‘San’ tossen in Nieuw-Vennep

Wie van de drie?

Het is vrijdagmiddag op een industrieterrein onder rook van Schiphol. Ik ben op bezoek bij Santos. Hier worden fietsen verzonnen, getest, in productie genomen en custombuilt uitgeleverd. Ik ben hier om te zien, te ervaren en dus proef te rijden. In het magazijn hangen alle types, in alle maten. Ik kies er drie uit. Maar voordat ik ga proefrijden en deze laat zien, lopen we eerst door de werkplaats.

20181110_0524407176596387147058697.jpg

Je moet vooraf een afspraak maken. Voordeel is dat er dan tijd voor je is, zo’n twee uur. Naast de rondleiding, is er alle ruimte om vragen te stellen. En die komen vanzelf, als je onderlangs de gespoten frames, die net zoals de wielen hoog hangen, doorloopt. Alles wat je ziet is verkocht, er worden geen voorraden aangelegd. Aan een fietsenmaker vraag ik in hoeveel uur een built for life fiets klaar is. Het varieert van 4 uur bij een eenvoudige fiets, tot 10 uur bij een ingewikkeld model. De sfeer is relaxt op deze vrijdagmiddag. Ook de wielen worden hier, door een ZZP-er, twee dagen per week met de hand gemaakt en door een computergestuurde machine gecontroleerd. Ze laten bij Santos niets aan het toeval over.

 

Pinion of Rohloff?

Het blijft een steeds terugkerend item. Kies ik voor de naafversnelling van Rohloff, of voor de versnellingsbak van Pinion? Vorige week heb ik om de ervaringen gevraagd aan gebruikers in een Santosgroep op Facebook. Op basis van hun reacties kreeg ik meer ‘gevoel van zekerheid’ bij deze 2 opties. In onderstaande tabel heb ik, in hoofdlijnen de reacties bijeengebracht.

Het voordeel slaat iets uit naar Pinion. Mijn positieve ervaring bij de eerdere proefrit in de Fietsfabriek, werd gelukkig bevestigd door de Santosfietsers. Ik ben benieuwd of dit zo blijft, nu op een Santos fiets.

Proefrijden

Ik wil rijden op een Travelmaster 2.9 en 3+ en een Travel lite +. Eerstgenoemde wordt alleen nog met Rohloff geleverd. De andere zijn met Pinion. Qua model gaat mijn voorkeur uit naar de 2.9.

De 2.9 is een prachtige fiets en rijdt goed. Toch zit het anders, de voorvork is anders, hoger. Gemaakt om voorvering in te bouwen. De naafversnelling loopt soepel en maakt inderdaad geluid. Dit is in het ‘middengebied,’ vanaf 6 weg.

Dan stap ik op de Travel lite fiets, met Pinion met 12 versnellingen.

Ik krijg hetzelfde soepele gevoel als eerder bij de Fietsfabriek. Dit trapt, schakelt top. Bij het ‘uitrijden’ hoor je inderdaad een zoemend geluid. Hetzelfde als je ook bij racefietsen veel hoort. Het model fiets past ook meer bij mij dan de 2.9. Jammer, want ik vind de kromming in de bovenbuis nu juist zo goed staan.

Tot slot het topmodel de Travelmaster 3+.

Robust, strak sturend, soepel schakelend (deze heeft 18 versnellingen met minimale tussenstappen); dit model zit als een jas en is terecht een wereldfiets! Als het een Santos wordt, dan is dit hét model.

Tot besluit nemen we alle opties door en val ik van mijn stoel van de prijs. Zoals een medesporter het al zei: als je een Santos koopt, moet je ook Santos geld meenemen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: