DR15 Hallo Bandoeng! (Nunspeet Putten Kootwijk Elspeet 92 km)

Op de lange golven van de Veluwe

Lange golven dragen ver. Ver en lang zijn woorden die passen bij deze prachtige fietstocht over het noordwestelijke gedeelte van de Veluwe. Nee dit is geen fietstochtje, hier gaan we kilometers maken en, zoals je ziet aan het hoogteprofiel stijgen we naar ruim 100 meter, waar we de Kathedraal van de Veluwe ontmoeten. waar geschiedenis is geschreven. Hier werd voor het eerst ter wereld, met behulp van de lange golf een verbinding tot stand gebracht tussen ons land en Nederlands-Indië. Lange golven dragen ver. Golvend gaat het fietspad, door bossen en percelen hei. Door Veluwse dorpjes en dorpen, en waar het Holland van toen nog steeds voelbaar is.

Hervormde Kerk Kootwijk

Op de Fiets

Met de auto of trein kun je goed starten bij het Veluwe Transferium (zie foto aan onderaan) in Nunspeet. Zelf was ik te ver doorgereden, maar parkeerde ik ook probleemloos op de Spoorlaan bij het dierenparkje, tegenover een hotel Veldenbos. Je volgt de knooppuntenroute Nunspeet uit, over het Vennenpad de A28 over en de bossen omgeven je aan alle kanten. De route gaat onder Hulshorst en Harderwijk door, steeds golvend op en neer. Na de Harderwijkse bossen een stukje door Ermelo. Even verderop Putten, waar toen ik er door kwam, hard werd gewerkt aan een nieuwe inrichting van het centrum. De fietspaden zijn veelal verhard, maar tussen Ermelo en Putten (Knooppunt 80 – 30, Oude Arnhemsekarweg) moet je door het zand, wat niet overal goed aangestampt is. Wellicht dat dit later nog zal gebeuren. Naar Garderen waar je onderweg -hoe kan het ook anders- langs een Schaapskooi komt, en passeer je ook grafheuvels, die je nauwelijks ziet, wat overigens niet geldt voor de snelweg A1. Je komt nu aan in Kootwijk, waar je rechts langs een prachtig kerkje met leibomen ervoor fietst. De route gaat nu om het Kootwijkerzand heen. Kijk maar even goed, want het is het grootste stuifzandgebied van West-Europa! Nadat je links bent afgeslagen is het stijgen op de Hoog Buurloseweg. Aan de linkerkant doemt nu het gebouw van het zendstation van Radio Kootwijk op, terwijl er rechts door de militairen wordt geoefend op het Schietkamp Harskamp. Via Gerritsflesweg en de Radioweg kom je aan de kopzijde van het complex en is de symmetrie van de aanleg opvallend contrasterend met de natuurlijke omgeving.

Het ‘zendschip’ Gebouw A van Radio Kootwijk

De leegte van zand en heide maakte het Kootwijkerzand bij uitstek geschikt voor Radio Kootwijk: het zendstation dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Het imposante gebouw, dat het midden houdt tussen een tempel en een sfinx, contrasteert prachtig met de lege, woeste omgeving.

Na een bezoekje aan het zendcomplex fiets je door het dorpje Radio Kootwijk met direct aan het rechterkant het monument ‘Hallo Bandoengh!’ Tot aan knooppunt 41 is het stijgend tot de afslag de Alverschotenseweg op. Hier daal je snel en passeer weer de A1 en even later Hoog Soeren. Het voorlaatste stuk gaat door het Kroondomein Het Loo, waar je o.a. weer kunt genieten van zandpaden. Maar natuurlijk ook van de immense bospercelen. Hier ligt ook de Torenberg op 107 meter, het hoogste punt van de Gemeente Apeldoorn en één na hoogste van Gelderland. Door Elspeet en langs Vierhouden dalen we hoofdzakelijk af naar het beginpunt en is deze lange-golf-rit, over-en-uit.

In 1923 werd hoofdgebouw A als lange golfzender in gebruik genomen. Al snel daarna werd overgestapt op het zenden via de korte golf. Op 7 januari 1929 stelde koningin-moeder Emma de radiotelefoonverbinding met Nederlands-Indië officieel in gebruik. Dat gebeurde met de legendarische woorden: “Hallo Bandoeng, hallo Bandoeng hoort u mij?” De voortschrijdende techniek maakte het mogelijk dat er vanaf 1933 ook uitzendingen kwamen naar Suriname, Curaçao, Noord- en Zuid-Amerika, Japan en de belangrijkste Europese landen. Vanaf 1935 kwamen ook radio-uitzendingen van de omroepverenigingen vanuit Radio Kootwijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de bezetters het station voor spionage. Na de oorlog behield Radio Kootwijk een belangrijke functie als transmissiestation voor de telefonie met de scheepvaart (Radio Scheveningen), voor het luchtvaartverkeer en voor de Nederlandse radioastronomie.

Knooppunten

(40) - 13 -12- 71- 72 - 73 - 53 - 42 - 51 - 50 - 06 - 58 - 77 - 93 - 39 - 80 - 30 - 17 - 14 - 20 - 52 - 56 - 50 - 91 - 57 - 58 - 81 - 71 - 19 - 40 - 41 - 24 - 10 - 09 - 08 - 39 - 78 - 40 - 14 - 15 - 12 - 13

GPX bestand van de route is beschikbaar, stuur een berichtje!

Evaluatie:

  • Terrein: meest verharde fietspaden, enige gedeelten bospaden
  • Landschap: bos, open heidevelden, en zandverstuivingen
  • Sfeer: landelijke rust in bosrijke omgeving (doch vatbaar voor drukte in toeristisch seizoen); historisch

Virtuele tour

3 reacties

  1. Het gebouw is in Art-Deco stijl, maar dat zie je zo. En de architekt (Julius Maria Luthmann) is voor mij totaal onbekend en heeft ook in verschillende stijlen en verschillende soort gebouwen gebouwd. Dus behalve dit mooie gebouw is er niet veel interessants van zijn hand.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: