TG16b Monviso; bergzicht (Moncalieri – Villar San Costanzo 122 km)

Ik maak wat omwegen vandaag. Maar hoe ik ook rij, de bergen met besneeuwde toppen blijven in zicht.

De eerste omweg komt door wegomleggingen, de vreselijke verkeersmess rond Turijn. Google Maps kent de fietser niet en stuurt me de autostrada op. Het is even moeilijk vanmorgen om op de route te komen. Dan merk ik ook nog dat ik vergeten ben mijn bidon en waterfles te vullen.

Bij Stupinigi (écht ik verzin het niet) rij ik weer goed en koop een nieuwe waterfles met bronwater uit de Alpen.

Daarna gaat het als een zonnetje. In Piosasco stuit ik op de weekmarkt. Zoals wel vaker hier gaat, vindt deze plaats op de weg. Die is dan afgesloten. Het verkeer moet er omheen. Een markt op mijn route, denk ik, is handig. Hoef ik niet om te rijden voor een winkel.

Het is echt druk en worm mij tussen de menigte door. Ze kijken mij aan of ik buitenaards ben. Ik zie het, maar ga onverschrokken op mijn eerste doel af; de frutta e verdura. 2 bananen, graag maturo want ik eet ze vandaag en een sinaasappel. Dan komen de vragen… wie, wat, waarheen, etc. Hij kan het niet geloven. Dan de tweede stal. Ik koop 2 pizzastukjes voor de lunch. Di dov’è ? Daar gaat we weer. Deze broodverkoper gaat uit z’n dak. Hij roept vanuit zijn wagen hoe geweldig hij het vindt. Oh ja, dat beamen andere klanten ook. Ik krijg 2 éxtra stukjes pizza! Deze straniero loop nu snel de markt af en fietst het dorp uit.

Het blijft van een leien dakje gaan. Mede omdat er een fietspad is aangelegd, kaarsrecht met belijning. Het blijkt een ex ferrovia te zijn. Oude sporen dus, die ook hier een nieuw leven krijgen.

Omdat er geen camping op de route ligt, fiets ik daar waar het rondje Piëmonte zuidoostwaarts gaat, naar het westen. 15 kilometer verder is een camping. De campingvrouw is aan het grasmaaien. We gaan 1 juni open. Ik probeer haar nog in te laten zien dat zo’n klein tentje..voor maar 1 nachtje..dat ik helemaal uit Olanda kom… Ze gaat haar man bellen, maar ik krijg geen toestemming.

Naast de camping ligt een B&B. Ik bel aan. We zitten vol zegt ook hier een vrouw. Maar ze gaat direct un’amica bellen. Kan ook niet… of ik wat wil drinken? Terwijl ze een tweede vriendin belt, krijg vers water in de bidon. Hier lukt het wel.

In het dorpje, 3 km verder staat een jongen mij op te wachten. Hij rijdt voorop en zo arriveer ik in een allervriendelijkste B&B. Inclusief ontbijt €35. Was het omrijden niet helemaal voor niets.

8 reacties

  1. Mooie fotos en geen regen meer, zoals in noord italie, daar is het nu ook niet beter. En zo vlak daar. Veel plezier.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: