ZZ05 Wat naar het noorden gaat, moet ook weer naar het zuiden (Holwerd – Appingedam 116 km)

Met 295 op de kilometerteller, vertrek ik om half 8 uit dit terpdorp. Maar niet voordat ik afscheid neem van mijn overbuurman. Hij werkt als huisschilder in Holwerd voor zijn neef, die een oud pand heeft gekocht. Zelf komt hij uit Castricum. Vandaar dat hij hier in zijn caravan zit. Ik moet nog een maand zegt hij. En vraagt hoeveel kilometer ik vandaag ga maken. Veel zeg ik. Vroeg weg, dan is de wind nog mak.

De rietlandroute doet zijn laatste meters met de waddenzeeroute. De eerste gaat de pier op. De laatste rechtsaf, onder de dijk richting het oosten. Zo rij ik in de luwte, en tussen de schapen. Ik heb geloof ik een stuk of 15x een klaphekje moeten openen.

Een stukje verder, bij Moddergat staan de zogenoemde Fiskerhuskes. Het is een beschermd dorpsgezicht. De kleine huisjes hebben een bovenverdieping die alleen toegankelijk is via een luik in de voorgevel.

De dorpjes waar ik vandaag door fiets zijn veelal klein. Zowel aan de Friese als Groningense kant, dat na de sluis van het Lauwersmeer begint.

Daarna door de Marnewaard wat een groot militair oefenterrein is. Ook hier veel afstappen, omdat het fietspad brede zandpaden doorkruist, waarop door ruspsvoertuigen wordt gereden.

Het is vandaag stukjes noord oost, tegen de wind in en dan weer zuid oost.. gas geven. Uiteindelijk mooi op tijd bereik ik Appingedam. Sfeervol en druk. Morgen is er een loopwedstrijd. Waar niet?

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: