LF13, LF3 – Schelde – Rhein- en Hanzeroute

In ’t Kort:

 • Van Vlissingen via Venlo naar Arnhem
 • 5 etappes, 429 km, 1.114 hm
 • Zwaarte: Gemakkelijk
 • Beleving: vanaf het vlakke Zeeuwse land en met een dwarsdoorsnede van Brabant, tot in de heuvels van Nijmegen, een heel afwisselende tocht
 • Bereikbaarheid: met de trein naar Vlissingen is goed
 • Veiligheid: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen
 • Parcours: vlak, door bossen of open landschap. Soms over zandpaden
 • Code: VVZ

Schelde-Rhein en Hanzeroute

Proloog

screenshot_20180703-2031491302507775.jpg

LF13

De Schelde-Rheinroute of LF13 is een LF-route in het zuiden van Nederland tussen Vlissingen en Venlo, een route van ongeveer 285 kilometer. Het fietspad is een verbinding tussen de Scheldemonding bij Middelburg en de Rijn (Duits: Rhein) bij Duisburg. Daar komt de naam ook vandaan. Hoewel de route start bij het station van Vlissingen en hier ook al staat aangegeven op de bordjes, vermelden de routebordjes Middelburg-Venlo als traject.

Het fietspad voert door de Zeeuwse polders en door de Brabantse bossen. Na Venlo gaat de route over op de Duitse R12 naar Duisburg. Hier kun je ook RuhrtalRadweg nemen, verder oostwaart richting het Sauerland. Zo ver en Duitsland in is niet mijn bedoeling. Ik sla af om de LF3 naar Arnhem en Zwolle te rijden.

De route is van Vlissingen naar Venlo genummerd als LF13a en van Venlo naar Vlissingen als LF13b.

De route is een onderdeel van de internationale EuroVelo-fietsroute van Roscoff in Frankrijk naar Kiev in Oekraïne.

Bron Wikipedia
 

LF3

De LF13 sluit in Venlo aan op de LF3.  Pas na Millingen is dit de Hanzeroute,  het gedeelte hier heet Maasroute. “Tussen de heuvels ten zuiden van Nijmegen en het heuvelland van Limburg volg je de bochten van de Maas. Je fietst door het befaamde Maasheggenlandschap met een lappendeken van kleine perceeltjes afgeschermd door mei- en sleedoornhagen. Dankzij de vele veerponten in de route kun je de sfeer aan beide zijden van de Maas proeven.”  Zo meldt de site van de landelijke fietsroutes. 

In Millingen, bij de internationale Rijnfietsroute kom je op het centrale gedeelte van de LF3. “Via voornamelijk vrijliggende fietspaden en slingerende dijkjes fiets je met deze route langs een van de mooiste rivieren van Nederland: de IJssel. Een rivier die honderden jaren geleden rijkdom en voorspoed bracht dankzij haar verbinding met de open zee en het Duitse achterland. Volgeladen koggeschepen voeren af en aan met waardevolle koopwaren, graan, laken en vis. Welvarende handelssteden ontstonden. Eerst Deventer en Zutphen in de luwte van de Utrechtse bisschop en op veilige afstand van de Vikingen in Dorestad. Toen Kampen, Zwolle en tenslotte Doesburg. De vijf eeuwenoude Hanzesteden zijn nu de glorierijke havens langs deze fietstocht waar je heerlijk kunt verblijven, terwijl gotische gevels, historische pakhuizen en oude kades de rijke geschiedenis doen herleven. ” (bron: nederlandfietsland.nl)

 • Afstand Vlissingen – Venlo 286 km
 • Afstand Venlo – Millingen 108 km
 • Afstand Millingen – Zwolle 120 km
de start in Vlissingen

Totale afstand 514 km

Van dag tot dag

D.m.v. het Dagboek

Epiloog

De Statistieken

Bronverwijzing

https://www.nederlandfietsland.nl/lf-routes/lf13-schelde-rheinroute

Fotogalerij 

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: