ZZ02 In Zonnig Zuid Friesland (Blokzijl – Haskerhorne 78 km)

Una lingua, una cultura! Zwaai zwaai Overijssel en welkom in Friesland. Het valt mij op dat ik nog zwaai op z’n Italiaans. Het is er blijkbaar ongemerkt in geslopen. Mocht je het niet weten, dat gaat zó; de arm gaat tov de schouder 90° horizontaal en de onderarm blijft in het verlengde even hoog, de elleboog iets gebogen en de handpalm naar beneden. Dan bij wijze van zwaaien, maken de vingers en de hand een knijp beweging. Waarbij men de ontvanger aankijkt.

Die maakte ik ook, vanmorgen bij het opstaan, naar de mede tentfietser. Hij kwam uit Apeldoorn en gaat vandaag door naar Bolsward. Het was zwaar gisteren met die wind, zegt hij. Klopt.. maar dan heb je wel dit weer.. strak en vlak! Was mijn antwoord. Duidend op de blauwe lucht, die nu nog wat bewolkt is. Daarna gaat hij via de afsluitdijk Noord Holland in. Via de duinen naar Den Haag… leuke tocht, zeg ik en weg was hij.

Ik hoefde vandaag niet zo snel weg. Een oud collega/vriendin had mij uitgenodigd voor het avondeten en overnachting. Daarvoor moet ik wel van de route af, maar dat heb ik voor een gezellige middag en avond graag over.

 

En zo fiets ik door de Weerribben Overijssel uit, de Linde over Friesland in. Waarom zwaaien overigens al die bootkapiteins naar mij? Ik zie het verband niet, ik op de wal in actie, zij op ’t water achter hun stuur? Ik zwaai terug come gli italiani.

De Linde over… en heet opeens Lende. Wist ik niet, ik rij in het lende vallei, beheerd door het Fryske Gea. Gea… het klinkt nog steeds raar…Ik heb 33 jaar bij de Rabobank gewerkt, en Gea is de afkorting van een Geldautomaat en dat in het Lende vallei (ja die associatie maakte ik ook).

Hier loopt een kunde schapen los. Uiteraard midden op het fietspad. En als ik er aankom, gaan ze aanstellerig met hun koppen naar beneden en met hun kont naar mij toe gericht. Alsof ze willen zeggen…wij wonen hier, en we hebben net het hele fietspad vol gescheten!

Ieuw wat een smurrie. Gelukkig is het droog, je moet er niet aandenken als het regent!

De route is verder mooi, soms ruim en open, soms door de bossen. Hele stukken ook langs de meanderende Linderivier. Behalve voor Wolvega, daar is een omleiding vanwege onderhoud aan het fietspad. (Vandaar de U-bocht op de routekaart.)

In Oranjewoud sla ik af in westelijke richting en neem de LF20 (Haarlem-Groningen) naar mijn logeeradres.

Morgen naar de culturele hoofdstad van Europa. Leuk!

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: