Alle Tips

Tijdens mijn fietsreizen heb ik veel ervaring opgedaan. Ook leerde ik veel van anderen. Zij vertelden over hoe zij het doen, of welke routes je wel en beter niet kan rijden. Ook las ik – vooral in het begin – het handboek voor de fietsreizigers en later meer de avontuurlijke boeken, waarin de fiets een centrale rol speelt. Eigenlijk is elke fietsvakantie een avontuur op zich, die dan ook leuk en leerzaam is om naar te luisteren in het Geluid van Fietskriebels. Ik heb de diverse aanbevelingen gegroepeerd en mocht je aanvullingen hebben, dan hoor ik ze graag.

NB: de pagina is ‘in opbouw’

Klimtips Voor Fietsen In De Bergen

Fietsen in het buitenland betekent vaak ook fietsen in de bergen. In de serie van de Fietsvakantie Podcast heb ik er een aflevering overgemaakt waarin ik 10 klimtips noem. Deze zijn hieronder ook genoemd, plus de tips die luisteraars aanvulden. Heb jij ook klimtips? Mail dan of reageer via de feedbackknop, onderaan deze pagina.

Je Fiets Veilig Gestald?

Het is, na het overkomen van een ongeluk het meest gevreesde. Je fiets is gestolen. Toch is dat vaak een van de vele beren op de weg. Want echt veel komt het niet voor. Toch wil je wel je fiets goed beschermen en kijk je waar het veilig is, en dan nog doe je hem goed op slot. Sloten zijn er in alle maten en veiligheidscategorieën. Je fiets zelf heeft – neem ik aan – een goed ringslot, maar je wilt hem ook ergens aan vast zetten.

Hoe Stippel Ik Mijn Fietsroute Uit?

Je hebt een idee om van A naar B te gaan fietsen, maar je vindt geen route. Misschien is deze nog nooit gereden? Dit is je kans, word een routeplanner en ga het avontuur tegemoet! Met deze sites is het heel makkelijk, ik toon je hieronder welke twee sites mijn favoriete routemakers zijn. PS: laat je me even weten welke je hebt gemaakt en hebt gefietst?

Campings Langs Je Fietsroute

Of je nu de route plant, of dat je al onderweg bent… Je wilt weten of er campings zijn in de buurt op je route. Tot voorkort keek ik altijd op Maps. Google zoekt dan voor je welke campings in de omgeving liggen. Maar fietsvriend Hub attendeerde mij op een mooie site die dat prachtig in beeld brengt. Je download je GPX-track, kiest op welke afstand de camping maximaal van de route mag liggen en de site toont de mogelijkheden. De namen, de locaties en – zo je wilt – de waypoints kun je downloaden voor het vinden van de camping(s).

Stichting Europafietsers

De stichting heeft tot doel fietsers te laten beleven hoe inspirerend het is om andere landschappen, mensen en culturen van heel dichtbij te leren kennen. Om het beeld wat de stichting betekent te verwoorden, heb ik drie podcasts gemaakt waarin enkele vrijwilligers vertellen over het ondersteunende werk.

Navigatie

Op de site van de Europafietsers vind je uitgebreide informatie over navigatie apparaten. Tegenwoordig zijn de apps voor op je telefoon een goed alternatief. Maar als je zelf een route wilt maken?

Welke fietshelm kies ik?

Ik neem aan dat ik je niet hoeft te overtuigen van het dragen van een fietshelm tijdens je vakantie. Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden, hoe ik in onbalans raakte en over het stuur in duikelvlucht de grond raakte. Je hoofd zal altijd de grond raken door het gewicht. Ik droeg geen helm, want ik fietste toch in Nederland… een uurtje later zat ik bij de eerste hulp in het ziekenhuis en vertrok met diverse hechtingen.

Fietsideeën

Ter gelegenheid van mijn 40ste lange afstandsfietstocht maak ik tot de start van het fietsseizoen 2023 een nagenoeg dagelijkse blog. Elke bericht behandelt een fietstocht, meest op zichzelf staand, soms als onderdeel van een langer traject.

%d bloggers liken dit: