DW01 ‘Anfang RuhrtalRadweg’ (Duisburg – Hattingen 65 km)

Hoe zeg je ‘seinstoring’ in het duits?

De IC loopt volgens dienstregeling het station van Arnhem binnen. Ik heb ruim een kwartier om over te stappen op mijn trein naar Duisburg. Het informatiebord vermeldt conform de planning tien uur vier en veertig. Er staan al reizigers met luchthaven koffers te wachten. Deze trein gaat ook naar Düsseldorf flughafen. Inmiddels moet mijn intercity wachten, er zijn seinstoringen richting Nijmegen. De centrale omroepster heeft het druk met alle omleidingen, minder of geen treinen… het is onduidelijk hoelang het duurt. Het is tien uur vier en veertig geweest… er komen twee vakantiefietsers het perron opgereden verbaasd kijkend naar het informatiebord. Ik zie ze denken is deze trein nog niet weg?

Inmiddels hoor ik een Arnhemse stationomroeper zeggen: de trein RE19 naar Düsseldorf van tien uur vier en veertig rijdt niet! Een uur vertraging dus… en dat is jammer. Maar ik hoef gelukkig geen vliegtuig te halen. Die reizigers, beste, volgens de NS, beginnen zenuwachtig heen en weer te lopen, kijken, vragen en berusten uiteindelijk in hun lot. De collega-fietsers staan ook wat onhand te kijken. Nadat ik zelf een kleine vervroegde lunch op heb, zeg ik tegen ze… déze zal toch wel komen? Wijzend naar het bord waarop de volgende duitse trein staat aangekondigd. Wie bitte? Was passiert jetzt? Ik leg uit in steenkolenduits wat er aan de hand is. Er sind seinerstörungen… dat blijkt geen Duits te zijn… ik gooi het op naar ein ampel functioniert nicht. Uit beleefdheid, denk ik, zeggen ze jah. Voordat ik wil vragen waar ze hebben gefietst, komt de Duitse trein aangereden. Iedereen blij! Tijdens de reis maken we het gesprek af. Ze hebben van Duisburg naar Amsterdam gefietst, langs de Rijn. Tussen Amersfoort en Amsterdam was t weer zó slecht dat ze de trein namen. Niet getroffen dus! Maar erg te spreken over de Hollandse infrastructuur en bewegwijzering. Ze komen vast nog eens terug. Ze komen zelf uit het Spreewald. Bij Dresden. Ook een mooi fietsgebied. Ik krijg hun kaartje en ik geef de mijne. Hun auto staat bij vrienden buiten Duisburg. Wie weet auf wiedersehn!

Ruim een uur later dan gepland rij ik Duisburg in en via de innenhafen op zoek naar de Ruhrmonding, startpunt van deze laatste tocht dit seizoen.

Salvatorkriche Duisburg

Spannender kan een rivier niet zijn.

Dat vermeldt de brochure van metropole Ruhr Tourismus. Het belooft:

  • Ontspannen fietsen door wisselende natuurlandschappen
  • Het beleven van de spanningsboog tussen middelgebergte en metropool
  • Verfrissend, door de stimulerende omgeving en
  • Perfecte service, uitstekende kwaliteit en gastvrijheid.

Je begrijpt, ik was om. Mede door de leuke ervaring die ik had bij mijn eerste fietstocht dit jaar. Fietsen langs een rivier is afwisselend en geeft een mooie combinatie tussen cultuur en natuur. Net zo als bij de vechtdalroute rij ik van de monding naar de bron.

De bron ligt bij de berg Ruhrkopf. Een toepasselijke naam. Het is in de buurt van Winterberg, 240 km vanaf waar de rivier bij Duisburg de Rijn in stroomt. Het is in dit Ruhrgebied waar ik als kind niet veel goeds over hoorde. En je zag het ook, wanneer je onderweg op vakantie er langs reed. Smerige industrie, luchtverontreiniging, te veel mensen op een kluitje. Áltijd druk, files.. dus namen we steevast de Sauerlandroute, met een boog om dit stinkende en vuil stuk Duitsland heen. Je móést er toch niet aan denken hier te fietsen.

Ja een rivier brengt voorspoed! Dit leidde mede tot deze metropool waar het fietspad langs de oever begint. Natuurlijk waren er ook de steenkoolmijnen. Nu gesloten, vervallen tot industrieel erfgoed. De haven van Duisburg is veranderd in een modern centrum voor dienstverlening. Met de tijd is ook ons besef dat de aarde kwetsbaar is en zorg nodig heeft, gegroeid. De natuur is veerkrachtig en de rivier zorgt ook in de laatste decennia voor recreatie, voor de ruim 5 miljoen inwoners.

De start

Aan de zuidkant van het Ruhrgebied stroomt de Ruhr. Het vormt daarmee een soort natuurlijke grens. Bij de monding in de Rijn ligt Duisburg.

20180925_1337208588949192934801672.jpg

De Schwanentorbrücke overspant de innenhafen. De haven van Duisburg is de grootste binnenhaven van Europa.

Rechts de brug over en na een paar kilometer zie ik voor het eerst de bewegwijzering van de RuhrtalRadweg…alhoewel, welke kant moet ik op?

Een stukje verder het officiële punt, de monding met hoe kan het anders, walmende hoogovens op de achtergrond. Ik ben er écht!

Rheinorange het officiële ‘ziel’ van de route. Voor mij het startpunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: