Hongarije, Roemenië, Servië & Bulgarije

Zuidoost Europa ontdekken? Bijvoorbeeld naar de Zwarte Zee over de Limes route. Paulien van Gijn vertelt erover in aflevering #11 en Henk Vriend in aflevering #22. Hans en Jolanda zijn enthousiast over Roemenië en Pieter en Angelie vertellen wat Hongarije zo mooi maakt. Ten slotte mag natuurlijk ook de Sultans Trail naar Istanbul niet ontbreken, Maarten en Lars vertellen hierover.

Paulien van Gijn is na het overlijden van haar vader in zijn fietssporen getreden. De eerste reis ging naar de Middellandse Zee en je raad het al: verslaafd aan het fietsreizen. Jaren later gaat Paulien van Katwijk aan de Noordzee naar Constanța aan de Zwarte Zee. Ze vertelt over de reis van bijna 2 maanden, langs rivieren, door de poesta in Hongarije en over de Karparten in Roemenië. Ze reist het liefst alleen, maar als ze gevraagd wordt voor een georganiseerde fietstocht in teamverband naar de Noordkaap, kun je natuurlijk niet weigeren. Tot slot neemt ze ons mee langs de grenzen van ons land, met de tent achterop, genietend van de vrijheid. Een aflevering vol tips en met muziek van Xavier Rudd (Follow The Sun) en Triggerfinger (I Follow Rivers), fietsen we in gedachten achter Paulien aan.

Aan het woord is Henk Vriend, voorzitter van de stichting Europafietsers. Een actieve club, door en voor fietsers die ondersteuning geven zodat je prachtige fietsvakanties kunt houden. Natuurlijk komen de voordelen van Europafietsers aanbod, maar in deze aflevering leer je ook Henk kennen. Want naast dat hij voorzitter is, is hij ook een enthousiast fietser. Hij vertelt over de Israël Bike Trail en de Limes. Laatst genoemde is een kwalitatieve route die door Europafietsers wordt beheerd. Hieraan koppelt hij ook het muziekstuk wat in deze aflevering is opgenomen:  Ballade For Violin And Orchestra, Opus 4a van George Enescu. Een Romeens componist.

Maar pas wel op voor wilde beren en herdershonden ‘zo groot als een kalf’ Aldus Hans en Jolanda, die in deze aflevering hun fietsbeleving vertellen in en over Roemenië. Naast de authentieke regio’s, zoals Transsylvanië, en in het Noordwesten Maramureș of fietsen in de Donau Delta aan de Roemeense kant. Jolanda en Hans fietsten hier voor het eerst in 2013, toen veel meer dan nu over niet geasfalteerde wegen waar het regenwater de vrije loop had. We spreken in deze aflevering ook over de keuken, de natuur, de cultuur, het transport van je fietsen en het overnachten.  Tot slot worden Bulgarije en Hongarije kort besproken.  Voor mooie foto’s en voor vragen kun je op Instagram terecht: https://www.instagram.com/cycleintofreedom/ In de podcast sprak Jolanda over deze site waarop zij hun routes baseerden: http://www.christians-rad-abenteuer.de/Rumaenien2011/RO_1_Sibiu-Bistricioara.htm

Pieter en Angelie vertellen in deze aflevering wat voor hen Hongarije zo mooi maakt. 8 weken geleden is Pieter al vertrokken en de laatste 3 weken sloot zijn vrouw bij hem aan. Zij maakt thuis de routes, waarbij het thema voor deze vakantie de architectuur van Imre Makovecz is.  Pieter maakt ook met veel oog voor detail inclusief verhalende teksten foto’s die te zien en te lezen zijn op zijn Instagram account: https://www.instagram.com/pieterbiezenaar6968/ 

Sultan trail

Onderweg in Servië spreek ik met Lars Rook die vanuit Wenen is gestart en richting Istanbul fietst. Lars is vanaf zijn 20ste als een vakantiefietser en heeft na de bekende Europese bestemmingen dit jaar de zuidoosthoek van het continent opgezocht. Lars is te volgen op Strava, waar ziin reizen worden vastgelegd. Veel inspiratie en luisterplezier!

Maarten, net met pensioen, is eind april op de fiets gestapt om vanuit zijn woonplaats Gemert naar Istanbul te gaan. Welke routes en hoe zijn fietsbeleving is, hoor je in deze aflevering. Daarnaast houdt hij ook een goed fietsblog bij op https://istanbulfiets.wordpress.com/ mocht je meer informatie willen, kun je hem hier op bereiken. Veel inspiratie en luisterplezier!

In deze aflevering hoor je Sijtse en Irma die vanuit Wenen zijn gestart op de fiets naar Istanbul. Voor een introductie verwijs ik naar aflevering #72. Meer informatie vind je oa op http://www.2zeetjes.com en hun Instagramaccount 2zeetjes.

%d bloggers liken dit: