DR08 De Hoge Veluwe tussen Apeldoorn en Arnhem (58 km)

Na het Rondje Drenthe is het weer tijd voor een mooie eendaagse. Dit keer op de Veluwe, onze geliefde toeristische landstreek. Het is een voormalig kwartier van het Hertogdom Gelre. Een kwartier is een soort bestuurlijke indeling, waarvan er dus 4 waren. Deze tocht, die overigens wel meer dan stief kwartiertje duurt, komt langs Kasteel Rosendael, waar 200 jaar lang de graven en hertogen van Gelre hun thuis hadden. Deze en andere hoogten kom je tegen tussen de loof- en naadbossen, zandverstuivingen en heidevelden, waar de Veluwe om bekend staat.

Schaarbergen, Otterlo, Hoenderloo, Loenen, Rozendaal Iedereen kent de Veluwe en dat je er mooi kan fietsen is duidelijk. In deze route ga je van de gebaande paden af. Welke verborgen pareltjes ken jij op de Veluwe? Alvast een tipje van de sluier wat je zoal kan doen; maak de klim naar de hoogste waterval, ga aan het werk in de oudste papierfabriek en spot één van de meest bijzondere diersoorten van Nederland, de knalgroene zandhagedis. Deze leeft alleen op de Veluwe. Om de route nog wat spannender te maken, lees de mysterieuze Veluwse volksverhalen en misschien duikt Johan wel in de bossen op (bron: fietsnetwerk.nl).

Kleine waterval Vrijenbergspring Loenen

Op de fiets

We, Theo en ik, starten de route in Hoenderloo. Bij de ingang van het park De Hoge Veluwe en het museum Kröller Müller. Een parkeerkaart kost € 3,90. Natuurlijk zijn er diverse andere gratis parkeermogelijkheden langs de route, maar hier staat de auto veilig en je steunt de Stichting Nationaal Park. Nu kun je helemaal zonder enige gewetenswroeging genieten van alle moois onderweg. En genieten zul je, want deze route gaat grotendeels door en over de heuvels in de bossen. Met het klimmen en dalen stijgt ook je verbazing hoe mooi en uniek deze streek is. Na Hoenderloo en de Woeste Hoeve (over de A50) fietsen we al snel langs de beek de Vrijerbergspreng waaraan 2 watervallen liggen. Je dacht dat ze watervallen alleen in het buitenland hadden. Na het verlaten van het gebied waar de Vrijenberg ligt, en het open landschap langs Kanaal Zuid, rijden we Eerbeek in en door. Het is een rustig dorp en stoort in het geheel niet. Richting Coldenhove gaat het weer het bosrijke gebied van het park in, verder zuidwaarts naar Arnhem. Het Kasteel Rosendael, waar je hier langs fietst, ligt prachtig in deze park- en heuvelachtige omgeving. Uitnodigend zijn de terrasjes, ook op hoger gelegen ‘velden.’ De hele route is ongeveer 4 uur fietsen en met wat leuke onderbrekingen, bijvoorbeeld hier of eerder op de Elsberg (observatiepost) kun je er een gevulde dag van maken. Tot slot kom je langs de kazernes aan de Delenseweg en Museum Vliegbasis Deelen, die van de buitenkant niet erg uitnodigend je aankijkt, maar wie weet is het binnen beter.

Kasteel Rosendael in Rozendaal
De oorsprong van kasteel Rosendael is een middeleeuwse burcht. Van deze burcht resteert enkel de donjon. Rosendael is ruim tweehonderd jaar residentie van de graven en hertogen van Gelre.

Evaluatie

  • terrein: geaccidenteerd; meest verhard / fietspaden
  • landschap: meest bossen, soms open met enkele dorpen
  • sfeer: kan hier druk zijn (fietsers), buiten dit volop natuur; maar ook recreatief

Virtuele tour

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: