40 Dagen 40 Fiets ideeën: Rondje Drenthe

Het is Aswoensdag. Traditioneel het begin van de vastentijd, die 40 dagen duurt. In 40 dagen leven we toe naar Pasen. Pasen is het voorjaarsfeest bij uitstek. Door velen en ook door mij gezien als start van het nieuwe fiets seizoen. Natuurlijk zijn er ook fietsers die de hele winter zijn doorgegaan. In en rond het huis, hebben zij mooie tochten gemaakt en er zijn er zelfs die zijn gaan fietsen naar of in warmere landen. Toch zullen de meesten van ons wachten op betere weeromstandigheden. Ik schaar mijzelf daar ook onder.

Dit jaar zal ik mijn 40-ste lange afstandsfietstocht gaan houden. En om dat te vieren, tel ik met een dagelijkse blog (en podcastaflevering) af naar Pasen. 40 dagen 40 fietstochten! Ik neem je in gedachte mee op gereden fietsroutes, vertel over afstanden en trajecten. Over bijzonderheden en deel opnieuw enkele hoogtepunten. Wellicht voor jou een fiets idee voor komend seizoen?

Zoals ik zei, in 40 blogs en podcasts tel ik af naar Pasen. De reguliere podcast aflevering op vrijdag zal daarom worden gepubliceerd op zondag. Want op zondag geldt de 40 dagen – vastentijd niet.

Nog 40 dagen naar Pasen

De eerste fietstocht in deze reeks start in Meppel en eindigt daar ook. Het is een rondje fietsen, het rondje Drenthe. Eerst een aantal statistische gegevens, waarbij ik dus uitga van het door mij afgelegde traject.

 • wanneer gereden? In mei 2020
 • aantal kilometers: 329 km (exclusief de extra lus, waarbij je de Col du Vam overgaat.)
 • aantal hoogtemeters: 322 hm
 • aantal uren gefietst: 19 uur 30 minuten
 • aantal dagen gefietst: 4 dagen
 • de zwaarte van de route: licht en gemakkelijk
 • het wegdek van de route: vlak, door bossen of open landschap. Soms over zandpaden.
 • de sfeer van de route: fietstocht die gelardeerd is met geschiedenis, cultuur en natuur
 • wat waren de hoogtepunten?
  • Nationaal Park Drents-Friese Wold en Dwingelderveld
  • De Koloniën van Weldadigheid (Frederiksoord en Veenhuizen)
  • De Hondsrug, en natuurlijk de Hunebedden, op diverse plekken langs de route

Hoe was deze fietstocht?

Het is misschien wel een rondje die je een keer moet hebben gereden. Zeker wanneer je de verscheidenheid van Drenthe wil leren kennen. Doordat je langs de provinciegrenzen toert, zie je hoe divers verschillende landschappen zijn. Bovenop dit pluspunt, komt daarbij dat ik -voor mij- door onbekende gebieden fietste. Wellicht geldt dat ook voor jou. De faciliteiten zijn over het algemeen langs het traject goed, alleen tussen Exloo en Coevorden is dit minder. Dit wordt ook in het routeboekje goed aangegeven. Dit boekje raad ik aan als begeleiding plus een navigatie, anders sta je regelmatig in overleg.

Tot slot, let op dat sommige stukken over zandpaden gaan. Mocht je fiets(banden) hier moeite mee hebben, dan weet je dat. Verder kan in de vlakkere gebieden de wind een spelbreker zijn. Misschien kun je hierop anticiperen door het rondje met de wind mee te fietsen, of de trajecten te verkorten, daar waar het open terrein is.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: