Fietsfabriek

Op fietsmissie

Deze week was ik in Ede. Op het voormalig Enka terrein (een fabriek, ooit bekend van de kunstzijde, nylons, sponzen en zemen), is nu De Fietser in de vroegere westhal van de fabriek gevestigd. Zo’n hal geeft ruimte. Die is besteed aan diverse stands en aan een fietstestbaan. Sparta, Batavus en KOGA zijn de bekendste merken. De laatste genoemde heeft De Fietser als zijn experience centre bestempeld. Je begrijpt dat dit de reden was van mijn bezoek. Want ik ben op een missie; dit najaar een nieuwe vakantiefiets uitzoeken! Alle KOGA modellen staan er om uit te testen, om te voelen en een eigen signature samen te stellen. En dat nemen ze bij KOGA letterlijk. Een eigen tekst wordt namelijk, als een tatoeage op het frame meegespoten.

Na binnenkomst meld ik me bij de receptie. Het is net na 11 uur. Ik heb me thuis aangemeld als bezoeker. Er is op de site een welkoms-kopje koffie beloofd. De receptioniste streept mijn naam door op de bezoekerslijst en neem me mee naar de hal. Ze legt uit hoe en wat, maar de koffie blijft een belofte. Misschien komt het later… ik heb nu meer zin in de testbaan…

Maar eerst loop ik naar stand van KOGA. Het topmodel staat met tassen van Ortlieb (in een bijpassende kleur) te pronken.

Een met reistassen aangeklede Koga Worldtraveller met op de achtergrond de testbaan

De fietsexpert is druk met klanten. Kan lang gaan duren schat ik in, dus loop door naar de testbaan. Misschien eerst maar eens kijken wat er staat… Hier loopt ook een medewerker rond.

Testbaan

Doch het lijkt drukker dan deze aan kan. Maar hier gaan de klanten rondjes draaien op de testbaan, dus helpt hij velen tegelijk. Ik zeg dat ik voor een vakantiefiets kom. Hij pakt een Worldtraveller uit de rij, stelt de zadel op de juiste hoogte en ik rij voor het eerst op een KOGA mét riem en Rohloff naafversnelling weg.

Ik ben enthousiast. Het rijdt licht, de fiets voelt super, de versnellingen gaan makkelijk. Zelfs als ik stil sta en van zwaar naar licht schakel, rij ik zo weg. Heb je ook een Pinion? Vraag ik. Die hebben ze, maar dan van een ander merk. Het is een Deveron Titanium Trekkingfiets. Dat deze hier staat is niet zo gek. Het merk wordt ook in Heerenveen bij KOGA gemaakt. De vanaf prijs is overigens € 5.699,– dan heb je een indruk.

Van Nicholas Deveron Titanium trekkingfiets met Pinion

Een titanium fiets is twee keer zo sterk als aluminium en bijna twee zo licht als staal. Maar wel duur! En het frame voelt op de testbaan wel comfortabel, maar niet zo stijf aan als de aluminium KOGA. En dan zit er nog geen gram bepakking op. Maar de Pinon (P 1.18) trapt als een zonnetje. 18 versnellingen, met een groter bereik en kleinere stapjes dan de 14 van Rohloff. En ik voel de directheid in de benen. De versnellingsbak zit immers hier tussen de pendalen, op de trapas. Al met al stap ik overtuigd van de fiets; Pinion compenseert het prijs- en gewichtsverschil met een betere aandrijving. Al moet je daarvoor wel de heuvels en bergen in, want in Nederland zal je dit minder merken!

 

 

Na deze twee testritten heb ik meer vragen; remmen, stuur, zadel, dynamo… etc. De KOGA expert moet erbij komen voor een fietskriebelskosfiets op maat. Maar deze is nog steeds bezet. Ik ga eerst eten en daarna naar het museum. Beide zitten ‘gewoon’ in dit pand.

Fietsrestaurant en museum

20181018_120552-1462031587.jpg

Ook in het restaurant is op de details gelet. Lampen met fietskettingen als kap, of tafellicht vanuit fietskoplampen. Broodjes de bolletjes trui of tandem. Of een tosti Jan Janssen of Dumoulin? Om in stijl te blijven kies ik voor het broodje Koga. Maar twijfel nog..een salade het Italiaanse Colletje is ook aantrekkelijk. Hierna ga ik naar het museum, een paar deuren verder. Leuk om de geschiedenis van de fiets te zien. Hier zie je hoe deze is verbonden aan de Nederlandse identiteit en cultuur. Hieronder een kleine impressie.

20181018_130947328372222.jpg

20181018_1309401455555484.jpg

Fongers Transportfiets uit 1957 met originele DE-bezorgmand

De KOGA Worldtraveller S

De geschiedenis van de fiets achter mij latend, loop ik weer richting de testbaan. De KOGA specialist is net klaar en komt mij tegemoet. Hij hoort mijn verhaal aan en roept een paar keer gaaf! We lopen naar de testbaan waar alle modellen staan. Hij laat mij alle opties zien. Welk stuur voor mijn lengte en gewenste houding ideaal is. Een verstelbare stuurpen zorgt voor een goede stand van een stuur. Een stuur met een lichte boog, met aan de uiteinden ‘hoorntjes.’ Zo gaan we alles langs; remmen, banden, zadelpen, pedalen, dynamo , handvatten, koplamp, low-rider tassen, enz. In de stuurpen komt een USB adapter met powerbank! Hij tempert mijn enthousiasme voor wat betreft de Pinion. De Rohloff naafversnelling is duurzamer en daarom adviseert hij deze. Ook zou deze in Europa, bij pech, beter te repareren/vervangen zijn. Ik maak er geen punt van. Het gaat mij immers nu nog om ‘het beeld,’ later volgt de beslissing na andere bezoeken en adviezen. Bij een groot touchscreen worden mijn voorkeuren ingebracht en de laatste keuzen gemaakt. En dan staat hij op het scherm en rolt uit de printer, mijn eigen KOGA Signature.

Alleen de handtekening ontbreekt nog. Die mag ik zelf zetten, bij het bestellen. Thuis… net zoals de koffie.

3 reacties

  1. Hallo Henrik,

    Wat een leuk en interessant verslag. Wens je veel wijsheid bij je keuze en een gevulde spaarpot! Wellicht is een diefstalverzekering ook geen overbodige luxe!

    Gezellig weekend gewenst.

    Groetjes, Ria

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: