OO02 Hellehond en Dinkel (Boekelo – Ommen 120 km)

Het is duidelijk te merken dat de kinderen vrij zijn. De camping waar ik overnachtte bruisde van de energie. ‘S-avonds tijdens het eten vertelde een van gasten hier een chalet te hebben. Zo lekker voor de kids, kunnen ze hun gang gaan. En dát deden ze ook, tot ver in de avond. Zelf woonden ze in Enschede. ‘Oh daar kom ik morgen ook doorheen..’ zei ik. ‘Ze hebben net een Hudson Bay’ zei ze vol trots. Ach ja. Ik ga er wel ontbijten, zei ik.

Om kwart over 8 weer op de fiets. En na een half uurtje ofzo, kwam ik via de Grolsch brouwerij de bebouwde kom van Enschede binnen. Het is broeierig warm, nu al. Net een beetje regen, zon en het wolkendek sluit zich weer. Ze waren druk bezig de stad schoon aan t maken. Gisteren was het volop feest, te zien aan de grote hoeveelheden bekers op de grond.

Net na Enschede, in de deelgemeente Lonneke, bij de versierde molen een paar foto’s gemaakt. Er kwam direct iemand op mij af. ‘Zoekt u iets?’ En ‘u kunt een rondleiding krijgen..zal ik de molenaar waarschuwen?’ Hoeft niet hoor, ik ben hier om te fietsen… naar Zwolle, zei ik desgevraagd. ‘OH, dat is wat platter daar.’ ‘We zijn het afvoerputje van de provincie,’ zei ik. ‘Een paar rivieren stromen er naar toe!’

Inderdaad, dit deel van de tocht is meer geaccideerd. In Enschede gaat het rondje over van Boerenland-, naar Saksenroute. En daarmee lijkt de omgeving ook meer heuvelachtig en meer bos.

Ik heb maar even doorgezet. Gisteren 120 km… vandaag ook. Maar wel met de trein naar huis. Dat weer wel.

Bijzonderheden

Ten oosten van de stad Oldenzaal ligt het plaatsje De Lutte. Hier staat het bronzenbeeld van de Hellehond. Hij is ook het symbool van dit plaatsje en komt in oude volksverhalen in diverse culturen voor. Deze helhond is de brenger van naderend onheil of de dood.

Ten noorden van De Lutte ligt het Lutterzand. Hier stroomt De Dinkel. Het stroomgebied wordt hier zo natuurlijk mogelijk gelaten. Zij slingert zich door zandafzettingen en kan zich per jaar enkele meters verplaatsen. Zij ontspringt trouwens in Duitsland en komt na 92 km uit in de Vechte bij Neuenhaus (ja…, die van watermolenfoto)

Landgoed Singraven is schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp. Op het landgoed staan vele bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. Singraven biedt een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen, en de steeds aanwezige Dinkel.


Ootmarsum is een authentiek middeleeuws plaatsje met stadsrechten waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Je kunt er wandelend over de kinderkopjes van de kleine straatjes genieten van de perfect onderhouden vakwerkhuisjes en de oude waterputten. Het stadje is in de laatste jaren steeds meer een ontmoetingsplaats geworden voor kunstenaars, er zijn nu veel galerieën en musea

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: