XE03 Wat is goed? (Lippetal – Lippesee/Paderborn 86 km)

Bij het kapelletje

Ik heb net ruim een uur gefietst, of zo. En de overgebleven croissant en chocoladebroodje jeuken in mijn rugtas. Heb trouwens ook weer trek in koffie. Aangekondigd al op de routekaart. Böckenberg Kapelle. Het ligt mooi verscholen in een stuk bos. Er staan diverse bankjes. Het wordt ontbijt nummer 2. Het is nl. een goede gewoonte om tijdens het opruimen van de tent water te koken, koffie te zetten en te ontbijten. De tent is meestal leeg als het water kookt.

Vanmorgen is het sowieso feest, want de campingeigenaar heeft broodjes gehaald en deze om kwart over 7 klaar gelegd. Gisteren besteld; 2 croissants en chocoladebroodje. Ik kan ze zo pakken. En dus eet ik alvast een extra croissant, want heb ook nog krentenbollen en een ei. Ik eet alles. Trouwens deze camping, aan de BAB 2 is goéd. Sanitair super, en geen muntjes, wel toiletpapier. En een goede broodjesservice.

Ontbijt bij kapel

Ik lees dat het al een oud gebied is. Op internet vind ik:

Laut Graf von Galen nimmt man an, dass der Böckenberg schon zur Zeit der Brukterer (Römerzeit) ein Versammlungsort und vielleicht sogar ein Heiligtum gewesen sei.

Op het bordje lees ik ook dat hier de Germanen al, hun culten en riten hielden. Ben ik hier op heilige of heidense grond? Beide klopt dus. Een Germaanse stam die hier bijeenkwam om hun god te eren. Hebben ze luid gezongen, in hun handen geklapt? En de Romeinen, ze brachten hier hun offers. Daarna een Graaf, hier dichtbij staat zijn slot, bouwt op juíst deze plek een kapel. Wie is goed? Het is maar net in welke tijd je bent. Ik kijk in de kapel door het raam en zie het altaar. Wat zal er over 1000 jaar staan?

Romeinse opgravingen bij Römerlager Anteppe
De Lippe in Lippstadt. Heeft hier al de grootte van een flinke stadsgracht aangenomen

Aan het einde van de tocht van vandaag kom ik in een gebied met veel meren. Ik passeer Bentfeldersee, Mühlensee, Nesthausersee. Tot slot, aan de Lippesee ligt een camping. Net voor de grote stad Paderborn. Daar heb ik nu geen zin in. Het is mooi weer en wil relaxt de avond in.

Camping Lippesee

Eenvoudige naam, maar dit heb ik nog niet meegemaakt. De receptionist zegt: ik laat u uw eigen toilet- en doucheruimte zien! Deze camping is niet goed, maar subliem !

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: