Engeland: Dover – Londen – Harwich

In ’t Kort:

 • Van Dover, via Brighton naar Londen en via Cambridge naar Harwich
 • 7 etappes, 610 km, 3.896 hm
 • Zwaarte: Licht Gemiddeld Inspannend
 • Beleving: hulpvaardige Engelsen in een al even Engels landschap en Londen!
 • Bereikbaarheid: met de trein naar Calais (niet rechtstreeks) en Ferry kost al snel een hele dag
 • Veiligheid: voorzichtigheid is geboden
 • Parcours: licht glooiend tot stevige klimmetjes, fietsroutes zijn soms puzzels, niet altijd vlakke ondergrond
 • Code: DH

Zuidoost Engeland

Proloog.

Voor deze route verlaten we het continent. Het is zoals de Britten het vasteland ook het liefst aanduiden: the continent. Na de gezamenlijke tochten naar Berlijn, Parijs en Rome is nu in het jaar van de Brexit Londen het doel.

Vanaf de White Cliffs of Dover langs de kust (150 km)

White Cliffs of Dover

Aangekomen met de veerboot vanuit Calais, volgen we de National Cycle Route 2 van Dover naar Brighton. Route 2 is een langeafstandsfietsroute die, wanneer voltooid, Dover in Kent verbindt met St. Austell in Cornwall via de zuidkust van Engeland. De zuidkust van Engeland is, zo schrijft Sustrans, een indrukwekkende plek. We gaan dit stuk kustlijn tot aan de bekende badplaats Brighton verkennen per fiets. Wie weet krijgen we later zin om nog eens door te fietsen. Het totale traject naar het oosten bedraagt overigens 580 km, waarvan naar Brighton 150 km.

Brighton Beach

Vanuit het culturele centum van Brighton door bossen, tuinen en dorpen naar de metropool

Hier slaan we af naar het noorden. Via NCR 20 ligt 75 km verderop de Theems. Route 20 bestaat uit twee delen, van Wandsworth naar Carshalton en van Brighton naar Crawley. Wandsworth naar Carshalton staat ook bekend als de Wandle Trail en is een heerlijk rustige route in het zuiden van Londen. Van Brighton naar Crawley staat bekend als de Downs and Weald-fietsroute en voert door bossen, tuinen en dorpen.

Doch is er ook een alternatief, wanneer je Londen meer oostelijk wilt binnenrijden. Je komt dan door Bromley en langs Greenwich. Hiervoor moet je bij Redhill/Caterham kiezen voor route 21.

In detail

Brighton staat bekend om zijn monumentale pier, ontluikende kunst- en cultuurscene en Boheemse sfeer. De route gaat verkeersvrij door de buitenwijken Brighton uit en reist later door Tilgate Forest en komt langs de Nymans Gardens (6 km ten zuiden van Crawley). Meer dan tien parken en groene ruimtes liggen op de route en bieden een geweldige kans om de lokale fauna te zien, voordat we de drukte van Zuidwest-Londen bereiken.

De route tussen Carshalton en Wandsworth is aangegeven als de Wandle Trail. Het is een 12-mijls pad dat de rivier Wandle volgt. Hiermee zien we de historie, de flora en fauna van deze typische krijtstroom in het hart van een deel van het meest geïndustrialiseerde landschap van Zuid-Londen.

Talrijke cafés, pubs en restaurants en lokale bezienswaardigheden zoals Merton Abbey Mills, Deen City Farm en Wandsworth Museum zorgen voor de juiste Engelse sfeer. London is calling!

de totale afstand is 500 km

Westminster en the City

Of we nu de NCR 20 of 21 hebben gevolgd, beide komen uit op route 4, die de Theems volgt. Omdat 20 westelijker de stad binnenkomt, is Westminster en Buckingham Palace dichterbij. Na de Tower is route 1 (de bekende Noordzeekustroute / Eurovelo 12) een logische keuze. De 1 verbindt de ene hoofdstad, Londen met de andere, het middeleeuwse Edinburgh. Maar dat is voor later.

Westminster in het jaar van de Brexit op Parliament Square Garden

Naar graafschap Cambridgehire

Dit 130 km lange gedeelte brengt ons van de Theems in Londen, via Essex en Cambridgeshire, naar de universiteitsstad Cambridge. De route maakt gebruik van een combinatie van National Cycle Network Routes en Local Cycle Routes om ons tussen deze twee geweldige Engelse steden te brengen. Er zijn veel verkeersvrije gedeelten, vooral aan het begin van Londen en Lee Valley Park. De route volgt vervolgens een combinatie van landweggetjes en secundaire wegen naar Waltham Abbey, Harlow en Stansted Mountfitchet, voordat we eindigen in Cambridge. 

In meer detail

De rit begint bij de Cutty Sark aan de Theems in Greenwich en volgt vervolgens NCN Route 1 naar het noorden, over de rivier en door het Isle of Dogs. Het moet een leuk gedeelte zijn, langs het Regent’s Canal en de Lee Valley. Een verkeersvrije start van de rit! 
Daarna langs Walthamstow-reservoirs, door het Lee Valley Park, met meer verkeersvrije paden langs een reeks meren. 
De route gaat verder naar het noorden door Waltham Abbey , door het mooie River Lee Country Park en Nazeing Meads. Hier gaan we naar het oosten door Harlow en passeren we Matching Tye voordat we naar het noorden gaan naar Matching Green. 
De route volgt vervolgens een aantal rustige landweggetjes naar Takely, waar we een gedeelte van de Flitch Way opgaan langs een ontmantelde spoorlijn. Dit brengt ons naar het westen, voorbij Hatfield Forest naar Birchanger. Hier keert de route naar het noorden en passeert Stansted Mountfitchet; meer landweggetjes op om naar Ickleton, Sawston en Stapleford te voeren. Het laatste deel neemt ons vervolgens mee naar Cambridge, eindigend in het stadscentrum.

Het stadscentrum van Cambridge met de University Church (Great St Mary’s) aan de rechterkant, het Senaatshuis van Cambridge University aan de linkerkant en 
Gonville en Caius College in het midden aan de achterkant.

Door het platteland van Suffolk, terug naar de kust

Het laatste deel van de route volgens we eerst de nationale fietsroutes 11 en 51 via Cambridgeshire naar Suffolk. De route begint bij de rivier de Cam in Cambridge en gaat langs de rivier en de National Cycle route 11 voordat hij aansluit op National Cycle route 51 in de buurt van Fen Ditton. Een reeks rustige landwegen en off-road paden brengt ons naar Burwell voordat een off-road traject naar Newmarket gaat, de thuisbasis van de beroemde renbaan. (33 km.)

Daarna (de nationale fietsroute 51 verder volgend) door het platteland van Suffolk. De route begint bij het toeristische informatiecentrum in Newmarket en gaat oostwaarts naar Moulton met uitzicht op de rivier de Kennet. De rit gaat verder naar Bury St. Edmunds op rustige wegen langs Ickworth Park and House, eigendom van National Trust, met zijn prachtige tuinen aangelegd door Capability Brown. We eindigen in de buurt van de kathedraal en de verwoeste abdij in Bury St. Edmunds. (30 km)

Vanuit Bury St.Edmunds rijden we door naar Stowmarket (25 km). De route gaat via het centrum van de stad en volgt de rivier de Gippin naar de buitenwijken van Ipswich  (20 km). Hier vandaan via een regionale route (Brantham, Manningtree ) om de rivier de Stour heen, naar de haven van Harwich. (30 km)

Eind van de fietsreis in Harwich

Hoogtepunten

 • Dover; een belangrijke havenplaats in het graafschap Kent. Voorheen een marinebasis op slechts 34 km vanaf de Franse kust, befaamd om de witte krijtrotsen en Dover Castel. De krijtrotsen zijn kliffen en liggen aan beide zijden van Dover. (De grond in het zuidoosten van Engeland en de kust bestaat uit krijtgesteente.) Dover Castel het is grootste kasteel in Engeland. Het kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw en werd omschreven als “de sleutel naar Engeland” vanwege het strategisch belang van het kasteel door de eeuwen heen.
 • Hastings is een district, badplaats en haven in East Sussex . De plaats ligt vlak bij de plek waar Willem de Veroveraar, tijdens de Slag bij Hastings, in 1066 met 7000 man voet aan wal zette en de laatste Saksische koning Harold II op de heuvel Senlac versloeg, waardoor het land voor de indringers open lag. Tegenwoordig staat op die plek de nederzetting Battle. De kasteelruïne van Hastings dateert uit 1070, ter vervanging van een houten bolwerk dat William onmiddellijk na de invasie van 1066 liet optrekken. De Pier van Hastings is een houten pier uit 1872. Deze werd in de vroege ochtend van 5 oktober 2010 zwaar beschadigd door brand. Een nieuwe pier werd vervolgens gebouwd en in 2016 in gebruik genomen.
 • Eastbourne is een city en een district. Onder meer door de aanleg van een spoorlijn naar Londen werd Eastbourne een belangrijk victoriaanse badplaats. Even ten westen van de stad ligt de bekende kaap Beachy Head in het Nationaal park South Downs. De kaap is vooral bekend om de krijtrotsen, die met hun hoogte van 162 meter tot de hoogste van Engeland behoren. De route gaat hier niet langs, maar komt wel uit bij de klif de Seven Sisters. Dit zijn zeven tegen elkaar aanstaande krijtrotsen op de kustlijn.
 • Brighton is een van de bekendste en grootste badplaatsen van het Verenigd Koninkrijk. In deze plaats bevinden zich nog veel oude victoriaanse gebouwen. Brighton heeft een grote pier te vergelijken met de Scheveningse pier.  Vanwege de grote homo/lesbi gemeenschap, heeft de stad de bijnaam gay capital of the UK. In Brighton worden vaak de partijcongressen van de Conservatieven gehouden.
 • Londen: in de regio Groot-Londen wonen bijna 8,7 miljoen mensen. De hele regio van de metropool strekt zich evenwel nog ver uit buiten de grenzen van Groot-Londen. De grenzen hiervan zijn niet gemakkelijk aan te geven, het aantal inwoners ligt tussen de 12 en 14 miljoen. Tussen 1831 en 1925 was Londen de grootste stad ter wereld. Londen telt vier objecten die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan: de Tower of London, de historische nederzetting van Greenwich, de Kew Gardens, en een gezamenlijke inschrijving bestaande uit het Palace of WestminsterWestminster Abbey en Saint Margaret’s Church.
 • Cambridge is natuurlijk beroemd om de universiteit en ligt aan de rivier de Cam. De 31 colleges zijn over de hele stad verspreid, maar zijn allemaal onderdeel van dezelfde universiteit. In Cambridge bevindt zich ook een grote campus van de Anglia Ruskin University. Bezienswaardigheden: Kerk van St. Mary the Great (universiteitskerk)
  King’s College Chapel (1446-1515)
  Cambridge American Cemetery and Memorial, Amerikaanse begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog
  Heilige Grafkerk (The Round Church)
 • Newmarket: een centrum voor de rensport. Het centrum van Newmarket bestaat uit één weg met daarlangs veel activiteit, de High Street
 • De belangrijkste plaats in de ‘Borough’ (district) is St. Edmundsbury. De stad is erg oud en heette oorspronkelijk Beodericsworth. In 925 werd de stad omgedoopt tot Saint Edmund’s Bury, ter ere van koning Edmund de Martelaar. Edmund werd in 869 gedood door de Denen omdat hij zich niet wilde overgeven, noch zijn christelijke geloof wilde afzweren. Zijn lichaam werd in 903 herbegraven in de abdij en vanaf dat moment gebeurden er wonderen bij de schrijn. Zo werd de stad een pelgrimsoord. De Abdij-ruïne is tegenwoordig een bezienswaardigheid.
Abdijtuin en kathedraal van Bury St.Edmunds

Van Dag tot Dag

D.m.v. het dagboek

Niet te missen Fish and chips

Epiloog

Plussen en minnen

Op Londen na is Engeland nog geen fietsland. Al wordt er al gewerkt om de infrastructuur te verbeteren. Ondanks dat we de trajecten volgens van de National Cycle Routes reden, hadden veel paden slechte ondergrond, sloten niet aan op een volgend pad, of waren gewoon niet veilig. Met name het fietsen op autowegen is bijgebleven. Je bent als fietser onderdeel van het (snel)verkeer, en bij hen lijkt de prioriteit te liggen. Ook de smalle wegen, soms met hoge hagen die het zicht in bochten belemmeren, dragen niet bij aan een risicoloze rit. Maar het is wel allemaal heel Engels. Het landschap is mooi, soms licht glooiend, soms met stevige klimmetjes en de Engelsen zelf maken veel goed. Zij zijn zeer hulpvaardig, geïnteresseerd, belangstellend en open. Mocht je alleen (willen) rijden, dan kun je dat gerust doen. De meeste dorpen bieden eet- of drinkfaciliteiten.

de zuid oostkust vanuit Newhaven

Tot slot nog een opmerking over de routeaanduidingen. Die geven niet de richting aan waar je naar toe fietst. Wees dus allert dat je niet de verkeerde kant op rijdt. Ook staan de borden op de meest bijzondere plekken of staan ze niet altijd voortdurend opgesteld.

De statistieken

Hieronder een tabel waarin o.a. opgenomen afbeeldingen van de dagelijkse hoogteprofielen. Is je beeldscherm kleiner dan de tabel? Scrol dan en vergroot eventueel. Op de laatste regel zijn de totalen opgenomen.

Dag
DH
NaarKmKm
tot
Fiets
tijd
Etappe
zwaarte
Hoogte
profiel
Gem
Km/u
Overnachting
0Dover0https://www.keatfarm.co.uk/camping-dover/hawthorn/
1Lydd66665:46408/66
6,2
Gem-
11,5http://www.herons
park.com/
2Alfriston831496:51456/83
5,5
Gem-
12,1https://www.alfristoncamping.com/
3Crawley / Gatwick822317:32809/82
9,9
Gem+
10,9https://www.caravanclub.co.uk/club-sites/england/south-east-england/west-sussex/gatwick-caravan-club-site/
4London / Crystal Palace743056:15560/74
7,6
Gem
11,8https://www.caravanclub.co.uk/club-sites/england/south-east-england/london/crystal-palace-caravan-club-site/
5Harlow1084138:24354/108
3,3
Licht+
12,8https://www.ihg.com/holidayinn/hotels/nl/nl/reservation
6Newmarket945076:18551/94
5,9
Gem-
14,9http://crownroomsnewmarket.co.uk/
7Harwich 1036106:56758/103
7,4
Gem
14,8
Totaal km:
gemiddelden:
610
87km
/dag
48:05
7 uur
/dag
Gem-3.896
6,4 hmh/km
12,7
Statistieken ‘zuid-oost Engeland’

Zwaarte

Het gehele traject komt uit op 6,4 hoogtemeters per kilometer. Dit is licht gemiddeld inspannend.

In de tabel is goed te zien welke trajecten een lage gemiddelde snelheid hebben. Dit werd mede veroorzaakt door de (zee)wind. Daarbij komt ook dat op vlakke stukken minder snelheid gemaakt kan worden door de kwaliteit van de fietspaden. Gezien de lage gemiddelde snelheid van 12,7 km/uur is de typering Zwaar. Kijken we naar het aantal hoogtemeters t.o.v. het aantal gereden kilometers is het getal 6,4. Vanaf 5 klimmeters per km geldt in het algemeen gemiddeld inspannend.

Bronverwijzing

http://www.gps-routes.co.uk https://www.sustrans.org.uk/ en Wikipedia

Waardering: 5 uit 5.

Fotogalerij

2 reacties

 1. Leuk, weer een verslag… nog dit jaar? In de tekst is sprake van “we”, is dat “me and myself” of “ik en mijn fiets” of worden er gasten meegenomen. Een soort georganiseerde fietsreis. Zou ook leuk zijn… Veel succes… Groetjes Johanna

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: