Duitsland

LF16 Vechtdalroute

routeverloop van de LF16
20180406_094113.jpg
De Overijsselse Vecht tussen Dalfsen en Zwolle

Proloog

Beschrijving van de tocht

De LF16, oftewel de Vechtdalroute, is een Landelijke Fietsroute die de loop van de Overijsselse Vecht volgt. Van de monding bij Zwolle tot de bron in het Duitse Darfeld slingert de route langs de Vecht. Andersom kan ook, aangezien de route in beide richtingen bewegwijzerd is. De bijna 245 kilometer lange fietsroute voert door drie streken met een heel eigen karakter: het Overijssels Vechtdal, het Graafschap Bentheim en Münsterland.

De route voert over dijken door het weidse rivierenlandschap, langs enorme landgoedbossen en vooral door een kleinschalig hoevenlandschap. Stroomopwaarts vanaf Nordhorn krijgt de Vecht een ander karakter. Richting de bron wordt de rivier smaller en krijgt een meanderend verloop. Grillige beekdalen slingeren door een zacht glooiend heuvellandschap.

Langs Ems en Lippe

Dit is de startpagina van de Römer Lippe Route en de EmsRadweg

Van de Nederrijn bij Xanten tot Emden aan de Waddenzee

Proloog

In deze fietstocht combineer ik 2 Duitse rivieren, die ik van de bron tot aan de monding (EmsRadweg) af fiets, of van de monding naar de bron (Römer Lippe Route). Over het algemeen is het een vlak traject. Daarbij komt ook dat de start en einde dichtbij (de Nederlandse grens) zijn en je door leuke Duitse vakantieregio’s rijdt. Gaan dus!

RuhrtalRadweg

Op deze verzamelpagina staan na afronding van de fietstocht langs de Ruhr (van Duisburg naar Winterberg) de blogs en statistieken.

screenshot_20180912-112254

De route

Ik heb de route van west naar oost gereden. Begonnen waar de drukte heerst, niet alleen in de stad Duisburg, maar ook onderweg. Aan alle kanten hoor je geluid; drukke wegen, aansluitingen met autobanen, waaronder je doorrijdt. En ook de grote rivier Ruhr zelf zorgt voor de nodige beroering. En dan nog de trein, die in het gehele dal steeds weer met je meefietst. Hoe oostelijker hoe landelijker. Pas als het Sauerland bereikt is en het middelgebergte aan je fiets begint te trekken, is de gedaanteverwisseling een feit. Authentieke Westfaalse dorpjes doen je het jachtige bestaan even vergeten; alleen de Ruhr -nu slechts 10 pedaalslagen breed- is soms onstuimig, maar kronkelt meestal gemoedelijk door het landschap.

2011 Berlijn; vanaf het ijzeren gordijn naar de muur

Zoals ik op De eerste fietskriebels… al schreef, hier begon het. De eerste ervaring met de fietsvakantie. Het is al een tijdje geleden, hieronder geef ik een korte samenvatting van de tocht.

Vanuit Nederland hebben we de trein genomen naar Goslar. Een prachtig stadje in de Harz. Het ligt bijna op de oude Oost-West grens, zo’n 400 km voor Berlijn.

%d bloggers liken dit: