Onder het motto ‘achter je laten en weer verder gaan’ zijn veel fietsers op pad gegaan. De camino op de fiets naar Santiago trekt nog jaarlijks velen. Maar niet alleen het Jacobspad kan heilzaam zijn. Ook is de route naar Lourdes een bekende. En tegenwoordig kun je ook via het Sint Olavspad op bedevaart in Noorwegen.
Zelf heb ik nog geen bedevaartsfietspad ondernomen, maar in de podcast hoor je er vaak over. Veel luisterplezier!
Henk Schuurman
Als Henk in 2005 3 maanden vrij van zijn werk ‘los’ kan komen gaat een lang verlangen in vervulling: de fietsreis naar Santiago. Heen en terug, want ‘het mooiste van weggaan, is thuiskomen.’ Zo fietst hij als de pelgrims uit het verleden gingen, heen maar ook weer terug naar huis. Hij deed ook Lourdes aan en was benieuwd naar het geheim van Lourdes. Waarom heeft deze bedevaartsplaats zo’n grote aantrekkingskracht? Het antwoord hoor je in deze aflevering. In het coronajaar fietst Henk langs de Lourdesgrotten in Limburg, Salland en Twente. Van enkele ontmoetingen, soms aangrijpend, soms hilarisch, vertelt hij op boeiende wijze. Je hoort in deze aflevering 2 muziekstukken. Eerst het Taizélied ‘Nada te turbe’ en daarna uit de podcast Rivierverhalen over de IJssel van Wim Eikelboom het nummer ‘Kijk naar de Rivier’ van Tangarine. Zoals ook vertelt en aangeboden in deze aflevering; heb je interesse in een fietstocht langs Lourdesgrotten, stuur dan een mail naar contact@fietskriebels.com Ik wens je veel inspiratie en luisterplezier!
Gea van Veen
Een mooie route naar Trondheim is die van St. Olav. Gea ontdekte dit pelgrimspad en maakte er een volwaardige fietsroute van. Je hoort haar verhaal in onderstaande podcasts.
Centraal staat in deze aflevering een nieuwe fietsroute In het spoor van Olav de Heilige. Een route die twee pelgrimsroutes in Noorwegen en Zweden met elkaar verbindt. Ik spreek met Gea die deze routegids aan het maken is en veel kennis heeft van fietsen in Scandinavië. Solo heeft zij veel fietstochten gemaakt. Tijdens een tocht naar Praag, kwam zij haar huidige man tegen die op de terugreis was naar Nederland. Hun wegen kruisten dus letterlijk en nu gaan zij gezamenlijk op ‘kruistocht.’ De fascinatie voor Noorwegen en het wandel-pelgrims-pad naar Trondheim staat model voor de nieuwe route. Meer informatie over deze gids vind je op www.viagaia.nl. Uiteraard hoor je muziek die past bij de twee thema’s: pelgrimeren en Noorwegen. Willem Vermandere zingt Onderweg en de Noorse zangeres Kari Bremnes sluit af met E du Nord? Veel luisterplezier!
Vanuit een pelgrimsherberg in Noorwegen doet de Gea van Veen verslag van haar werk-fietsvakantie. Zij is bezig met een ronde van 2.000 km, waarbij de 3 gedeelten van het Olavspad worden samengebracht. Hierbij worden Oslo, Sundsvall en Trondheim verbonden. Zojuist heeft zij het deel ‘St. Olavspad’ gefietst. Meer over het St Olavspad vind je op de pagina van Noorwegen onder Fietsen in het buitenland.
Ellert Jongstra
Een ontspannen gesprek met Ellert Jongstra. Op zijn studeerkamer in Sneek blikken we terug op diverse fietstochten die Ellert gemaakt heeft. Het begon in 2010 toen hij met collega Aart Veldhuizen (aflevering #18) voor het goede doel een fietsreis maakte. Zijn liefde voor de Camino en voor Duitsland komen aan de orde, maar ook aan de Winter Elfstedentocht deed hij mee. Al met al gaan we lekker onthaasten op de fiets met Ellert.
Je kunt zijn reizen terugvinden op Ellertfietst.nl
Een de muziek die past bij zijn fietsbeleving is koormuziek van “cantique de jean racine” uitgevoerd door Gabriel Fauré, John Rutter, The Cambridge Singers, City of London Sinfonia

Heb jij een mooie Camino fietstocht achter de rug en wil je hierover vertellen?
Neem contact op
Is er iets waarvan je wilt dat ik het behandel in de podcast? Of heb je zelf een leuk verhaal en wil je die delen, of ken je iemand die dat zou willen?