. Denk daarover dus van te voren na en geef het bijvoorbeeld een plek in je stuurtas.
  9. Pauzeer en Geniet. Een klim is onderdeel van je reis, het is geen straf, het maakt je fietstocht juist bijzonder. Bij een lange klim kun je de afstand verdelen in partjes. Neem extra pauze met drinken en eten. Kijk aandachtig om je heen.
  10. De laatste tip is om de rit te evalueren en het succes te vieren.

Tips van luisteraars

Ik heb nog een tip voor tijdens het klimmen. Mijn tip is: concentreer je op de weg vlak voor je. Als je ver vooruit kijkt, zeg naar een bocht een paar honderd meter voor je, kan het als een enorme opgave voelen om daar te komen, helemaal als je er dan ook nog over nadenkt wat er allemaal na die bocht nog gaat komen. Ik zoek altijd een punt 5 of 10 meter verderop (een steentje of een barst in het wegdek of wat het ook maar is waar mijn oog op valt) en ik hou mijn blik daarop gericht tot ik er voorbij gefietst ben. En dan zoek ik weer een nieuw punt vlak voor me. Dat helpt mij om in een cadans te komen. En voordat ik het weet ben ik dan bij die bocht die even daarvoor nog zo ver weg leek.

En van Milko Kretschmann ontving de volgende tip: Naar aanleiding van de vraag in de podcast mbt klimmen. Ik heb afgelopen januari gefietst op de Canarische Eilanden. Daar was het niet zelden lopen geblazen. Ergens – om precies te zien tussen Masca en Cherfe op Tenerife – moest ik een zeer steil stuk van 5 km overbruggen. Mijn strategie: telkens 100 passen en dan even een paar minuten rusten. Verstand op nul en vooral niet naar boven kijken. Wellicht een nuttige tip.

klimtips van Henk Schuurman

1. Wordt vriend van het asfalt. Bedenk dat het steile asfalt geen vijand is die overwonnen moet worden, maar een vriend die je helpt hogerop te komen. Immers, zonder asfalt zou je die col überhaupt niet opkomen. Wees dankbaar voor elke meter.

2. Richt je blik niet naar de top/col maar naar de vijf meter asfalt vóór je. Die top komt wel. Je moet het nú met de volgende vijf meter asfalt(vriend) doen. Hou dat zo lang mogelijk vol. Opeens merk je dat je een stuk hoger gekomen bent.  Kijk wel af en toe om je heen en geniet van het steeds mooier wordende uitzicht!

3. Stel jezelf haalbare doelen. Tel bijvoorbeeld vijf hectometerpaaltjes en geniet van het bereikte doel. Daarna weer vijf paaltjes, of die dikke sparreboom daar verderop. Waar je even mag stoppen en je bidon mag pakken.

4. Breng je ademhaling in cadans met je pedaalomwentelingen. Bijvoorbeeld twee maal kort inademen op een volle pedaalslag, een maal uitademen op de volgende volle slag. Breng een maattempo in je ademhaling. Kies een driekwartsmaat of vierkwartsmaat, maakt niet uit. En denk in je hoofd eventueel een melodietje, deuntje, versje, op die maat.

De Podcastaflevering

Luister hier naar de aflevering als voorbereiding op je fietstocht.

Passo di Sempione
%d bloggers liken dit: