Goede Doelen

Sommige langeafstand fietsers verbinden een goed doel aan hun bijzondere prestatie. Ik sprak met hen en het werd al snel een reeks boeiende afleveringen…

Op zondag 9 januari 2022 sprak ik met Camille, die in Barcelona is. Hij is in november vorig jaar gestart met een grootse Europese fietstocht om geld in te zamelen voor de Veluwe. Hij wil 10.000 km fietsen om 10.000 euro op te halen. Hiervoor zal hij o.a. door Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, de Balkanlanden en Tsjechië fietsen. In deze aflevering spreken we over zijn motivatie, en hoe het hem verging door koud en nat Frankrijk. De komende maanden gaat de Fietsvakantie Podcast Camille volgen en wensen hem veel fietsplezier en succes.

We volgen Camille maandelijks in zijn fietstocht, waarbij hij actie voert voor de Veluwe. In deze tweede aflevering sprak ik hem op 12 februari. Hij vertelt vanuit Granada over zijn fietsbelevingen die hij opdeed tussen Barcelona, deels langs de kust rijdend naar zijn huidige plek. Hoe ongepland de fietstocht gaat, steeds weer voor prachtige momenten zorgt en hemzelf ook waardering geeft in de prestaties. Zo vertelt hij over zijn klimtocht in de Sierra Nevada en de overnachting daar. Zijn muziekkeuze komt hieruit voort: Floor Jansen met Winner. Het is geen kraakheldere verbinding, maar wel prima te volgen.

We volgen Camille op zijn fietsbeleving door Europa en tijdens zijn verblijf in Portugal vertelt hij in deze aflevering wat de status is van zijn fietstocht. Wat hij heeft beleefd vanaf Granada naar de rots van Gibraltar en langs de kust van de Algarve ‘omhoog’ naar Lissabon

We volgen Camille al enige maanden en hij is op dit moment in Italië. Er liggen ruim 4.000 km achter hem en heeft goede zin om zijn actie Fietsen voor de Veluwe succesvol af te ronden. Eerst, als intro van deze aflevering praat ik je nog even bij over mijn fietservaringen van Sevilla naar Lissabon.

Net zoals ik is ook Camille onderweg naar huis. Tijdens de opname is hij net Duitsland in en kijkt o.a. terug op zijn reis door Italië Slovenië en Tsjechië. 

Na 8 maanden en 10.000 km blik ik samen met Camille terug op zijn fietstocht. We evalueren deze fietsreis voor de Veluwe. Het is de 6e aflevering waarin we Camille horen, nu vanuit zijn huis, in de vorige 5 afleveringen onderweg. De linkjes van die afleveringen staan onder deze notitie. Zou Camille het weer doen? Wat was het ergste en het mooiste uit deze fietsreis en moest hij vaak zin maken? Ik wens je veel luisterplezier!

Sijtse en Irma combineren duurzaam leven met fietsen. In deze aflevering spreek ik met hen over hun motivatie en ambitie. In het fietsseizoen 2022 gaan zij 6 maanden fietsen. In 2 reizen vragen zij aandacht voor ‘the green rebel.’ Deze organisatie wil klimaatverandering bestrijden, de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem te verbeteren en tegelijkertijd hoogwaardig (biologisch) voedsel te produceren. Hun eerste fietstocht gaat van Wenen naar Istanbul terwijl hun tweede in Noord Spanje start en naar Marokko gaat om via de Spaanse Oostkust terug te fietsen naar Barcelona. Natuurlijk komen ook hun gemaakte fietsreizen langs, bijvoorbeeld die uit 2021 waarin zij Duitsland van West naar Oost doorkruisten. Uit deze reis komt hun muziekkeuze: Haus Am See van Peter Fox. Meer over de reizen van Sijtse en Irma vind je op hun website: https://2zeetjes.com/ Het genoemde goede doel vind je op https://www.thegreenrebel.org/

In deze aflevering hoor je Sijtse en Irma die vanuit Wenen zijn gestart op de fiets naar Istanbul. Voor een introductie verwijs ik naar aflevering #72.

Irma en Sijtse van der Zee vertellen in deze aflevering over het vervolg van hun fietsreis vanaf Istanbul naar Griekenland en over de Balkanroute naar het noorden. De warmte speelt hun parten en na 3.000 km ronden zij hun reis in Italië af.

In aflevering #72 ontmoetten we de 2 sympathieke vakantiefietsers, Irma en Sijtse, die de afgelopen maanden duurzaam leven en fietsen combineerden. Regelmatig deden zij verslag in de podcast en hun verhaal kun je ook teruglezen op hun website https://2zeetjes.com/de-reis/


Twee helden op de fiets zijn het: Maria en Freerk. Voor de stichting Onbeperkt op de Fiets vragen zij aandacht voor de aankoop van een rolstoelfiets. En op een rolstoelfiets hebben zij het traject naar Santiago afgelegd! Hoe deze montere Groningers zich door de fietskilometers ‘sloegen’ met vele ontmoetingen, blijde kilometers maar ook tegen de zware heuvels aan, hoor je in deze aflevering. Je kunt hun steunen; kijk hier hoe op de website.


Een bijzondere aflevering, dit keer niet met fietsverhalen van een gast maar over de Stichting Fietsen Alle Jaren. Zij zet zich in om mensen die door een fysieke of mentale beperking niet meer goed in staat zijn zelfstandig te fietsen d.m.v. een riksja-rit te laten genieten van het buiten zijn en hen de ‘wind door je haren te laten voelen.’ Zo geven zij het gevoel weer terug, door bijvoorbeeld langs plaatsen te fietsen waar vroeger gewoond of gewerkt is. Onderweg een kop koffie te drinken en te luisteren naar de verhalen. Aleid Meulenkamp is voorzitter van de lokale afdeling van Fietsen Alle Jaren Deventer en met haar spreek ik over dit prachtige initiatief. Fietsen Alle Jaren biedt voor alle leeftijden de mogelijkheden om te genieten van elkaar en van de wind door je haren. In deze aflevering hoor je muziek van Katie Melua met Nine Million Bicycles. Alle informatie over de stichting vind je op http://www.fietsenallejaren.nl

%d bloggers liken dit: