DR01 Koningsroute: (Soest – Baarn – Lage Vuursche 38 km)

Als Europafietser ontbreekt het deze tijd aan een toch wel essentieel onderdeel: open grenzen. Anders gezegd het onbegrensd fietsen is onmogelijk. Dus is het nu de tijd om binnen de huidige grenzen, toch veilige tochten te maken. De komende tijd wil ik fietsroutes in ons land verkennen, waarbij start- en eindpunt samenvallen, met een afstand die je in een dag kunt rijden. Die ‘huidige grenzen’ zijn ook zonder overnachting en openbaar vervoer. Zo min mogelijk contacten voor nu, maar wel met veel oog voor de route. Maar later kun je natuurlijk wel gerust de dagtochten met een overnachting aan elkaar knopen en met de trein naar het startpunt. Deze blogs hebben het karakter van een review. Leuk als voorbereiding als je zelf eens een ommetje met de fiets wilt.

Ik heb op deze maandag 27 april, hoe toepasselijk, voor de Konings(dag)route gekozen. De route gaat door koninklijk gebied, waar de oude koningin woont en de huidige koning is opgegroeid: kasteel Drakensteyn, maar natuurlijk ook langs het oude woonpaleis van Juliana, paleis Soestdijk. Maar laten we bij het begin beginnen. De start is in Soest, op de Verlengde Paltzerweg 1 en is (zonder omleidingen) 36 km lang. Mooi dus voor een leuke eerste rit. De mei-maand-fiets-maand is wat mij betreft begonnen.

startplaats bij het gesloten Militair Museum

Op het startpunt kun je normaal gesproken parkeren bij het Nationaal Militair Museum/Parkvliegbasis Soesterberg. Maar is onder de huidige omstandigheden dicht. De auto kun je makkelijk parkeren langs deze toegangsweg. De route start met een korte klim het Soester Hoogt op naar de bebouwing van Soestduinen. Het natuurgebied ligt links, maar is vandaag afgesloten. Geeft niet want de route gaat hieraan voorbij. De eerste kilometers gaan om Soest heen en ook door buitenwijken van Baarn. De molen De Windhorst is een leuk fotomoment.

Vroeger stonden er in Soest twee molens, die inmiddels afgebroken zijn. Maar molen De Windhond is herbouwd. Niet helemaal op de plek waar zijn illustere voorganger stond, maar op het hoogste punt van de Soester Eng. Dankzij de inzet van velen is de molen sinds 2008 in gebruik.

Pas na Paleis Soestdijk, als de route Boswachterij De Vuursche in gaat wordt het steeds mooier. Tot aan het eind rijd je grotendeels door bos en passeer je het verscholen liggende Kasteel Drakensteyn. Je ziet alleen de hekken. Wel kom je langs de naastgelegen Stulpkerk met begraafplaats in de Lage Vuursche. De tweede zoon van Beatrix, prins Friso werd er in 2013 begraven.

De Stulpkerk Lage Vuursche

Ook het laatste stukje is weer glooiend en kom je langs de Soester Duinen weer terug bij de startplaats. Een mooie korte fietstocht, door grotendeels bosrijk gebied in dit deel van de Utrechtse Heuvelrug. Als het straks weer kan, met voldoende terrasjes en horeca. Ook al is gewoon even zitten, bijvoorbeeld met een meegenomen koffie op een van de vele bankjes onder het beukenblad, net zo fijn.

De Knooppunten die ik volgde zijn:

 • 55
 • 58
 • 59
 • 69
 • 70
 • 71
 • 67
 • 65
 • 64
 • 63
 • 90
 • 98
 • 97
 • 62
 • 26
 • 61
 • 57
 • 56
 • 55

Virtuele toer

10 reacties

 1. Ja, een alternatief is nodig, en gelukkig is er in Nederland nog het een en ander te doen. Hier gaan ze er vanuit dat we deze zomervakantie niet naar het buitenland kunnen….brrr… Dus ook voor jou zijn de vooruitzichten niet goed, waarschijnlijk wordt het herfst, als er dan geen 2e coronagolf is. Anders nog later. Niet leuk he? Mij drukt het behoorlijk de stemming. Ik herinner me nog je bericht over de 20-er jaren….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: