LF1, LF15, LF21 Zeeland- en Hollandroute

20180723_173006818404638957657800.jpg

Overzichtspagina Kustroute

Proloog

Korte beschrijving van de route

De Nederlandse Kustroute is een thematische LF-route en loopt van Vlissingen naar Bad Nieuweschans in Groningen. Ik rij deze route tot Schoorl en dan via Alkmaar naar Amsterdam. Deze LF 1 kenmerkt zich vooral door langgerekte duinstroken langs de Hollandse kust en Zuid- Hollandse en Zeeuwse eilanden.

De totale afstand van Vlissingen tot Amsterdam is 400 km

Van Dag tot Dag

Noordzeeroute dag 1 Vlissingen – Burgh Haamstede 60 km

Noordzeeroute dag 2 Burgh Heemstede – Katwijk 124 km

Noordzee- en Boerenlandroute dag 3 Katwijk – Alkmaar 104 km

Noordzee- en Zuiderzeeroute dag 4: Almaar – Amsterdam 75 km

Epiloog

Noordzeeroute is niet voor watjes!

Het ziet er onschuldig uit, rijden langs de kust. Windje van zee en het liefst in de rug… voldoende te zien; Brouwersdam, Neeltje Jans, Maasvlakte, grote en kleine steden en natuurlijk het langgerekte duingebied. En dat is wat mij het meest opviel. Ik was het wat vergeten. De duinen zijn hoog, breed en rijk aan prachtige natuur! Terwijl de fietspaden, die overigens in de meeste gevallen ‘glad en strak’ van asfalt zijn, zich een weg banen over en door het duingebied. En dat betekent ‘op en neer.’ Met soms bijtende klimmers en scherpe afdalingen.

20180803_1207089113635012567104607.jpg

Het maakt het al met al een afwisselende en interessante route.

Boven Schoorl koos ik voor de terugreis. De route, overigens in 95% van het traject goed bewegwijzerd, gaat door naar Den Helder en verder de afsluitdijk over naar de Waddenzeeroute . Het is immers ook onderdeel van de 6.000 km lange ‘Nordsea Cycle Route’. Als je niet stopt kom je langs de fjorden in Noorwegen. Ook in het Noordhollandse kom je door nationale parken. Tussen Zandvoort en IJmuiden ben je dan al het nationaal park Zuid-Kennemerland gepasseerd. En ten westen van Schoorl liggen de hoogste en breedste duinen van Nederland. Maar Castricum en Bergen aan Zee, en het verder gelegen Bergen, zelf, zijn net zo leuk als de eerder tegengekomen plaatsen als bijvoorbeeld Katwijk, Noordwijk en niet te vergeten de authentieke dorpen in Zeeland. Naast Den Haag was ik nog niet door een grote stad van belang gekomen. Ach er door? De route loopt niet echt door het centrum. Ook het drukke Scheveningen wordt vermeden. Omdat ik koos voor de afslag LF15 Boerenlandroute kwam Alkmaar wel op de route en volop in de schijnwerpers. Inclusief een goede stadscamping maakt het een stad om nader te bekijken en wellicht wat langer te blijven.

De LF15 komt later samen met de LF21 Zuiderzeeroute aan de IJsselmeerdijk. Hier aangekomen kun je dus in de noordelijke richting de LF 15 (eindbestemming Enschede) volgen over de Markerwaarddijk, of zuidelijk naar Amsterdam (onderdeel van het ‘rondje IJsselmeer´). 

De Statistieken

Zwaarte

Gemiddeld

Bronverwijzing

verwijspagina Noordzeekustroute

Fotogalerij

Advertenties
%d bloggers liken dit: