DR18 Schouwen-Duiveland (Dreischor – Renesse – Zierikzee 90 km )

Voor een opname van mijn podcast had ik een afspraak met Kees. Hij is de – zeg maar – nationale vraagbaak van Europafietsers en woont in Zierikzee. En als ik er dan toch ben, is het wel zo leuk om een rondje eiland te doen. Letterlijk, want deze knooppuntenroute gaat geheel rond, volgt grotendeels de kustlijn en zo kwam ik door alle leuke havenplaatsen. Eerst iets over dit eiland. Oorspronkelijk bestond het uit vier eilanden, die aan elkaar zijn gegroeid. Uiteraard door toedoen van de Zeeuwen. Een groot deel ligt onder zeeniveau, maar de kop van Schouwen (tussen Burgh-Haamstede en Renesse) is wel 42 hoog. Een prachtige duin- en natuurgebied. De route loopt hier uiteraard doorheen. Struikel hier overigens niet over de vele toeristen. Voor watersporters is het dé hemel op aarde.

Op de fiets

Terwijl het ‘s-nachts heeft geonweerd en er sneeuw viel in Brabant, start ik in het plaatsje Dreischor. Koud, maar volop zon. Dreischor is een Zeeuws ringdorp met beschermd dorpsgezicht. Overigens ook in 2001 gekozen tot Europees Groenste Dorp. Heden ten dage is het een van de weinige dorpen waar nog een gracht rond de Sint-Adriaans kerk aanwezig is. De korenmolen Aeolus aan de rand van het dorp stamt uit 1739. (Hij staat hier als uitgelichte afbeelding bovenaan dit bericht.) Maar dat zie je aan het eind van de rit pas. Nu eerst naar en langs de voormalige zeearm, het is hier net ‘nova zembla’ langs het Grevelingenmeer met een ijskoude wind, gelukkig nog niet met hoge windkracht, maar toch fijn om even in de luwte, smalstad Brouwershaven in te rijden. Dit betekende, dat Brouwershaven wel stadrechten had, maar geen zitting in de Staten van Zeeland. De Sint-Nicolaaskerk en het Raadhuis zijn mooi en op de markt staat het standbeeld van Jacob Cats. Via buurschap Den Osse kom je in surf-zeil- en duiksport dorp Scharendijke. Na passage van de Brouwersdam, die naar Zuid-Holland leidt, gaat de route naar het zuidwesten en komt in (ringdorp) Renesse uit. Je rijdt hier door de natuurgebieden. De toeristisch bekende Haamstede en Burg Haamstede volgen. Inmiddels fiets ik nu steeds meer met de wind in de rug. Via de zuidkant ga je richting Zierikzee, maar halverwege kom je door Serooskerke. Een super klein dorp (vier straten en een kerk). Zierikzee is daarentegen een stad en de hoofdplaats van het eiland. Het heeft een rijke geschiedenis en maar liefst 568 monumenten, incluis beschermd stadgezicht. De Sint-Lievensmonstertoren is het meest in het oog springende monument van Zierikzee. Met zijn 62 meter is het de hoogste toren in de stad. Ook de oude stadsmuur en poorten zijn bijzonder. Al met al een stadje om met de fiets te bekijken. Via de zuidwestkant naar het oostelijke gelegen Bruinisse. Toch ook wel een recreatiedorp en gunstig gelegen aan de Grevelingendam waarop de wegen richting Rotterdam en Breda aansluiten. Via polderdorp Sirjansland en natuurgebied Dijkwater kom je weer terug bij het startpunt. Een lekkere rit, vanuit een prachtig dorpje waar je voldoende keus hebt in B&B’s. Ik overnachtte in B&B Slotstraat, niets mis mee.

Knooppunten

60 - 95 - 97 - 98 -86 - 85 - 84 - 76 - 75 - 74 - 73 - 72 - 71 - 81 - 89 - 90 - 8 - 7 - 6 - 1 - 9 - 2 - 65 - 67 - 68 - 60

Evaluatie:

  • Terrein: 70% geasfalteerd 30% gravel
  • Landschap: op de kop van Schouwen (hier duingebied) na polder en dijken, langs water
  • Sfeer: ruimtelijk, langs (water) toerisme en afwisselend door historische Zeeuwse plaatsjes; het geeft een goed beeld van deze voormalige eilanden

Virtuele Tour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: