ZZ01 Dit is het begin van … De Noordelijke Driehoek (Zwolle – Blokzijl 55 km)

Dit is het begin van een nieuwe route, een nieuw rondje. Néé beter gezegd een driehoek. Een route door de Kop van Overijssel, Friesland, Groningen en via Drenthe weer terug. Ik volg de

20180611_2257201226546995376190488.jpg

langeafstandsfietspaden 3, 10 en 9. Respectievelijk de Rietland-, Waddenzee- en NAP-route. In totaal zo’n 500 kilometer door onze noordelijke provincies. Strava liet me vanmiddag in de steek, daarom niet het gebruikelijke overzicht van de route. (NB: Googlemaps later toegevoegd, zie hieronder)

Kampen IJsselmuiden

Het eerste stukje van de LF3 heet tot aan Kampen nog Hanzeroute (Kampen – Millingen). En na het passeren van deze oude hanzestad valt de 3 samen met de Zuiderzeeroute (LF22) en wordt als dusdanig aangeduid tot aan Ossenzijl, net boven de Weerribben. En omdat het weer zó heerlijk is, na de lunch vertrokken voor een eerste traject door de bekende omgeving van de polder Mastenbroek en De Wieden.

Ook dit deel van Overijssel en de Kop biedt veel moois. Het is wel even wat anders dan een paar weken geleden; toen door de heuvels van Toscane en over en langs de toppen van oude vulkanen. Nu langs de oude zuiderzeekust, fietsend over de dijken. Water zal toch de eerste dagen de aanblik zijn van de noordelijke driehoek; waddenzee, de Friese en Overijsselse meren en kanalen. En tot aan Holwerd omringt door de riethagen.

De eerste 55 van de 500 kilometers tellende rit zit erop. Bij Blokzijl ligt een mooie camping. Op het trekkerstentenveld staat nog een ‘tentenfietser.’ De receptionist meldde dat hij het stadje al in is om te eten. Nadat de tent staat fiets ik ook terug. Er zijn hier genoeg restaurants en eetcafés. Op een terras bij de sluis in de avondzon kan ik rustig deze blog schrijven.. en genieten van het eten.

Het stadje is ontstaan als een versterking (een blok) bij een sluis (zijl) bij de monding van het Steenwijkerdiep in de Zuiderzee omstreeks 1400. Leuk detail uit de geschiedenis: de Münsterse bisschop Bommen-Berend heeft Blokzijl nog belegerd. Met behulp van de Friezen zijn zijn troepen in 1672 verdreven. Als beloning voor de getoonde moed kreeg Blokzijl van stadhouder Willem III stadsrechten. Het is nu een landstad, maar was dus een zeestad.

Morgen verder de KOP (in de wind) van Overijssel door en Friesland in!

Kaatje bij de Sluis
Blokzijl

4 reacties

  1. Super, dat je weer op fietsavontuur bent! 🎉 500 km door onze noordelijke provincies, goed bezig! Wat anders dan Toscane, maar de eerste 55 km hiervan ziet er al hartstikke mooi uit! Fijne bonus om heerlijk weer erbij te hebben. Verder erg leuk hoe je verteld over de geschiedenis van Blokzijl! Love it! 🌞

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: