DW02 Bett und Bike (Hattingen – Arnsberg 104 km met omleiding)

Gisteren tegen 5 uur ging ik kijken waar ik was en waar ik zou gaan overnachten. De dorpjes onderweg zijn soms erg rustig, of een hotel ligt in de middle of niks. Ik was al een handvol campings gepasseerd en begon bijna spijt te krijgen dat ik de tent niet mee had. Maar overnachten nu in een tent is echt koud. Daarom op zoek naar een warm bed. Hattingen, aangeprezen door eerder genoemd toeristenbureau, kwam in aanmerking.

Het stadje was gezellig druk. In het winkelgebied vroeg ik een vrouw waar de hotels waren. Ik liet het boekje zien, er stonden er 3 genoemd. Geen van allen zijn in het centrum, zei ze. Ik was verbaasd. Een was onder aan de Ruhr, bij de sluis. Nicht weit, und sehr gut! Ik zoefde met grote verwachtingen weer de stad uit, naar de sluis. Inmiddels had ik ook booking.com geraadpleegd. De beschikbare hotels waren ver of lieten een rood scherm zien: jammer u bent te laat met reserveren. Het hotel bij de sluis zag er leuk uit en er waren ook terrasjes. Ik zag mij zelf al in het avondzonnetje zitten met een lekker biertje. Receptie dicht. Bellen dus. Een norse stem neemt op. Of ik geboekt hebt. Nee, ik ben op de fiets. U heeft tóch wel voor deze fietsnomade een kamer? Nein, voll besetzt! Shit… later hoorde ik de verklaring waarom alles vol zit. Het komt doordat de grote bedrijven hier, van overal mensen naar toehalen. Deze hotels fungeren meer als een soort appartementen-gebouwen.

De norse stem zegt, desgevraagd, dat in Hattingen im bahnhofstrasse een hotel is. Deze stond niet op booking…. ik zoef weer het oude stadje in. Direct zie ik de straat… en ja het hotel een stuk verderop. Een Chinees restaurant met zimmer frei aan de gevel. De deur staat open, doch in de portiek is alles dicht en donker. Gelukkig doet een kleine Chinese vrouw open. Ze spreekt Duits met Chinees accent. Ze heeft een kamer. Ik moet twee keer vragen naar de prijs. Sjeksundenvlierzig eujro. Da’s geen geld. Ik kijk verbaasd en pak mijn telefoon en mompel sind da noch andere hotels in die nähe? Snel zegt ze met ontbijt! Maar toch wel met een ei? Zeg ik. We moeten beiden lachen. Ze hoort dat ik aus Holland kom. Het blijkt een echt ‘bikers hotel’ te zijn. De fiets gaat in de kelder en er zijn nog 2 holländer, auch mit fahrrad vertelt ze. Het meeste ontgaat me. Na elke zin lacht ze voluit.

Vanmorgen staat ze mij beneden op te wachten. Het ontbijt is prima voor dat geld. Veel koffie, een ei, broodjes met beleg. Een Duitse gast komt even later de ontbijtzaal in. Ook hij is op de fiets. Naar Nimwegen. Zijn vrouw haalt hem daar op met de auto. Hij komt vanaf de andere kant, vanaf zijn huis gefietst, gisteren 140 km. Ook hij ging door naar Hattingen, omdat er verder niet veel voor lag. 140 is te veel en praten over het fietsen. Hij raadde mij Arnsberg aan. Ik weet niet of ik dát haal, zei ik hem vanmorgen.

Onderweg is een brug afgesloten. De omleiding is niet duidelijk. Om zeker te zijn niets gemist te hebben rij ik de route terug. Het blijkt niet te kloppen. Met de kaart en navigatie probeer ik verderop de Ruhr, weer op de radbahn te komen. Dat lukt, maar t heeft tijd en extra kilometers gekost.

Arnsberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: