DR07 Almere Binnenste Buiten (Almere 58 km)

In Flevoland vind je steden met een grote oppervlakte. Is het op het oude land vaak passen en meten, hier heb je de ruimte en die is ook nog eens door de mens ingericht. Ik verwacht dan ook fietssnelwegen en alleen maar groen licht in deze metropool omringt door het IJsselmeer ;-). Almere is opgebouwd en bestaat dus uit allerlei kernen, die elk in een bepaald tijdsvak vanaf 1976 tot nu zijn ontwikkeld. Diverse zullen passeren: Almere Buiten, Pampus, Poort, Haven en natuurlijk het centrum in Stad. Leuk om de verschillende sferen te proeven en dit wonder onder zeeniveau, eens binnenste buiten te fietsen. Het enige wat nog tegen kan zitten is de wind, toch?

Koopvaardersbrug

De allereerste woningen in Almere werden opgeleverd in 1976. Maar het kleine stadje is ‘groter gegroeid’ en inmiddels de provinciehoofdstad Lelystad al ruimschoots voorbij. Het kostte ons dan ook geen enkele moeite om een fietsroute door deze nieuwe metropool te maken. Hoewel: wil de route een beetje ‘behapbaar’ blijven dan kunnen we je in deze route niet eens alles laten zien. We hopen je echter een dwarsdoorsnede te kunnen laten zien van de stad die smaakt naar een nadere kennismaking (bron fietsnetwerk)

Op de fiets

Ik parkeer de auto in Almere Buiten, maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden. Zo kun je dicht bij het centrum terecht bij Hotel Restaurant Van der Valk (Veluwezoom 45). Vanuit de randstad goed bereikbaar. Maar dat geldt voor Almere natuurlijk zowel in het algemeen als in het bijzonder. Bereikbaarheid is de levensader als je een overloopstad voor de snel groeiende bevolking bent van met name Amsterdam. Daarnaast kun je bij de diverse stadsbossen ook parkeren. De stad had trouwens bijna Nieuw Amsterdam geheten. Maar die naam viel af in 1970, net zoals IJmeerstad, IJdrecht en Flevostad. Tot slot, de stad heeft 6 stations. Je komt er wel.

Oostrandpark

Vanuit Buiten gaat deze route eerst langs de Lage Vaart. Zou je deze blijven volgen kom je op de Knardijk uit, deze split de noordelijke en zuidelijke Flevopolder. Ik ga eerder linksaf de bebouwing in. Let op de verschillende woningstijlen en indelingen van de wijken in de verschillende stadsdelen. Omdat elk deel weer in een ander tijdsvlak is gebouwd, is het ook alsof je door de tijd reist. De route gaat naar het Oostvaardersbos, maar blijft de bebouwde kom volgen. Een nieuw Westland, vol met kassen zie je links. Kwekers van vis, rozen, groenten en ik denk ook specerijen, want het ruikt hier lekker. Dat is niet geval bij het plaatselijke afvalverzamelpunt. Een lange rij auto’s staat te wachten, met wachttijd van meer dan 45 minuten voor de ingang van het ‘recyclingperron.’ Je gaat er langs en dan gelukkig weer in de frisse lucht langs de Lage Vaart, die als een soort riem om Almere Buiten ligt. Na enige tijd steek ik deze over richting door Hoge Vaart, langs atletiekbanen en sportvelden. Door het Bos de Onverzettelijken en het Hannie Schaftpark, komt Stad steeds dichterbij. Langs het station en diverse winkelcentra naar het Weerwater, waarvan ik me kan herinneren dat Almere Stad hier omheen is begonnen de groeien. Er liggen om het water ook strandjes. Na passage van de Stadswetering, over de Ziekenhuisbrug en langs het Flevoziekenhuis rij je na enige tijd de drukte weer uit naar Almere Pampus. Het contrast is groot, net nog drukte met hoog bouw en nog geen kwartier later een groen en stil gebied. Ik ben daardoor zeker afgeleid, dat ik het knooppuntbordje het Homeruskwartier in, mis en uitkom op de Oostvaardersdijk. Campers staan hier geparkeerd en links in de verte ligt op het oude land, Muiderberg. Rust en ruimte lijkt hier ook door de mens gemaakt. Maar dat is niet zo, want de mens creëert slechts de inrichting. Terug en dan Almere Poort in, naar het Kromslootpark en door het Vroege Vogelbos. Ik bereik Almere Haven, de oudste nederzetting. Bloemkoolwijken zorgen dat ik hier langer rondfiets dan ik wil. Waar is de uitgang? Fietspaden lopen dood op autowegen en draaien rond in de wijken. Uiteindelijk lukt het, Almeerderhout en Stadslandgoed de Kemphaan liggen verderop rechts, als ik langs de Lange Wetering, de brug over en langs de Hoge Vaart , weer terug richting Buiten fiets. Het is ruim 4 uur later, maar voelt langer. De diversiteit is groot. Het gebied van deze gemeente is kleurrijk, maar vooral groen, want je rijdt van stadsbos naar stadsbos, met daartussen wijken en parken. Op de fiets kreeg ik een ruimere kijk op Almere.

Vroege Vogelsbos bij Het Eksternest

Evaluatie

  • terrein: 99% verhard, meest over vrijliggende fietspaden
  • landschap: stedelijk gebied door stadsparken en -bossen
  • sfeer: diversiteit, soms druk, meest gemiddeld rustig, maar altijd ‘vol’
    • NB: op 10% van route ontbreken de knooppuntenborden (dit is m.n. tussen Haven en Buiten). Gebruik kaart of navigatie.

Virtuele tour

1 reactie

  1. Spannend! Dat van die verschillende stedebouw en architektuurstijlen heb ik niet geweten, alhoewel het wel te verwachten was. Een rede om er eens te gaan kijken. En vlak! Veel succes met het verder verkennen van Nederland!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: