DR16 Historisch Hoorn en er om Heen

Rondom het Markermeer liggen allerlei prachtige steden met een boeiende historie. Deze eerste route van een tweedaagse in West-Friesland neemt je mee door Hoorn, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Je fietst een stuk langs de oever van het Markermeer. Je kunt opstappen in Hoorn, bij het station of bijvoorbeeld bij Van der Valk, maar nog beter is om in de rustige omgeving van B&B La Fattoria in Venhuizen te starten en te eindigen. Want hoe ontspannend is het om vanavond te logeren in een knusse en toch luxe sfeer nabij een boerderij? Zo blijf je helemaal in de sfeer om de volgende dag met een nieuwe fietstocht naar het mooie Enkhuizen af te reizen.

Centraal in deze tocht ligt Hoorn. Maar eerst stappen we op de fiets. Kijk even naar de wind, het onderste deel van de route gaat langs het Markermeer, wellicht iets om rekening mee te houden.

Op de fiets

Na het verlaten van Venhuizen rij je richting het Markermeer. Al snel ervaar je de weidsheid aan beide kanten van het fietspad boven op de dijk. De eerste bezienswaardigheid, richting Hoorn langs het fietspad van het Markermeer is De Grote Molen. Je vindt hem na knooppunt 62. De molen is gebouwd tussen 1603 en 1638. Hij bemaalde de polder Schellinkhout op de voormalige Zuiderzee door middel van een kolk en een uitwateringssluis. De molen maalt nog op vrijwillige basis.

in de relive video zie de molen draaien

In stukje verder rijd je Hoorn in. Vooral de haven is een kleinood. Neem dus de tijd om alle huizen met mooie gevels en de historische gebouwen om je heen te bewonderen. Hier zie je heel goed dat Hoorn vroeger belangrijk was voor de machtige Verenigde Oost-Indische Compagnie. De schepen kwamen en gingen aan een stuk door in deze haven in de 17e en de 18e eeuw. De invloed hiervan zie je ook terug in het centrum van Hoorn. Op de kademuur aan het hoofd, bij de Hoofdtoren zijn de Scheepsjongens van Bontekoe afgebeeld. Bontekoe was schipper in dienst van de VOC in het begin van de 17de eeuw. Hij kwam uit Hoorn.

De historische haven van Hoorn

De route komt mooi over het oude plein waar je na een begroeting aan J.P. Coen doorfietst om de weilanden rondom het Zuider- en Lekermeer te verkennen, maar er liggen hier nog wel meer. Je rijdt Hoorn langs de waterkant (Hoornse Hop) uit en komt langs de schouwburg en passeert de A7, zodat je jezelf kunt prijzen niet in een auto maar nu fietsend voort te bewegen tussen de vele watervogels. Nu in het voorjaar komen de bloemenbollen langzaam maar zeker in bloei. Ik passeer een enkele kweker. De route komt door leuke dorpjes, die zoals Bobeldijk langgerekt zijn. Je komt later op de terugweg hier weer langs, maar nu aan de oostkant. Het is vooral de lange lintbebouwing met de vele stolpboerderijen die het gebied bijzonder maakt. En daar tussen op de dijkjes het vele water (o.a. veenstroompjes) vol met leven. Na Spierdijk en voor Spanbroek, na knooppunt 42 rijd je langs Het Wolvenhuis, een zeer oude boerderij op de Zandwerven, met hierop een mooie gevelsteen. De gevelsteen herinnert aan ‘de donderende storm’ van 1 augustus 1674.

de rijke versieringen verwijzen naar de heer van de de boerderij, in dit geval de regentenfamilie Van der Wolff uit Medemblik. Het wapen prijkt boven op de top, vastgehouden door een wolf…

In Wognum tref je een wat grotere plaats aan. Het is een oude plaats en zou rond 900 zijn ontstaan. Hierna volgt weer een stuk open landschap tot dat je de bebouwing van Risdam en verder op Zwaag en Oosterblokker binnenrijdt. Je komt langs de Krijgsman. Met de leuke tekst: ‘oud van dagen en niet verslagen.’ Dit is een van oorsprong ambachtelijk molenaarsbedrijf. Er wordt hier nu nog steeds geproduceerd voor ambachtelijke bakkers, maar ook voor speciaalzaken en de levensmiddelenindustrie. Via Hem voert de route weer terug naar het beginpunt in Venhuizen.

Molen de Krijgsman

Knooppunten

Knooppunten dagroute Historisch Hoorn e.o.

10 - 9 - 80 - 62 - 59 - 58 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 42 - 41 - 45 - 89 - 88 - 61 - 60 - 81 - 64 - 63 - 65 - 66 - 11 - 10

GPX bestand van de route is beschikbaar, stuur een berichtje!

Evaluatie

  • Terrein: 100% verhard
  • Landschap: open meest polderlandschap met lintbebouwing
  • Sfeer: rustige omgeving, tussen landerijen en kwekers, in Hoorn waterrecreatie met historische haven en centrum

Virtuele tour

2 reacties

  1. Hoi Henrik, Weer een verhaal op schrift, dit keer bijna een boek. Bevalt mij goed. Podcasts hoor ik niet aan. Er zijn er teveel en zoals vroeger met dicteren van brieven en stukken voor de secretaresse allemaal te lang. Een lang verhaal als over Hoorn lees je gelardeerd met plaatjes in 2 minuten. De meeste podcasts zijn 10 minuten of veel langer. Volg je een aantal blogs dan kan je de hele dag luisteren. Niet “handig”. Fietsze. Hans

    >

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: