Fietsen in Nederland

Rondje Drenthe

Meer over de fietsroute ‘Rondje Drenthe’

317 of 350 kilometer langs de provinciegrenzen

Proloog

Het is zo’n route die je in een (lang)weekend kunt afleggen en het heeft ook geen begin en geen eind. Overal kun je dus beginnen en als je niet oppast komt er dus geen eind aan en blijf je rondjes rijden! Al denk ik dat 1 rondje wel genoeg is, misschien vonden de makers dat ook wel en gaven nog een extra rondje cadeau naar de ‘Col du VAM.’

Over de makers gesproken. Het is een nieuwe route, die in november 2019 is bedacht door Erik en Hetty Luppes, ‘Drentse fietsers’ uit Hoogeveen. Zij hebben het professioneel aangepakt; een routeboekje, -site en de GPX-tracks zijn beschikbaar. Een mooi initiatief !

Als er één provincie in Nederland is die zich fietsprovincie mag noemen, is dat zeker Drenthe. De ‘fietsvierdaagse’ is daarvan een jaarlijks terugkerende kroon op het werk. Volgens mij is er nergens zoveel infrastructuur en aandacht voor de fietsers. Daarbij is er onderweg genoeg te zien: ‘landschap, cultuur en de rijke en verrassende geschiedenis.’ Zo lees ik in het promo-boekje. Oerbossen, zandvlaktes, heidevelden, brinkdorpen, hunebedden en schaapskuddes. Wat houd ‘ons’ dus nog tegen? Laten we ‘Oerdrenthe‘ ontdekken.

LF9 NAP route Zwolle – Utrecht – Breda

NAP-route (zuid)

Proloog

Beschrijving van de route

Dit onderdeel vervolgt het eerder gereden traject van de NAP route (Zie het traject ‘De Noordelijke Driehoek’ voor het noordelijke gedeelte van deze route).

De totale route doorkruist 9 provincies, waarbij de denkbare (kust)lijn wordt gevolgd als er geen dijken en duinen zouden zijn. Het is erg afwisselend en letterlijk en figuurlijk een dwarsdoorsnede van Nederland. De hogere gronden, in dit zuidelijke stuk de Utrechtse Heuvelrug, worden afgewisseld met het weidse polderlandschap en rivierengebied.

LF1, LF15, LF21 Zeeland- en Hollandroute

20180723_173006818404638957657800.jpg

Kustroute

Proloog

Korte beschrijving van de route

De Nederlandse Kustroute is een thematische LF-route en loopt van Vlissingen naar Bad Nieuweschans in Groningen. Ik rij deze route tot Schoorl en dan via Alkmaar naar Amsterdam. Deze LF 1 kenmerkt zich vooral door langgerekte duinstroken langs de Hollandse kust en Zuid- Hollandse en Zeeuwse eilanden.

LF3, LF10 en LF9 – De Noordelijke Driehoek

Zwolle -Holwerd-Bad Nieuweschans-Groningen-Meppel

Proloog

Beschrijving

Op deze verzamelpagina staan de blogs van de route Zwolle-Kampen-Heerenveen-Leeuwarden-Holwerd over de LF3, verder over de LF10 naar Bad Nieuweschans via Lauwersoog en Delfzijl. Het laatste stuk over de LF9: Winschoten, Groningen, Meppel naar Zwolle. Met een beetje fantasie is dit rondje een driehoek, de Noordelijke Driehoek.

LF14, LF15 en LF8 – Sallandse Heuvelrug / Rondje Twente

‘Rondje Twente’

20180428_120306723052759.jpg
Denekamp, watermolen in de Bijdinkel

Proloog

De route

Deze fietsroute is makkelijk in een weekend te doen. De circa 200 kilometer lange route gaat over de LF14, 15 en 8. Je geniet van het Twentse landschap. Ik ben vanuit Ommen begonnen, waar vandaan je eerst over de Sallandse Heuvelrug gaat. Je kunt ook, bijvoorbeeld in Enschede beginnen. Het is immers een rondje en beide hebben een station. De variatie is groot; glooiende akkers, weilanden, bossen en beken door belangrijke natuurgebieden en landgoederen. Karakteristieke stadjes zoals Ootmarsum, Denekamp en Delden liggen op de route.

LF2 Stedenroute Amsterdam- Brussel

Stedenroute (NL & B)

De Dam;startpunt van de route

Proloog

Beschrijving van de route

De route is internationaal, van Amsterdam naar Brussel. Een mooie mix van rijden door landelijk en natuurgebied: het Groene Hart, de Biesbosch, de Kalmhoutse heide en het Zoniënwoud. En door prachtige steden; ik noem er een paar; na Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Antwerpen, Mechelen, Leuven en aan het einde Brussel.

LF16 Vechtdalroute

routeverloop van de LF16
20180406_094113.jpg
De Overijsselse Vecht tussen Dalfsen en Zwolle

Proloog

Beschrijving van de tocht

De LF16, oftewel de Vechtdalroute, is een Landelijke Fietsroute die de loop van de Overijsselse Vecht volgt. Van de monding bij Zwolle tot de bron in het Duitse Darfeld slingert de route langs de Vecht. Andersom kan ook, aangezien de route in beide richtingen bewegwijzerd is. De bijna 245 kilometer lange fietsroute voert door drie streken met een heel eigen karakter: het Overijssels Vechtdal, het Graafschap Bentheim en Münsterland.

De route voert over dijken door het weidse rivierenlandschap, langs enorme landgoedbossen en vooral door een kleinschalig hoevenlandschap. Stroomopwaarts vanaf Nordhorn krijgt de Vecht een ander karakter. Richting de bron wordt de rivier smaller en krijgt een meanderend verloop. Grillige beekdalen slingeren door een zacht glooiend heuvellandschap.

LF13, LF3 – Schelde – Rhein- en Hanzeroute

20190327_131636-13551067987987327533.jpg

Van Vlissingen tot Arnhem

Proloog

screenshot_20180703-2031491302507775.jpg

LF13

De Schelde-Rheinroute of LF13 is een LF-route in het zuiden van Nederland tussen Vlissingen en Venlo, een route van ongeveer 285 kilometer. Het fietspad is een verbinding tussen de Scheldemonding bij Middelburg en de Rijn (Duits: Rhein) bij Duisburg. Daar komt de naam ook vandaan. Hoewel de route start bij het station van Vlissingen en hier ook al staat aangegeven op de bordjes, vermelden de routebordjes Middelburg-Venlo als traject.

Het fietspad voert door de Zeeuwse polders en door de Brabantse bossen. Na Venlo gaat de route over op de Duitse R12 naar Duisburg. Hier kun je ook RuhrtalRadweg nemen, verder oostwaart richting het Sauerland. Zo ver en Duitsland in is niet mijn bedoeling. Ik sla af om de LF3 naar Arnhem en Zwolle te rijden.

De route is van Vlissingen naar Venlo genummerd als LF13a en van Venlo naar Vlissingen als LF13b.

De route is een onderdeel van de internationale EuroVelo-fietsroute van Roscoff in Frankrijk naar Kiev in Oekraïne.

2017 Zwolle – Maastricht; deel 0 ‘de wegen naar het Zuiden’

Toen door omstandigheden het laatste onderdeel naar Rome niet dit jaar kon worden gefietst, stelde mijn vriendin voor om samen in Nederland te gaan rijden. En in de geest van de Rome-reis, werd het Zwolle-Maastricht. De oude romaanse St. Servaasbrug was immers het startpunt geweest. Hoe mooi is het om hier nu te eindigen en, na het bereiken van het einddoel Rome, te kunnen zeggen dat ik van huis naar Rome ben gefietst. Welliswaar in 5 jaarlijkse etappes van een week, maar toch!

Om naar Maastricht te fietsen kun je simpel de LF3-2 (Hanzeroute) van Zwolle naar Nijmegen en dan de LF3-3 (Maasroute) naar Maastricht nemen. Ik koos, in dezelfde geest, voor deel 0 uit de serie ‘onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome.’ De route start in Amersfoort. Amsterdam en Utrecht zijn ook mogelijk. Over de Veluwe loopt het eerste traject. Harde wind en veel regen op deze gure oktoberdag zorgen ervoor dat we niet verder komen dan in de buurt van Kootwijk. Hier ligt een prachtige natuurcamping van Staatsbosbeheer. Een aanrader voor fietskampeerders!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: