40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Zeeland- en Hollandroute

Veel fiets- en wandelliefhebbers zullen dit weekend te vinden zijn in Utrecht waar de Fiets- en Wandelbeurs gehouden wordt. Afgelopen vrijdag was ik er ook en heb weer genoten van alle regio’s die hun routes en trajecten aanbieden. Naast de vele interessante lezingen doe ik altijd veel inspiratie op voor een te maken fietsreis. In mijn serie ’40 dagen 40 fiets ideeën’ hoop ik jou ook te inspireren. Maar het is voor mij ook wel weer nagenieten van een ooit gereden tocht, want zó leuk het is om vooruit te kijken naar 2023, zo leuk is het ook om terug te kijken naar al die mooie fietsavonturen uit het verleden.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Nog 37 blogs naar Pasen

De vierde fietstocht in deze reeks start in Vlissingen en finisht in Amsterdam. Ik volgde het Lange afstandsfietspaden LF1 en een stukje LF15 en 21. Het is grotendeels dus de Kustroute. Tegenwoordig opgenomen als een Icoonroute. Je start dus in Vlissingen, een plaats dat je per trein kan goed kunt bereiken. Eerst nu een aantal statistische gegevens.

 • wanneer gereden? In juli 2018
 • aantal kilometers: 434 km
 • aantal hoogtemeters: 1493 hm
 • aantal uren gefietst: 67 uur 20 minuten
 • aantal dagen gefietst: 4 dagen
 • de zwaarte van de route: gemakkelijk met enige inspanning
 • het wegdek van de route: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen, vlak, door bossen en langs boulevards. heuvelachtig door de duinen. Soms over zandpaden
 • de sfeer van de route: met wind in de rug een mooie kustroute (duinen) langs de Noordzee
 • wat waren de hoogtepunten?
  • waterwerken in Zeeland zoals de Brouwersdam en Neeltje Jans,
  • lang gerekte duinengebied en Nationaal Park Zuid Kennemerland
  • Den Haag, Alkmaar en kustplaatsen zoals Katwijk

Hoe was deze fietstocht?

Het ziet er onschuldig uit, rijden langs de kust. Windje van zee en het liefst in de rug… voldoende te zien; Brouwersdam, Neeltje Jans, Maasvlakte, grote en kleine steden en natuurlijk het langgerekte duingebied. En dat is wat mij het meest opviel. Ik was het wat vergeten. De duinen zijn hoog, breed en rijk aan prachtige natuur! Terwijl de fietspaden, die overigens in de meeste gevallen ‘glad en strak’ van asfalt zijn, zich een weg banen over en door het duingebied. En dat betekent ‘op en neer.’ Met soms bijtende klimmers en scherpe afdalingen.

Boven Schoorl koos ik voor de terugreis. De route, overigens in 95% van het traject goed bewegwijzerd, gaat door naar Den Helder en verder de afsluitdijk over naar de Waddenzeeroute . Ook in het Noord-Hollandse kom je door nationale parken. Tussen Zandvoort en IJmuiden ben je dan al het nationaal park Zuid-Kennemerland gepasseerd. En ten westen van Schoorl liggen de hoogste en breedste duinen van Nederland. Maar Castricum en Bergen aan Zee, en het verder gelegen Bergen, zelf, zijn net zo leuk als de eerder tegengekomen plaatsen als bijvoorbeeld Katwijk, Noordwijk en niet te vergeten de authentieke dorpen in Zeeland. Omdat ik koos voor de afslag LF15 Boerenlandroute kwam Alkmaar wel op de route en volop in de schijnwerpers. Inclusief een goede stadscamping maakt het een stad om nader te bekijken en wellicht wat langer te blijven.

De LF15 komt later samen met de LF21 Zuiderzeeroute aan de IJsselmeerdijk. Hier aangekomen kun je dus in de noordelijke richting de LF 15 (eindbestemming Enschede) volgen over de Markerwaarddijk, of zuidelijk naar Amsterdam (onderdeel van het ‘rondje IJsselmeer´). 

NB: de Boerenlandroute is niet meer bewegwijzerd. Je kunt nog wel de GPX krijgen, van het door mij afgelegde traject. Stuur daarvoor een mailtje bijvoorbeeld via het contactformulier.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: