DR02 Dwars door het Dwingelderveld (Hoogeveen, Dwingeloo 75 km)

Eerst koffie!

De tocht van gisteren was mooi en smaakte naar meer. En dan wat langer, waarbij je zo het gevoel weer krijgt van: ja…fietsvakantie! De keus was snel gemaakt. Dus vanmorgen vroeg op, de boterhammen gesmeerd, de thermosfles en de bidon gevuld. Ik kwam half 10 aan op de parkeerplaats Oude Postweg (Spier), net achter Van der Valk in Spier. Van hieruit zijn zowel MTB- als wandelroutes uitgezet. Er is hier ook een Boslounge waar je wat kunt eten, drinken en buiten spelen. Alleen het eerste kan nog. Ik wilde de voorspelde regen voorblijven, dus snel -met een waterig zonnetje- sprong ik op de fiets, richting knooppunt 44, het bos in. Al snel begon mijn Garmin te protesteren, ik reed het rondje verkeerd om. Ach dacht ik, ik heb de knooppuntnummers genoteerd, dan maar verkeerd om. Maar na 5 km miste ik blijkbaar een bordje en reed Lheebroek in. Daar kwam ik langs een Italiaans restaurant. Chiuso stond op het bord , wrijf het er nog maar weer in, dacht ik, de pestkoppen. Het deed de stemming omslaan en ik keerde om. Terug bij de Boslounge nam ik koffie en drukte de resetknop in. Ik bekeek de route nog even rustig en ging hem nu goed rijden.

startpunt van Dwars door het Dwingelderveld

Nu, de andere kant op, richting de snelweg en naar de Vamweg. Ik passeerde ook de plek waar in 1975 de treinkaping was. In mijn tiener jaren, maakte het grote indruk op mij. Ik kan mij het gevoel van toen nog goed herinneren. De route gaat om het VAM complex heen. Neus dichthouden, het ruikt onaangenaam naar een niet te duiden geur.

De route gaat deels door bos, deels door bebouwing. Hiervan is Hoogeveen de grootste plaats. Je zou hier ook, als je met de trein wilt komen, hier kunnen opstappen. De route gaat voorbij het station, maar eerst over de winkelstraat. Van de dorpjes is Dwingeloo, denk ik wel het bekendst. Ruinen (waarom moet ik altijd aan Juinen denken?) de verrassing van de route; leuk brinkdorp, met een gemoedelijke sfeer. Als de horeca open was een prima plek voor om over het leven na te denken, zittend op een terras nippend aan een koud glas lentewijn. De sfeer hier en op de route ademt toch al rust en berusting uit. Berusting in waar de wereld in terecht is gekomen. Langzaam voel ik de eerste regenspetters. In Ruinen trek ik de poncho aan. Na 6 weken droogte is het niet erg. Terwijl het nu echt regent kom ik onderweg een gezin tegen. Ook op de fiets, ze lijken op Meivakantie te zijn. Niet zo raar hier, want ik ben verschillende campings en parken tegen gekomen. De parkeerplaatsen en terreinen zijn zeker niet leeg, soms goed bezet. Lekker he? Regen! roepen we tegen elkaar. Iedereen lacht en het ruikt nu heerlijk.

Dwars door de Boerenveense Plassen loopt deze Kerkweg, die ook wel Dooddijk wordt genoemd. Over deze dijk werden de doden naar de begraafplaats in Pesse gedragen. Zo voelen je handen trouwens ook, als je aan het eind van deze dijk bent..

Na 4 uur fietsen en 75 km voel ik aan mijn benen en rug, dat dit echt wel een tijd geleden was. Als ik voor de derde keer bij de Boslounge ben, moet ik even bijkomen. Met koffie natuurlijk, altijd eerst koffie nemen.

Het gezellige centrum van Hoogeveen heeft oude huizen met fraaie gevels. Kijk bijvoorbeeld eens naar de voormalige drogisterij met een gevelsteen uit 1703 met de tekst “So Godt voor ons is Wie sal tegen ons syn”. Je vindt hier vele oude panden, dus wandel of fiets vooral even door dit gezellige centrum heen. Ben je in Hoogeveen dan moet je ook zeker even een kijkje nemen in de Hoofdstraat. Hier vind je het waterkunstwerk ter herinnering aan het kanaal dat hier vroeger liep. Voor de mensen die in Dwingeloo even van de fiets willen stappen is de Sint Nicolaaskerk een aanrader. Tegenwoordig wordt dit ook wel ‘het baken van Dwingeloo’ genoemd. Uiteraard kan je tijdens deze fietsroute ook van de natuur genieten. Je fiets voor een groot deel namelijk door het Dwingelderveld. Om nóg meer te genieten hebben we het afstapmoment de Tuinen van de Luie Tuinman aan de route toegevoegd. De perfecte plek om prachtige planten te ontdekken. Kijk je liever naar dieren? Breng dan een bezoekje aan het Vogelpark in Ruinen. Genoeg te beleven tijdens deze fietsroute! (bron: fietsnetwerk.nl)

Evaluatie

 • terrein: op een klein stuk zandpad na, meest verhard, ook door het nationaal park Dwingelderveld
 • landschap: heide, bos, maar ook open, landelijk met dorpjes en een enkele grotere plaats
 • sfeer: rustig, weinig verkeer/auto luw, gemoedelijk

NB: na 21 staat 85 aangegeven, dit is ook ‘goed’

start-en eindpunt 44

Virtuele tour

4 reacties

 1. Het lezen van je afgelopen fietstochtjes werkt aanstekelijk. Heerlijk om er zo op uit te trekken, ergens koffie te drinken en als ik het zo lees, dan kun je ook misschien nog overnachten…..
  Maar dat laatste, daar wacht ik nog even mee.
  Ook ik ben de draad van het fietsen weer aan het oppakken.
  Veel fietsplezier!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: