Tilburg – Genua

Dit is de startpagina van de fietstocht van Tilburg naar Genua

Een reis door het hart van West-Europa

Proloog

Het traject valt uiteen in 3 gedeeltes. Het eerste gedeelte volgt de route van het eerste deel van ‘onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Venezië‘ terwijl het tweede gedeelte gebruik maakt van ‘Fietsen naar de Rivièra.‘ Beide van Benjaminse (voor meer info volg de link, door op de groene tekst te klikken). Dit laatste gedeelte heeft als eindbestemming Nice. Ik heb gekozen voor Genua, omdat ik de zomervakantie verderop in Italië zal doorbrengen. Nice en de Provence komen wellicht later weer in zicht. Dit betekent dat het derde onderdeel de kustlijn, de Rivièra volgt richting Genua. Bovendien is Genua een interessante havenstad om te ontdekken.

 • Deel 1 Tilburg – Bern +/- 850 km
 • Deel 2 Bern – Turijn +/- 360 km
 • Deel 3 Turijn – Genua +/`310 km

Op basis van de huidige informatie is de totale afstand 1520 km

Korte omschrijving van het traject

Tilburg – Bernoverzichtskaart-deel12072759612.jpg

De route voert geleidelijk door afwisselende landschappen van de Kempen en Haspengouw naar de Ardennen. Het is de oude route naar het zuiden. Tegenwoordig wordt meest gebruik gemaakt van de Vennbahn, die is sneller en vlakker. Doch die heb ik al gereden (zie Maastricht – Basel) in 2014. Ik kies voor het onbekende, waarbij de Ardennen dwars worden doorsneden. Meer klimmen, niet steiler, wel vaker; zo voorspelt Benjaminse. Maar ook met mooie vergezichten.Van Luxemburg gaat het verder naar Frankrijk. In de Lotharingen neem ik, afwijkend van de route het fietspad langs de Moezel naar Metz en Nancy. Hiermee omzeil ik het (hier uitgestorven) platteland en een stuk doublure van de in 2014 gereden route. De zuidelijke Vogezen worden over een fietspad bereisd. Ook aan de andere zijde in de Elzas voeren fietspaden verder naar de doorsteek van de Jura om af te dalen naar het meer van Biel en de eindbestemming van dit deel in Bern.

Bern – Turijn

Voordat ik afdaal naar de Italiaanse Riviera reis ik een stuk door de Regio Piemonte, met als hoofdstad Turijn, het einddoel van dit deel. Een groot aantal verschillende landschappen passeert; Berner Oberland, de Alpen, na de Simplon Italië in en door de rijstvelden in het bovendeel van de Po-vlakte. Om de hoofdstad van Piemonte te bezoeken, sla ik van de hoofdroute af naar Turijn. Hiervoor maak ik een ‘omweg’ van zo’n 215 km.  Dit is niet erg, want het is hier langs de Po en verder, voornamelijk vlak. Terwijl de hoofdroute op en neer door de Monteferrato koerst. Door eerder af te slaan zie ik alleen het noordelijke en meest zuidelijke hiervan. Dit gebied kent loeisteile hellingen en de dorpen liggen, zoals eerder ondervonden, op de toppen. Na de Ligurische Alpen, verderop in deel 3 is het gedaan.

Turijn – Genua

Na Turijn komt het traject in een halve cirkel weer terug op de hoofdroute bij Barolo, waar de wijnvelden op de heuvels van de Monteferrato en Langhe liggen. Hier rij ik verder zuidwaarts in de heuvels van de Alta Langa. Dit is een plateau dat van noord tot zuid worden doorsneden door diepe dalen; en fiets door het dal van de Belbo. Terwijl Benjaminse koers zet op Albenga en daarna Nice, wil ik westelijker blijven om dichterbij Genua de Bloemenrivièra te bereiken. Door nu een eigen route te rijden loop ik 35 km in. In plaats van Albenga, kom ik nu uit in de havenstad Savona.

genua-stadsgezicht1547630561.jpg
stadsgezicht Genua

Een goed fietspad schijnt er nog niet te zijn en de ANWB raadt het fietsen langs de kustweg simpel af. Toch is het vaker gedaan en het rijden op de regionale strada provinciale doe ik níet voor het eerst.  Na meer studie ontdek ik zelfs dat ‘Bikeline’ in hun ‘Radtourenbuch’ een heuse Clicovia Tirrenica langs de kust laat lopen. Een ‘fietspad’ dus die doorloopt tot onder Grosseto! Desalniettemin is voorzichtigheid geboden en misschien zijn er inmiddels meer fietsvoorzieningen aangebracht en valt het toch wel mee. Aan mijn eind van de Rivièra delle Palme lonkt de hoofdstad van La Liguria: Genova. De stad heeft veel bezienswaardigheden, een bruisend straatleven, prachtige palazzi, musea en kerken. In de 2004 was het de culturele hoofdstad van Europa. De oude haven werd in die tijd omgetoverd tot een aantrekkelijk gebied.

fotolia_180922659_subscription_monthly_m-768x5271658501067.jpg

Van Dag tot Dag

De van ‘dag tot dag’ blogs zullen later op deze pagina worden geplaatst. De planning is op 12 mei de reis aan te vangen. Tijdens de tocht zijn alle berichten in het Fietsdagboek te lezen. Of selecteer de categorie hieronder.

Hieronder staan de laatste 5 berichten uit het dagboek. Tip: volg Fietskriebels en ontvang automatisch een mail! 

Voor het lezen van het verhaal kies hieronder voor de categorie:

(na 12 mei 2019)

 • Fietsen naar de Rivièra
 • sub 1 Tilburg – Luxemburg (Ardennen)
 • sub 2 Luxemburg – Bern (Lotharingen Moezel Vogezen Elzas Jura)
 • sub 3 Bern – Simplonpas (Berneroberland, Alpen)
 • sub 4 Domodossola – Turijn (Piëmonte)
 • sub 5 Turijn – Savona – Genua (Ligurië)

Video’s op het YouTube FietsKriebelsKanaal

Tijdens de fietstocht zal ik video’s uploaden op YouTube met als thema ‘fietsemotie’

Hoogtepunten van de route

 • Turnhout; hoofdstad van de Kempen
 • Zoutleeuw; monumentaal stadshart, hierna de Haspengouw
 • Huy/Hoei; met citadel boven de stad aan de Maas
 • Durbuy; kleinste stad van Europa, sfeervol met 17e eeuwse huizen en slot
 • La Roche en Ardenne; in het hart van de Ardennen met slotruïne
 • Bastogne; streekcentrum en bekend van het Ardennenoffensief en wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik (en natuurlijk het koekje)
 • Luxemburg; hoofd- en vestingstad van het Hertogdom
 • Nancy; de mooiste stad van de Lotharingen, kunstenaarsstad (glasblazerijen)
 • Col d’Oderen op 884 m (een pas over de Vogezen)
 • Thann; sfeervol stadje aan het begin (of einde) van de Elzasser Wijnroute
 • Col des Rangiers op 834 m (Jura)
 • Bielersee; dit grote meer (39 m2) vormt de grens tussen de Jura en het Molassegebied van het Merenland
 • Biel/Bienne; tweetalige stad waar de Aare uit het meer van Biel stroomt, mooie Altstadt
 • Bern; hoofdstad van Zwitserland; robuuste en middeleeuws karakter; Zytglokkenturm
 • Simplonpas (passo del Sempione); verbindt het Rhônedal (Wallis) met het Val d’Ossola (provincie Verbano) in Italië. Hoogte is 2005 meter. Vanaf Brig is het 20 km lang omhoog, met 6 tot 11 % stijging. Deze bergpas werd al in de vroege Middeleeuwen gebruikt als handelsweg tussen Italië en Frankrijk. Napoleon heeft hem vernieuwd.
 • Lago d’Orta;  het meest westelijk gelegen meer van Italië en is het kleine zusje van het Lago Maggiore. De meren zijn met 2 rivieren met elkaar verbonden. Isola San Giullo heet het eiland waarop een Romaanse Basiliek staat.
 • De rijstvelden van de PO-vlakte; het belangrijkste rijstproductiegebied van Europa (oa voor de risotto)
 • Turijn; hoofdstad van de regio Piëmonte en van het vroegere koninkrijk van Savoie; veel paleizen en kastelen in de stad. Ook bekend van de ‘lijkwade van Turijn’ in de Duomo di San Giovanni is een replica te zien. De eetcultuur ‘slow food’ is hier een begrip. De ‘Mole Antonelliana’ is het symbool van de stad; een bijzondere toren waar vanuit je de gehele stad overziet 
 • Barolo; de bekende wijn (gemaakt van de Nebbiolo-druif) komt hier en in dit wijngebied vandaan, draagt de bijnaam: ‘wijn van koningen en koning van de wijnen.’ Onbetaalbaar, maar toch…
 • Genua; hoofdstad van de regio Liguria, de grootste havenstad van Italië en de tweede van de Middellandse Zee. Karakteristiek zijn de nauwe straatjes; een deel van het ‘centro storico’ is UNESCO werelderfgoed. Naast het middeleeuwse centrum is een deel gebouwd in de 16e en 17e eeuw, hier staan de stadpaleizen aan de Via Garibaldi. De oude haven ‘Porto Antico’ is gerestaureerd. Genua is tegen de heuvels aangebouwd; met de kabeltrein ‘funicolare’ kun je omhoog voor een mooi uitzicht over de stad. Maar je kunt natuurlijk ook met de fiets…
Piazza De Ferrari 

Epiloog

Beschrijving van de plus/minpunten

De statistieken

 1. totale gereden afstand
 2. totale fietstijd
 3. dagafstanden
 4. overnachtingen
 5. relive video’s

Zwaarte

Fotogalerij

Bronverwijzing

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: