Het Materiaal

Intro

In 2018 heb ik besloten om een andere fiets te kopen. Ik wilde vaker en langere meerdaagse fietstochten gaan maken. Comfort, maar vooral veiligheid gaan dan een steeds grotere rol spelen. Ik heb me verdiept in de diverse merken, het aanbod, het onderscheid. Te raden gegaan bij ‘gebruikers’ en zelf testritten gemaakt. Het aanbod is redelijk groot en je budget bepaalt uiteindelijk welke accessoires je wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan welk versnellings- of remsysteem?

Op deze pagina presenteer ik mijn huidige ‘hardware,’ inclusief andere zaken die ik onderweg bij me heb. Soms noodzakelijk, soms leuk om te hebben. Ik heb nl. gemerkt dat het anderen enorm kan helpen, om zelf de eigen keuzes hierin te maken.
Wil je lezen waarop ik tot en met 2018 fietste? Klik hier!

Santos Travelmaster 3+

Deze wereldfiets, ook voor thuis (volgens Santos) is een echte alleskunner; sterk en stabiel en meteen toen ik er voor het eerst op reed merkte ik dat hij erg comfortabel is. De combinatie sterk en soepel is knap gedaan. Ik koos uiteindelijk voor 28″ vakantievelgen met 55 mm banden. Lekker breed voor een goede grip, zonder (onnodig) veel weerstand. Daarnaast ben ik gevallen voor de Pinion versnellingsbak. Deze levert 18 versnellingen met een range van 1 – 636%. Dit resulteert in versnellings’stapjes’ van 11,5%; goed om in je cadans te blijven fietsen… Door deze minder grote tussenstappen en de directe plaatsing tussen de trapas, voelde dit systeem net iets directer en krachtiger aan.

 • Framemaat 53 cm
 • USB oplader; Forumslader (laad vanaf 7 km/u) accu 2.9 Ah = 28 Wh, 3A laadstroom
 • Brooks cambium zwart zadel
 • Pinion 1.18 zwart
 • Carbon Belt-drive
 • Schijfremmen Shimano XT met 180 mm Santos schijven
 • Son SL naafdynamo (stekkerloos)
 • Son verlichtingset
 • 28″ vakantievelgen
 • Banden: Schwalbe Almotion vouw 55 mm
 • Bagage: Santos Travelrack XL en Tubus Duo lowrider (voor), goed voor 55 kg (40 kg achter en 15 kg voor)

Overige uitrusting

Tent: Decathlon Arpenaz3 Fresh & Black

Tassen: Ortlieb Classic

Slaapmat: Exped Synmat UL M (475g – 4°C); Air-pillow met Case (hoes)

Koken & zitten: gasbrander Twister Plus met ontsteking; Alite Monarch Chair

Navigatie: OsmAnd

Slaapzak: Lowlands Ranger Comfort NC

Busch + Müller fietsspiegel Cycle Star 80

Smith fietshelm met MIPS Aerocore construction

Fietsslot vlakbandslot, superlicht, incl. cilinderslot (< 500 gr) http://www.verta.nl

Fietsbroek: Assos Mille GT Bib short

Met volledige bepakking

Archief berichten uit de categorie Materiaal

Archief

Lawaaimaker!

Je Fiets Veilig Gestald? Het is, na het overkomen van een ongeluk het meest gevreesde. Je fiets is gestolen. Toch is dat vaak een van de vele beren op de weg. Want echt veel komt het niet voor. Toch wil je wel je fiets goed beschermen en kijk je waar het veilig is, en dan nog…

Opgezadeld…

Als je veel keuzes kan maken, moét maken, dan kun je dat als een druk ervaren. Je wordt er als het ware, mee opgezadeld. Het samenstellen van een fiets is voor mij moeilijker dan het kopen van een auto! Ik was deze week in Elst bij Sector 2 Bikes. Het is een Santos Experience Store, waarbij je bijna…

‘San’ tossen in Nieuw-Vennep

Wie van de drie? Het is vrijdagmiddag op een industrieterrein onder rook van Schiphol. Ik ben op bezoek bij Santos. Hier worden fietsen verzonnen, getest, in productie genomen en custombuilt uitgeleverd. Ik ben hier om te zien, te ervaren en dus proef te rijden. In het magazijn hangen alle types, in alle maten. Ik kies…

Fietsfabriek

Op fietsmissie Deze week was ik in Ede. Op het voormalig Enka terrein (een fabriek, ooit bekend van de kunstzijde, nylons, sponzen en zemen), is nu De Fietser in de vroegere westhal van de fabriek gevestigd. Zo’n hal geeft ruimte. Die is besteed aan diverse stands en aan een fietstestbaan. Sparta, Batavus en KOGA zijn…

F(iets)

De komende tijd volgt een zoektocht naar een nieuwe vakantiefiets. In een reeks blogs neem ik je mee welke keuzes en welke activiteiten ik hierin onderneem

 

Meer Fietskriebels? Kijk op De Nieuwe FietsKriebelsKrant

%d bloggers liken dit: