Welke fietshelm kies ik?

Ik neem aan dat ik je niet hoeft te overtuigen van het dragen van een fietshelm tijdens je vakantie. Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden, hoe ik in onbalans raakte en over het stuur in duikelvlucht de grond raakte. Je hoofd zal altijd de grond raken door het gewicht. Ik droeg geen helm, want ik fietste toch in Nederland… een uurtje later zat ik bij de eerste hulp in het ziekenhuis en vertrok met diverse hechtingen.

Waar let ik nu op als ik een nieuwe helm aanschaf? Dat moet trouwens om de paar jaar en direct als de helm een keer een klap heeft gehad. Niet gooien dus met de helm!

Wil je een fietshelm die de juiste bescherming biedt en daarnaast ook nog eens erg comfortabel is, dan kan je het beste naar de midden- en topklasse helmen kijken wat prijzen betreft.

Het begint wel bij de pasvorm en de grootte van de helm. Als hij niet goed aansluit en dus beweegt op je hoofd, biedt de helm geen goede bescherming tijdens een val. Kies voor een helm met draaiwiel (of ander systeem), daarmee maak je de helm op maat. Daarnaast is comfort erg belangrijk. Je draagt uren op een dag een helm, ook als het warm is of in de regen. Trouwens voor in de regen, maar ook bij zon is een vizier (klepje) erg handig. Ik draag zelf een bril en die blijft lang droog tijdens de regen door het klepje op de helm. Het gewicht van de helm draagt ook veel bij aan comfort. Kies dus voor lichtere materialen, zonder de helm minder veilig te maken. Daarnaast is een helm met veel ventilatiegaten ook een pre. Sommige hebben een insectennetje. Het is nl. minder als je denkt dat er zojuist een wesp naar binnen is gevlogen.

En bij het passen, neem dezelfde houding aan als of je op de fiets zit en kijk ook even goed naar het riempje. Deze is uiteraard verstelbaar en zorgt ervoor dat de helm perfect blijft zitten. Onder je kaken en het riempje mag een vingerdikte ruimte zijn.

Een fietsspeciaalzaak kan je uiteraard adviseren bij de aankoop en de kenner zal altijd de omvang van je hoofd meten. Wie online tot aankoop over wil gaan, zal zelf het meetlint moeten hanteren. En dat doe je zo: leg het lint op het voorhoofd, ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauw. Trek het lint vervolgens, net boven je oren, naar het achterhoofd. Dit is namelijk de breedste plek van het hoofd. Controleer welk hoofdomtrek het meetlint aangeeft en kijk wat bij je past: ben je type S, M, L of XL?  

Een veilige helm beschikt over In-Mold en MIPS systemen. Let hier op tijdens de koop, maar wat zijn het?

In-Mold zorgt voor een sterkere en lichtere helm omdat de helmschaal en het demping materiaal één zijn.

MIPS (Multi-Directional Impact Protection System). Het is een extra laag binnenin je helm. Deze laag draait licht mee tijdens de val draagt bij het voorkomen van grote hersenschade. Ja, het wat duurder, maar kan veel ellende voorkomen.

Oh ja, vergeet voor de aankoop ook niet de CE-markering te checken, deze helm is dan goed gekeurd en heeft een EN-1078 nummer.

Resumé

  • elk hoofd is anders, dus goed passen; let op de aansluiting – hij mag niet naar voor en achter bewegen – en dat de slapen en voorhoofd goed bedekt zijn
  • controleer hoofdomtrek voor de maat
  • kies voor een lichte helm met voldoende ventilatie gaten
  • past de helm goed, dan zul je hem niet voelen (anders gaat hij zorgen voor jeuk op je hoofd)
  • een vizier, of klepje op de helm is een pre
  • een veilige helm heeft MIPS en In-Mold systemen en mag alleen verkocht worden met een CE-markering
  • test de riem (makkelijk te verstellen, comfortabel materiaal, niet stug) en kan niet losschieten
  • neem een fietshouding aan tijdens het passen en denk aan je (zonne-)bril, gehoorapparaat en je haardracht
  • onderhoud de helm goed; droog opbergen, niet mee gooien of laten vallen en om de 2-5 jaar vernieuwen
%d bloggers liken dit: