40 Dagen 40 Fiets Ideëen: Rondje Groningen

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

De weidsheid van het Groninger land

Nog 39 blogs naar Pasen

De tweede fietstocht in deze reeks start in de stad Groningen en finisht daar ook. Net als gisteren ook hier een rondje, van dezelfde makers. Mocht je het rondje Drenthe ook gaan fietsen kun je overigens de beide rondjes aan elkaar koppelen. Eerst nu een aantal statistische gegevens, waarbij ik dus uitga van het door mij afgelegde traject. En hierbij moet ik opmerken dat ik het gedeelte langs het Lauwersmeer niet gereden heb. Dat scheelt een tiental kilometers.

 • wanneer gereden? In oktober 2020
 • aantal kilometers: 340 km
 • aantal hoogtemeters: 251 hm
 • aantal uren gefietst: 20 uur 8 minuten
 • aantal dagen gefietst: 3 dagen
 • de zwaarte van de route: licht en gemakkelijk
 • het wegdek van de route: vlak, door bossen of open landschap. Soms over zandpaden.
 • de sfeer van de route: rondom Stad en Ommelanden, langs de provinciegrenzen, over landweggetjes, kleine dorpjes, dijken, gravel- en grindpaden en genieten van de prachtige luchten boven het Groningse land
 • wat waren de hoogtepunten?
  • De stad Groningen
  • Vesting Bourtange
  • Pieterburen
  • Lauwersmeergebied en de Waddenzee

Hoe was deze fietstocht?

Bij de Provincie Groningen heb je een bepaald beeld. De perceptie is veelal negatiever dan bij een ander deel van het land. En dat is in dit geval weer een voordeel bij deze provincie, want bij het fietsen in Groningen komt zij veel positiever uit de verf dan gedacht. De weidsheid, ruimte, leuke authentieke dorpjes, een rijke geschiedenis… Er is veel te doen en te zien van Stad tot Waddenzee, een mooie mix die je tegenkomt zo langs de provinciegrenzen. Minpunten zijn er natuurlijk altijd. Lange stukken zijn qua omgeving eenzijdig en soms ook dun bevolkt. Hierdoor zijn er dan ook minder voorzieningen. Maar als je je hierop instelt, en voorbereidt, dan komt een wisseling van de omgeving des te sterker over. Het is het karakter van Groningen en de Groningers die mij hebben verrast. Je doet de provincie recht als je haar wilt leren kennen in een fietstocht van minimaal 4 dagen. Tot slot nog een minpunt. Door begrazing van de dijken door schapen, lopen fietspaden hierdoor heen. Dit betekent vaak afstappen om de hekjes te openen. Ook zijn de fietspaden niet schoon, er liggen nog al wat uitwerpselen. Die bij regen gladheid veroorzaken.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

2 reacties

 1. Hallo, Ik vindt je site zonder meer interessant. Ik vindt het alleen jammer dat je niet meteen een GPS track publiceert als je de route toch hebt gereden. Ik ben zelf bezig alle gemeenten van Nederland te raken dit jaar en deze serie kan me daar prima bij ondersteunen. Vorig jaar heb ik je route vanuit Praag gereden en dat is prima bevallen😊😊

  Like

  1. Hallo Frans, het plaatsen van de tracks is ook een wens van mij, maar helaas lukt dat niet binnen het technische kader van deze site. Daarom moet het via een omweg. Wat leuk dat je fietst door alle gemeentes van NL. Veel succes en laat me vooral weten wanneer je hierover wat meer wilt vertellen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: