DR05 Bevrijdingsroute (Arnhem Wageningen 58 km)

Bevrijdingsvuur

Geen Bevrijdingsfeesten dit jaar op 5 mei, wel een fietstocht naar steden die een belangrijke rol speelden (zo’n) 75 jaar geleden. Arnhem en Wageningen. Waar het vuur brandt, middernacht ontstoken met de woorden: alleen in vrijheid kan dit vuur branden! Toen ik bij Hotel De Wereld aankwam, op het 5 mei plein, was deze geheel afgesloten. Schermen ontnamen het zicht. Gelukkig deed de beveiliger niet moeilijk. Ik mocht even om het hoekje een foto maken. Een leeg plein, geen feest, alleen vuur, wat vlaggen en een beeld die met lege handen omhoog kijkt. Onze vrijheid is dit jaar afgeschermd.

Operation Market Garden is waarschijnlijk de meest bekende veldslag in de Tweede Wereldoorlog. De slag om Arnhem, van 17 tot 26 september 1944, was het laatste hoofdstuk daarvan. Door een combinatie van pech en toeval lukte het de geallieerden niet om de Rijnbrug in Arnhem, waar je tijdens deze route overheen fietst, te veroveren. Toen bleek dat Market Garden was mislukt bevonden zich veel parachutisten aan de verkeerde kant van de Rijn. Vooral door de inzet van Poolse parachutisten onder leiding van generaal Sosabowski wisten zo’n kleine 2400 parachutisten te ontkomen, ter hoogte van de Westerbouwing. Uiteindelijk, in mei 1945, werd de capitulatie van Duitsland ondertekend in Hotel de Wereld in Wageningen. Het Airborne Museum Hartenstein, het voormalige hoofdkwartier van de Britten, vertelt samen met het informatiecentrum over de Slag om Arnhem, Airborne at the Bridge, het hele verhaal. (bron Fietsnetwerk)

Op het Airborneplein worden alle geallieerden herdacht die gesneuveld zijn bij hun pogingen om de brug te veroveren en te behouden in de periode 17 – 26 september 1944

Op de fiets

Ik start en parkeer de auto op de Kemperbergerweg 673 in Arnhem. Normaal kun je parkeren bij -ja, alweer- een pannenkoekenhuis. Het parkeerterrein is dicht, maar langs de weg, tussen de bomen is ruimte. Schaarsbergen is de lokatie en van hieruit rijd je door de bossen naar Arnhem. Bij park Sonsbeek kom je de stad in. Altijd ingewikkeld door de vele wegen om de knooppunten te volgen. Als je het rustig aan doet, gaat het hopelijk als vanzelf goed. En bij twijfel even de kaart o.i.d. raadplegen. Via het Airborneplein en de John Frostbrug gaat de route verder de stad uit, de Rijndijk op langs Driel. Kijk van te voren even hoe de wind staat. Het is een open vlakte met rechts steeds de rivier en daarboven de heuvels waar je aan het eind door Oosterbeek ook over heen gaat. Als je de (westen)wind hier tegen hebt, baal je, want aan de andere zijde rijd je beschut. Na Heteren en Randwijk ga je met de pont terug naar Utrecht. Ik sla linksaf voor Wageningen (route 81 – 61 – 83 en dan centrum). Er staan ook bordjes die naar Hotel De Wereld wijzen. Dezelfde weg terug Wageningen uit naar Renkum. Dit laatste stuk is behoorlijk stijgend en dalend. Maar prachtig, als er een top 10 met Hemelse Routes zou bestaan, staat deze Bevrijdingsroute er zeker in. En het mooie is, je kunt hem ook op andere dagen fietsen.

Hervormde Kerk van Heelsum-Kievitsdel

Evaluatie

  • terrein: 95% verhard over dijken en bospaden (geaccidenteerd)
  • landschap is deels open langs rivier en deels door bos
  • sfeer is druk in Arnhem, andere plaatsjes hebben een meer dorps karakter, deels autoluw of -vrij

Virtuele tour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: