Spanje & Portugal: Vuelta#2 Málaga – Sevilla – Lissabon – Madrid

In ’t Kort:

 • Van Lorca naar Hendaye (F)
 • ong. 35 etappes, 2.853 km, aantal 25.222 hm
 • Zwaarte: (Boven) Gemiddeld Inspannend
 • Beleving: een mooie dwarsdoorsnede van het Iberische Schiereiland
 • Bereikbaarheid: kijk op deze informatieve site
 • Veiligheid: zoveel mogelijk vrije fietspaden of autoluwe wegen
 • Parcours: m.u.v. sommige Via Verdes en in de EV1 in de Algarve is het wegdek verhard
 • Blogcode:
  • LS (Lorca – Sevilla)
  • SL (Sevilla – Lissabon)
  • LM (Lissabon – Madrid)
  • MH (Madrid – Hendaye)

Naar het zuidwestelijkste punt van Europa: Vuelta #2

Proloog

De fietstocht op het Iberisch schiereiland gaat verder. Grotendeels gebruik ik de bekende routes van Cyclingeurope: naar en door Andalusië en de Ruta Iberica. Doch het eerste stuk zal langs de Costa Almería en de Costa del Sol gaan via de EuroVelo 8 en tussen Sevilla en Lissabon volg ik de EuroVelo 1 eerst langs de Middellandse Zeekust en door de Algarve via de Atlantische Oceaankust omhoog. Tussen de hoofdsteden kan ik dan weer de Ruta Iberica. Via een verbindingsroute tussen Madrid en Hendaye zal ik Frankrijk weer in te rijden en zo de aansluiting hebben op de Vélodyssée.

De route bestaat uit 4 trajecten:

 1. van Lorca tot Sevilla (~770 km)
 2. van Sevilla naar Lissabon (~715 km)
 3. van Lissabon naar Madrid (~800 km)
 4. van Madrid naar Hendaye (~555 km)

De Spaanse fietsroutes van Cyclingeurope

De afstand Lorca, over Málaga en Lissabon naar Hendaye is 2.850 km

Korte omschrijving van de route

Deel 1 Via Spaanse Kusten naar het Diepe Zuiden

De fietstocht wordt weer opgepakt waar het eerste deel is gestopt. Hier in de heuvels van Murcia rijd ik 20 km ten westen van Lorca in zuidelijke richting naar Puerto Lumbreras en Pulpí. Na 80 kilometer en 680 meter dalend, bereikt de route de Costa Almería in het plaatsje Vera Playa, in het land van Andalusië. De kustlijn wordt nu zoveel als mogelijk gevolgd naar Carboneras (30 km na Vera Playa). Richting Almería kan dit niet altijd en wordt het mooie Spaanse land in gefietst, o.a. langs Fernan Pérez. De EuroVelo gaat hier overigens weer naar de kust, maar ik blijf in het binnenland. Dat scheelt kilo- en hoogtemeters. Na 100 kilometer vanaf Vera Playa is de hoofdstad Almería daar. De EV8 wordt verder gevolgd naar Adra, de meest zuidwestelijke gemeente van de provincie Almería. Goed om te weten: in Adra worden tapas nog geserveerd zoals het hoort, bij elke alcoholische versnapering of druivensap, wordt een gratis tapa geserveerd, afhankelijk van de bar zal dit vis of vlees zijn, vaak kan er gekozen worden uit een hele lijst van tapas.

vanaf de start is nu 235 km gefietst Na Almeriá wordt de Costa del Sol gevolgd naar Malaga over 220 kilometer. In totaal is nu zo’n 460 km gereden.

Vanuit de mooie stad Málaga gaan we weer naar het noorden, eerste vlak fietsend via Estacion de Cartama en Pizarra de oostelijke oever van de Guadalhorce volgend tot je weer moet klimmen naar Álora. Hierna door de vallei van deze rivier naar de stuw bij El Chorro (zie hoogtepunten). Het doel is nu Ronda, zo’n kleine 60 km verderop. Voordat je aan de route begint kom je langs het stuwmeer met hotel, bars en camping richting Ardales en verder soms sterk stijgend naar El Burgo. Verstandig om het laatste stuk van 25 km uitgerust te beginnen. Er volgt een laatste hoge pas voor Sevilla de Puerto del Viento (1.190 m), eerst 5 km 8% dan dalend en weer 7% stijgend over 3 km. De laatste 12 km gaan gelukkig dalend naar Ronda. Vanaf Granada staan er nu 260 km op de teller.

Het diepe zuiden achterlatend gaat de route door de witte dorpen naar Sevilla. Eindplaats van de route door Andalusië. Ik volg de noordelijke variant, eerst naar Arriate en Setenil over de Puerte de El Monte op de provinciegrens van Málaga en Cádiz. Er moet stevig worden geklommen naar het witte dorp Olvera, hiervoor ligt nog Torre. Vlak voor Olvera gaat de route naar de Via Verde de la Siera op. Tot Copite passeer je 20 tunnels. Ik verlaat de hoofdroute voor de kortere doorsteek over Montellano naar San Juan de las Cabezas. Na Montellano wordt het steeds vlakker en 100 km na Ronda ben je al in San Juan. De weg loopt via Los Palacios y Villafranca naar de hoofdstad van Andalucia!.

Deel 2 Langs Zonnige Stranden

Vanuit het zuiden van Andalusië en via de Middellandse Zee-achtige kusten van de Algarve naar Lissabon, ontdek je een festival van warme kleuren, blauwe wateren, historische verhalen over oude zeehelden en prachtige wegen voor zowel de families als de dapperen van hart. Deze route vraagt ​​om een ​​zachte waardering voor mensen, landschappen en de eenvoudige geneugten van het rijden op twee wielen. Maar je kunt ook gewoon treuzelen door voedsel gevoede guilty pleasures of een bezoek brengen aan enkele van de rijkste erfgoedsites van Europa. Een prachtig weer maakt dit deel van de route geschikt voor een vakantie het hele jaar door

Bron: European Cycle Network

Vanuit Sevilla verlaat ik de stad in noord westelijke richting naar Camas de rivier overstekend. Er volgen wat heuvels die na Bollullos een afdaling inzetten richting Huelva, die ik overigens niet aandoe. Via de A-49 en HU-4105 naar Peñuela. Via landbouwwegen gaat het naar Trigueros, waar de EV1 loopt (die hier noord oost-zuid west loopt tussen Cartaya en Gibraleon). We gaan richting Gibraleon en Cartaya, die op 130 km fietsafstand van Sevilla ligt. De EV1 volgend die overigens hier niet bewegwijzerd is. Vanaf Gibraleon volgen we ook VVL Via verde del Litoral naar Quebranta, voor de laatste inkopen in Spanje. Want we zijn hier aan de grens met Portugal (we steken de Guadiana over) gebruikmakend van de Ferry Transbordador naar Vila Real de Santo Antonio. Het is nu nog zo’n 550 km naar de hoofdstad.

Door de Algarve en passeer je mooie kustplaatjes (zie ook onder hoogtepunten) waarbij we Faro allemaal wel kennen als een toeristische enclave. Ook Albufeira valt hieronder. We passeren overigens daarvoor het Parque Natural van Ria Formosa:

De monding van de Ria Formosa , een vochtige zone van internationaal belang, is een labyrint van kanalen, eilanden, moerassen en stranden die zich 60 km langs de kust van de Algarve uitstrekken tussen de stranden van Garrão en Manta Rota. Deze diversiteit aan ecosystemen trekt een gevarieerd dierenleven aan, waaronder veel vogelsoorten.

Na de genoemde steden gaat de route langs bekende maritieme stranden, hoge kliffen en rotsformaties (o.a. Praia da Senhora da Rocha). We naderen het meest zuidwestelijke punt van Europa: het Sagres fort. Hierna is de EV1 bewegwijzerd. De weg naar het noorden langs de Atlantische Oceaan is ingezet, richting Carrapateira. Naar Lissabon toe passeren we vele natuurparken en reservaten. Af en toe met de woeste branding van de Oceaan langs het fietspad. Het tweede deel van deze tocht zit er op, maar uiteraard niet voordat Lissabon is bekeken.

Gereden: 20 april tot 4 juni 2022

Deel 3 Van Hoofdstad Naar Hoofdstad

Niet alleen Lissabon achterlatend, ook van de zee neem je afscheid. De route gaat het binnenland weer in; op naar Madrid! Ik maak gebruik van de Ruta Iberica (deel 2) van routemaker Paul Benjaminse. Hij beschrijft zijn route welliswaar in beide richtingen, maar de hoofdtekst gaat uit van Madrid naar Lissabon. Ik rijd deze dus omgekeerd. Is Lissabon je startplaats dan kun je hier komen met het vliegtuig, maar ook Camino Fietstransport is een optie.

Vanuit de stad in zuidelijke richting, kun je op twee manieren fietsen. Via Trafaria of via Cacilhas. De eerste gaat via de zeekant naar het zuiden, de tweede binnendoor over Montilo naar Setúbal. De zeekant heb ik gefietst naar de stad toe, dus voor de afwisseling neem ik nu de pont naar Montilo. Deze route gaat door vlak gebied.

Routes van en naar Lissabon

Door de stad Setubal (90.000 inw) via de pont naar Sol Troia en de eerder gereden weg terugrijden naar het dorp-achter-de- duinen Comporta. Dan nog 30 km naar Alcecer do Sal, het allemaal zo plat als een dubbeltje. De weg naar Evora en Elvas gaat door de Alentejo, een droge streek met graanvelden, olijfbomen, kurkeik en eucalyptusbomen. Het is de kurkeik die het landschap bepaalt. Tot Santa Susana, zo’n 15 km is het nog vlak, daarna gaat het meer glooien. Evora is de eerste grote plaats en is volledig ommuurd met een rijke geschiedenis (zie hoogtepunten). Vervolgens naar Redondo en Vila Vicosa. Hier wordt roze marmer gedolven en heeft een kasteel en een mooi paleis uit de 16e eeuw. De route na Vicosa daalt af naar São Romão. Hierna is het redelijk vlak om iets te stijgen naar Elvas, waarna het weer daalt naar Badajoz. We komen nu in het dal van de Guadiana. Badajoz – in Spanje – is een vestingplaats, voor je het bereikt fiets je langs het universiteitscomplex van de stad. Daarvoor ligt nog andere vestingstad: Elvas, werelderfgoed en omgeven door 7 bastions. Ook binnen de muren is ze fraai. Hierna verlaten we Portugal en steken de rivier over en zijn we 270 km na Lissabon in Spanje.

Het fietspad gaat onverhard en kronkelend Badajoz uit, later langs een irrigatiekanaal via Montijo naar Mérida, de grootste stad van de Extremadura. Vanaf Mérida is het vrij vlak naar Valverde de Merida en San Pedro. Dat blijft zo, ook via het Canal de Orellana en later de Via Verde Vegas del Guadiana op. Dit loopt zo kilometers door tot Logrosán. Hierna stijgen we 100 meter naar Cañamero en is het nog 30 km naar Guadaloupe. Voor de stad inclusief klooster en de zwarte Madonna moet 8% worden geklommen en daarvoor ligt nog een 6% heuvel. Erger wordt het naar Puerto de San Vicente, 10% op 800 meter, waarna er een 30 km lange geleidelijke afdaling volgt de Extremadura uit en je inmiddels op Via Verde de la Jara rijdt. Het blijft vlak tot Talavera de la Reina. De route gaat door Geoparco Unesco Villuercas Ibores Jara.

Talavera ligt aan de Taag. Na ongeveer 20 km begint het te stijgen vanaf San Roman de los Montes. En zelfs heftiger tot 8% na Castillo de Bayuela. De top is op 900 meter na El Real de San Vicente. Ook daarna blijft het 40 km op en neer gaan, zeker na Pelahustan, de afdaling naar El Pelayo is 7% over 5 km. Na een stukje langs de Rio Alberche, 8% stijgend naar Urb.Club en verder naar 900 m bij Fresnedillas en tot boven de 1.000 meter naar Silla de Felipe en El Escorial. Hier vind je een groots kloosterpaleis. Madrid is niet zo ver meer.

Namelijk een kleine 70 km, maar eerst ligt dalend naar Collado Villalba en daalt kilometers later af naar El Cantizal en rijd je uiteraard door de satelliet-en tuinsteden. Via het park van Casa de Campo is dan het centrum van Madrid bereikt, 800 km na die andere hoofdstad.

Deel 4 Naar Baskenland

De route gaat noordoostelijk Madrid uit. Vanaf het Plaza Mayor langs de Catedral de la Almudena naar het fietspad Anilo Verde Ciclabile, dit is de fietsrondweg van Madrid. Daarna is het fietsen langs de snelweg M-607 en verderop via Benjaminse-weggetjes naar El Molar. De eerste 55 km zitten er dan op. Voor El Molar moet worden geklommen en verderop naar El Vellon nog een keer, natuurlijk volgt daarna een afdaling waarna het weer een kilometer of 10 vlak blijft. Bij het Uceda tot 900 meter omhoog om dan 20 km op een hoogvlakte te fietsen. Daarna gaat de route het Centrale bergland in, naar Atienza. Op en neer dus, door de uitlopers van de bergen. Atienza is een mooi plaatsje met een kasteel en door een kloofje gaat het naar Berlanga de Duero.

Berlanga is een klein vestingstadje, waarna de route richting Zaragoza door het dal van de Duero voert, bekend ook van de wijnen in het gebied Ribera del Duero. Een Fino Tinto (Tempranillo) is altijd lekker. Doch deze richting gaan we niet. We houden meer noordelijk aan naar Soria. Het is zo’n 50 km rustig klimmend, soms bosrijk traject. Soria is een mooi provinciestadje met ook Romeinse resten en een klein middeleeuws centrum. We zetten koers richting Pamplona, nog 190 km. Maar daartussen is genoeg te beleven; zo komen we de Puerto de Oncala het hoogste punt van de route de Puerto de Campos op 1.485 m tegen. Het voert ook naar de warmwaterbronnen in Arnedillo. Hier begint het fietspad die via Arnedo loopt naar Calahorra. De Via Verde de Cidacos, gaat de bergen uit en eindigt in het stadsparkje en langs de Rio Cidacos, die je al eerder zag. We gaan naar San Adrián en steken de brug over de Ebro over. Volgen de Rio Ega naar Androsila en Lerin. We volgen de NA601 door licht heuvelland naar Larraga. Verder naar Puente de la Reina waar we de Jacobsroute opgaan. Via de NA-1110 kun je rechtstreeks Pamplona, nog wel even over de pas van Perdon (8%).

Het is vanaf Pamplona nog 110 km Spanje. Via de N-135 naar Zurlain en verder doorstijgend naar Eugi aan een groot meer. Hierna volgt nog een flinke stijging naar de de pas Artesiaga op een hoogte van 984 meter. De afdaling met max 9%, is lang over ongeveer 17 kilometer naar het sfeervolle dorp Irurita. Via de Val de Baztan, langs Oronoz e.v.a gaat het rustig over de Vias Verdes del Bidasoa, een fietspad van 42 kilometer lang over een oude spoorlijn door het dal van de Bidasoa. Afwisselend over beton en aangestampte aarde gaat het pad met een stijging van 1% omlaag vanaf Oieregi naar eindbestemming Hendaye bij de monding van de Bidasoa in de baai van Txingudi.

Hoogtepunten

Onderstaande lijst is opgesteld niet met de intentie om volledig te zijn, maar om je een indruk te geven van de bezienswaardigheden op of bij de route.

 • De kust bij Almería heet de Costa de Almería en is 219 kilometer lang, met zonnige stranden. De regio kent gemiddeld de meeste zonuren per jaar van Europa. De stadsnaam ‘Almería’ is afgeleid van het Arabische begrip Al-Mariya (‘Spiegel van de Zee’). Er zijn verschillende bezienswaardigheden te zien in en om de stad, zoals de Alcazaba de Almería is een Arabisch fort en een van de belangrijkste Arabische monumenten van het land en De Kathedraal van Almería (Spaans: Catedral de la Encarnición de Almería) is de zitplaats van het bisdom Almería. 
 • Málaga: De archeologische overblijfselen en monumenten uit de Fenicische, Romeinse, Arabische en christelijke tijdperken maken van het historische centrum van de stad een “open museum”, dat zijn geschiedenis van bijna 3000 jaar tentoonstelt
 • El Chorro: Caminito del Rey In 1901 begon de aanleg van het pad tussen de hydraulische centrales van Gaitanejo en El Chorro. Vier jaar later stak er een indrukwekkend pad op hoogtes van meer dan 100 meter uit de kloof. Het was een pad dat voornamelijk gebruikt werd voor arbeiders die in deze centrales werkten. In 1921 kwam de koning van Spanje op bezoek en bewandelde het pad. Het werd de Caminito del Rey genoemd; het koningspad
 • Ronda, van Romeinse oorsprong met een Moors verleden; mooi maar zeer toeristisch
 • Faro (oude stad) In de 9e eeuw werd Civitas Ossobonensis omgedoopt tot St.Mary Ibn Harun naar de familie die hier regeerde; voordat hij Faro was . Onder de islamitische heerschappij waren christelijke religieuze praktijken toegestaan. Als archeologische overblijfselen uit die periode herinnert de Arab Gateway aan een van de toegangen tot het ommuurde centrum, bekend als Vila-Adentro.
 • Cacela Velha is een klein kustplaatsje in het zuidelijke deel van de kust van de Algarve. Het ligt in het natuurpark Ria Formosa en groeide voornamelijk in de 17e eeuw toen het deel uitmaakte van het kustverdedigingssysteem en het fort werd gebouwd
 • In Tavira zijn archeologische overblijfselen ontdekt die de nederzettingen van meer dan 6000 jaar terugvoeren. Het was echter onder het Romeinse rijk dat de zuidelijke kustlijn op een meer georganiseerde manier werd geregeld. De stad Balsa werd in de 1e eeuw gesticht op de route tussen Ossonoba (Faro) en Baesuris (Castro Marim).
 • Het Sagres-fort , het meest zuidwestelijke punt van Europa, werd in de oudheid al het Promontorium Sacrum genoemd en omvatte het gebied van de Ponta da Piedade tot de Kaap van St. Vicente. Een versterkt fort werd in de 15e eeuw gebouwd door de D.Henrique, die hier in 1460 stierf.
 • De Toren van Belém is een 16e-eeuws fort in Lissabon, dat diende als vertrek- en aankomstlocatie voor Portugese ontdekkingsreizigers en als ceremoniële toegangspoort. Het werd gebouwd tijdens het hoogtepunt van de Portugese Renaissance. Een prominent voorbeeld van de Portugese Manuelijnse stijl, bevat ook hints van andere architecturale stijlen.
 • Lissabon: Lissabon is een van de oudste steden ter wereld , en de op een na oudste Europese hoofdstad (na Athene ), die eeuwenlang ouder is dan andere moderne Europese hoofdsteden.  Na de val van het Romeinse Rijk werd het geregeerd door een reeks Germaanse stammen uit de 5e eeuw; later werd het in de 8e eeuw veroverd door de Moren . In 1147 veroverde Afonso Henriques de stad en sindsdien is het het politieke, economische en culturele centrum van Portugal. De stad Lissabon is rijk aan architectuur; Romaanse , gotische , manuelijnse , barokke , moderne en postmoderne constructies zijn overal in Lissabon te vinden. De stad wordt ook doorkruist door historische boulevards en monumenten langs de hoofdwegen
 • Evora: Door zijn goed bewaarde oude centrum van de stad, nog steeds gedeeltelijk omsloten door middeleeuwse muren, en vele monumenten uit verschillende historische periodes, met inbegrip van een Romeinse tempel , Évora is een UNESCO World Heritage Site. Door zijn ligging in het binnenland is Évora een van de warmste steden van Portugal in de zomer, vaak onderhevig aan hittegolven
 • Elvas: voormalige bisschoppelijke stad en grensfort van het meest oostelijke midden van Portugal, gelegen in het district Portalegre in Alentejo.
 • Guadaloupe Het is een klein, gezellig dorp waar steegjes en berghuizen met ongerepte gevels naast elkaar bestaan, rustend op geplaveide vloeren. Het grote plein is het centrale hart van het dorp. Guadalupe is bekend om zijn in 1340 gestichte kloostereen prachtig klooster in Mudejár architectuur en wordt al sinds eeuwen bezocht door bedevaartgangers. Zij kregen hier gratis onderdak en schoenen voor de overtocht. Het is ook de plek waar Columbus werd ontvangen door de koningen van Spanje. Het klooster is in 1993 tot Cultureel Erfgoed en  UNESCO Werelderfgoed uitgeroepen. Guadalupe staat op de lijst van de Mooiste dorpen van Spanje, Los Pueblos mas Bonitos de España
 • El Escorial is een historische residentie van de koning van Spanje gelegen in de stad San Lorenzo de El Escorial , El Escorial, gebouwd tussen 1563 en 1584 in opdracht van koning Filips II (die regeerde van 1556-1598), is de grootste Renaissance gebouw in de wereld. [1] Het is een van de Spaanse koninklijke locaties en doet dienst als klooster, basiliek, koninklijk paleis, pantheon, bibliotheek, museum, universiteit, school en ziekenhuis.
 • Almazan: historisch stadje met 3 versterkte stadspoorten en o.a. een kerk uit de 12e eeuw met koepel in moorse stijl
 • Madrid: over de hoofdstad van Spanje genoeg te lezen en te vinden. Het is de op vier na grootste stad van Europa. Madrid is de hoofdplaats van de gelijknamige autonome regio. Madrid is na Berlijn de grootste stad van de Europese Unie
 • Calahorra is een van de oudste stadjes van Spanje. Het bestond al in de Romeinse tijd en van de oude romeinse triomfboog vind je resten in de oude Moorse stad. Er is ook een mooi museum over dit rijke verleden en er is een sfeervolle parador in het stadje
 • Pamplona: De stad is vooral bekend door de jaarlijkse stierenrennen tijdens de San Fermínfeesten, ter ere van San Firmín die de co-patroonheilige van de stad is. Deze feesten spelen zich af tussen 6 en 14 juli, gehouden in het middeleeuwse centrum.

Van dag tot dag

D.m.v. het fietsdagboek

Tijdens en na afloop van de fietstocht worden de berichten hier opgenomen

Epiloog

Plussen en Minnen

De kustroute tussen ‘Lorca’ en Sevilla bestaat uit vlotte wegen door natuurgebieden. Je rijdt door land- en tuinbouw gebieden met veel citrusvruchten en ‘plastica’ glasbouw. Houd rekening met veel wind. Málaga is een mooie stad met een leuke boulevard. Het centrum met haar grote Kathedraal is gezellig. De route kwam langs het vliegveld, door het drukke autoverkeer, een gevaarlijke weg. De camping net onder Sevilla is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad.

Deel 2 van deze tocht ging verder naar Lissabon. Na Sevilla eerst heuvels die overgingen in glooiend landschap. Doordat de brug in Huelva gesloten was reed ik om over Gibraleón. De extra kilometers leverde wel een route op door mooie natuurgebieden. De route door de Algarve ging via de EV 1, die hier als een ecovia wordt aangeduid. De bewegwijzering in Portugal is ‘pover.’ Het fietstraject over de EV 1 is niet af en gaat over veel steile heuvels en off road over gravel en door mul zand. Ik raad deze route af. Het zuidwestelijke punt van Europa wordt slecht aangegeven, en er waait een stevige wind. Naar het noorden toe kom je in een nieuwe regio (Aletejo) met een andere sfeer, meer landbouw en kleinere dorpjes en minder toeristen. In de Algarve kom je veel resorts en golfbanen tegen. Met de pont ga je naar Setubal. De route over de westkant is steil en gaat langs de kust. Mooi maar heftig.

Deel 3 gaat van Lissabon naar Madrid en is tot aan de grens eerst meest vlak, wordt glooiender. De Route Iberica van Benjaminse is een goede route met onderweg oude vestingsteden. Als alternatief koos ik om Madrid via de zuidkant te benaderen en via de noordkant weer te verlaten. Er is een camping aan de zuidkant, die – ik heb er zelf niet gestaan, maar kwam er bij toeval langs – een goede uitvalsbasis is voor Madrid. De route naar Madrid is langs de rivier en komt in het centrum uit. Nadeel is dat je het monasterio de San Lorenzo de El Escorial niet tegenkomt. Voordeel is dat het kilometers en hoogtemeters scheelt.

De Statistieken

Hieronder een tabel waarin o.a. opgenomen de zwaarte per etappe. Is je beeldscherm kleiner dan de tabel? Scrol dan en vergroot eventueel. Op de laatste regel zijn de totalen opgenomen.

Dag
LS
NaarKmKm
tot
Fiets
tijd
Etappe
zwaarte
Hoogte
profiel
Gem
Km/u
Overnachting
0La Parroquia/Lorcazie dagboek
berichten
1Palomeres80804:57705/80
2 Licht-
16,2C. Cuevas MAR
2Agua Amarga491294:05627/49
4,9 Licht+
11,9H. Cortijo Los Malenos
3El Alquián601894:52423/60
12,2 Zwaar
12,2H. Los Arcos
4Castello de Banos1042936:24626/10416,2C. Castello
5Nerja813745:461086/81
10,5
Zwaar-
14,1C. Cortijo San Miguel
6Cártama794535:02401/79
5,9
Gem-
15,6Appartement Estudio
7El Burgo705236:021317/70
11,5H. Casa Grande
8Coripe926157:011379/92
Gem
13,0H. Casa Rural Coripe
9Dos Hermanas987126:20669/98
11,1
Zwaar-
15,5C. Villsom
totaal km:
gemiddelden:
712
79km
/dag
50:33
6 uur
/dag
Boven Gem Inspannend7.232
10,2 hm / km

14,1
C – camping
H = hotel
B&B = Bed&Br.
Statistieken Zuidwest Europa Route Deel 1 Lorca-Sevilla
Dag
SL
NaarKmKm
tot
Fiets
tijd
Etappe
zwaarte
Hoogte
profiel
Gem
Km/u
Overnachting
0Sevillazie dagboek
berichten
1La Palma73735:05575/73
7,9 Gem
14,4H. León
2Cartaya851586:06445/85
5,2 Licht+
14,0H. Plaza Chica
3Olhão862446:04450/86
5,2 Licht+
14,1C. Olhão
4Albufeira693135:05323/69
4,9 Licht+

13,5H. aparthotel Brisasol
5Lagos793925:58903/86
10,5
Gem+
13,2C. Val Verde
6Carrapateira654575:01660/65
10,2
Gem+
13,0h. Casa da Horta
7Vila Nova Milfontes945516:26764/94
4,3
Licht+
13,7C. Milfontes
8Vila Nova Santo André696905:57388/69
5,6
Licht+
11,5C. Santa André
9Azeitão877076:03817/87
9,4
Gem+
14,3H. Club Azeitão
10Lissabon357422:26221/35
6,3
Gem-
14,5H. Luna
totaal km:
gemiddelden:
742
74km
/dag
54:41
5,5uur
/dag
Gem-5.285
7,1 hm / km

13,5
C – camping
H = hotel
B&B = Bed&Br.
Statistieken Zuidwest Europa Route Deel 2 Sevilla-Lissabon
Dag
LM
NaarKmKm
tot
Fiets
tijd
Etappe
zwaarte
Hoogte
profiel
Gem
Km/u
Overnachting
0Lissabonzie dagboek
berichten
1 Alcacer87876:09512/87
5,9 Gem-
18,0C. Muncipal do Sol
2Évora691804:23716/69
10,4 Gem+
15,6C. de Campisimo de Evora
3Elvas1032836:211265/103
12,3 Zwaar
16,2H. Jardim
4Mérida993825:26369/99
15,6
Zwaar+

18,2C. Mérida
5Logrosán1184007:12665/118
5,6
Gem-
16,3H. Casa Rual del Marqués
6Guadaloupe294292:13452/29
15,6
Zwaar+
12,9C. Villuercas
7Talavera1025316:50811/102
8,0
Gem
15,0H. Perales
8Pelayos756065:241029/75
13,7
Zwaar
13,9C. Monasteno
9Getafe747805:10534/74
7,2
Gem-
14,4H. Los Olivos
totaal km:
gemiddelden:
780
87km
/dag
49:15
5,4uur
/dag
Gem6.354 hm
8.1 hm / km

15,9
C – camping
H = hotel
B&B = Bed&Br.
Statistieken Zuidwest Europa Route Deel 3 Lissabon-Madrid
Dag
MH
NaarKmKm
tot
Fiets
tijd
Etappe
zwaarte
Hoogte
profiel
Gem
Km/u
Overnachting
0Getafe / Madridzie dagboek
berichten
1 S.Augustin77775:52802/77
2 Licht-
13,1H. Juaneca
2Colgolludo791495:371143/79
4,9 Licht+
14,1H. Palacio
3Duero Berlanga842235:251053/84
12,2 Zwaar
15,5H. Fray Tomàs
4Yanguas1133467:111267/113
15,8H. el Rimeo de la Quintina
5Mendigorria1094556:12629/109
10,5
Zwaar-
17,6C. el Molino
6Eugi685235:13904/68
5,9
Gem-
13,0H. Etxeberri
7Hendaye896195:35553/89
4,3
Licht+
15,8C. Ametza
totaal km:
gemiddelden:
619
88km
/dag
41:07
6 uur
/dag
Gem+6.351 hm
10,3 hm / km

15,1
C – camping
H = hotel
B&B = Bed&Br.
Statistieken Zuidwest Europa Route Deel 4 Madrid-Hendaye

Zwaarte

 • Lorca – Sevilla 712 km 7.232 hm geeft een zwaarte coëfficiënt van 10 = Boven Gemiddeld Inspannend
 • Sevilla – Lissabon 742 km 5.285 hm is Licht Gemiddeld Inspannend (zwaartecoëff. 7)
 • Lissabon – Madrid 780 km 6.354 hm is Gemiddeld Inspannend (zwaartecoëff. 8)
 • Madrid – Hendaye is 619 km met 6.351 hm is Boven Gemiddeld Inspannend (zwaartecoëff. 10)

Het totale traject is 2.853 km en is 25.222 hm is (boven) Gemiddeld Inspannend

Fotogalerij

Virtuele tour

Alle video’s zijn opgenomen bij de betreffende dagboekberichten.

Bronvermelding

Cycling Europe voor de routes in en naar Andalusië en de Ruta Iberica naar en van Madrid naar de Vélodyssée

Voor de EV verwijs ik naar de site van Europafietsers, maar je kunt ook terecht op EuroVelo 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: