ZZ06 Van Wad naar N.A.P. (Appingedam – Hoogezand 111 km)

Hoe stel je het landschap in Noordoost Nederland je voor? Eenvoudig, saai, rustig en eindeloos? Dit is zeker niet vervelend. Ik hoorde het voor de tweede keer deze fietsweek. De eerste keer op Ameland oh ja wij willen weer eenvoudig en hebben een tent gekocht, en gisteravond we zijn voor de eerste keer weer op pad met fietsen en een tent.

De eerste was een jonge vrouw met hond, de tweede een man, die nu 61 was, zei hij en meer tijd. Ik sprak hen gister, ze kwamen uit Nijmegen. Twee nieuwe fietsen gekocht en een tent. Ze waren wel met de auto. We gaan fietsen in de omgeving en later… als we t aandurven routes fietsen. Hij wilde alles weten van mij, hoe ik dat allemaal deed. Hun motief? Terug naar de basis, back to basic. De Maasroute hadden ze in gedachte.

Noordoost Groningen en fietsen, hoe eenvoudig kan het leven zíjn! Alhoewel. Net na Delfzijl lag Otterdum. Door de expansiedrift van Delfzijl en de het versterken van de dijken, is het dorp opgeheven. Het telde 600 inwoners. Dat is nog eens een herindeling! Als herinnering staat op de dijk een monument, inclusief de verplaatste grafzerken. De lichamen zijn niet herbegraven, zij liggen onder de nieuwe dijk.

Het is een oud gebied, de zee was altijd heer en meester. Eerste woonde men op wierden, pas rond 1300 met steun van monikken bouwde men dijken om de wierden heen. Doch de kracht van de zee is groot. Pas de laatste eeuw is het gebied onder controle.

Kerkje van Termunten

In Bad Nieuweschans stopt de Waddenzeeroute en start de NAP route. Zonder dijken, wat blijft er van ons land over? Over deze grens loopt de route. Het landschap is direct anders, meer bos en … vuur!

Door de aanhoudende droogte en strakke oostenwind onderweg een akkerbrand.

De brandweer rukt massaal uit en later kwam van de A7 ook een mobiel commando unit voorbij. Men neemt het zekere voor het onzekere.

Ik zie die helpende hand op de dijk weer voor me

2 reacties

  1. Mooie tocht broer, ik lees dit onder het genot van een glas “disaronno” aan het lago , vriendelijke Etruskische groet aan het lage noorden 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: