OO01 ‘Koningsdagrit’ (Ommen – Boekelo 90 km)

Mijn tweede thematische LF-route is door het Fietsplatform Rondje Twente genoemd. Deze begint en eindigt in Ommen. En da’s bijzonder, want Ommen ligt (midden)in Salland. De toevoeging Sallandse Heuvelrug is dus zeker nodig. Mijn fietsronde start onder Ommen en volgt deze markante plek in het Overijsselse landschap.

Langs Ommen kwam ik 3 weken geleden ook, de Vechtdalroute volgend. Je kunt er komen met de trein, maar besloot vanmorgen om gewoon met de fiets te komen. Dan zijn de benen na 35 km maar vast warm. Misschien is de trein sneller, maar nu scheelt het ook tijd en een hoop gedoe op het station. Omdat het een rondje is, kun je de route ook bijvoorbeeld in Enschede starten.

Nu ik het toch over Ommen heb… het is al een stuk drukker in dit toeristische stukje aan de Vecht ten opzichte van begin april. Jaren geleden vroeg een Duitser op de camping in Italië mij, waar ik woonde. In Zwolle zei ik. Hij antwoordde direct bei Ommen! Vooral bij de oosterburen uit het Ruhrgebied is deze streek bekend en geliefd.

Vanmorgen dus lekker vroeg op en fris op de fiets. Leuk om weer een paar dagen te toeren. Dat het Koningsdag is, geeft extra sfeer onderweg. Hoe later het wordt, des te meer vlaggen ik zie. Het stuk naar de start rijd ik via Wijthmen, Dalfsen naar Rechteren. Langs het Rechterense Veld naar Giethmen, waar de LF16 de LF8 ontmoet en hier aanvangt.

En het is nog erg stil. Op een enkele ATBer na en een wandelaarster. Ze vertelde om kwart voor 6 al gestart te zijn met een wandeltocht. 25 km wandelen, is de planning. Kijk dat zou ik weer niet kunnen!

De Heuvelrug met z’n 13 ‘bergen’

De eerste 30 km gaan over de Heuvelrug. Al hoort de eerste, de Archemerberg tot het natuurreservaat Lemele. Ik kom meteen al in een andere sfeer. Het is een ontypisch Nederlands gebied, die met 78 meter hoog mooie vergezichten geeft.

Een stukje verderop gaat de stuwwal door, met aan de oostkant de Regge en plaatsen als Hellendoorn en Nijverdal. Het eerste gedeelte van dit Rondje Twente volgt de LF8. Dit fietspad loopt door tot in de Achterhoek naar Winterswijk (111 km).

Aan het begin ligt op 40 meter hoog de Hellendoornse Berg, en bevindt zich nog buiten het nationaal park. Een kleintje overigens, vergeleken met de Grote Koningsbelt. Deze is 75,5 meter hoog. Het park zelf is 35 km2 en het beheer ligt bij wat particulieren eigenaren en bij Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Ik heb goed gekeken maar ik hem niet gezien…en toch is begin dit jaar geconstateerd dat de wolf korte tijd hier is geweest. Maar zonder dat, kijk ik hier mij ogen uit! De stilte en uitgestrektheid zijn bijzonder voor ons land.

Verder langs de route

Kasteel en landgoed De Twickel

Boven Delden ligt een groots landgoed (4000 ha) met een kasteel, waarvan de oudste delen stammen uit de 15e eeuw. Ook de kasteeltuinen zijn bekend en de oudste tuinen zijn al in het midden van de 17e eeuw aangelegd.

Zouthuisjes van Boekelo

Onder deze huisjes stroomt lauw water via kilometers lange leidingen naar de boorlocaties. 400 meter diep, waar een 50 meter dikke zoutlaag zit. Honderden miljoenen jaren geleden gevormd door een tropische zee!

OEF dan heb ik toch nog vanaf huis een heel stuk gereden. 120 km!

Tijd voor een camping, die gelukkig dichtbij is. Dus een afsluiter op z’n Twents

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: