DR12 De waterkeringen van Kampen (- Ens – Genemuiden) 49 km

Op wellicht een van de laatste ‘tropische’ dagen van deze zomer, rij ik met de wind van het warmtefront in de rug op de IJsseldijk naar Kampen; De oude Hanzestad, die ligt aan aan de benedenloop van de IJssel, nabij de uitmonding in het IJsselmeer en het Keteldiep. Er is veel te zien in het oude centrum, Kampen kent veel historische bouwwerken. Dat is geen verrassing als je aan de IJsselmuiderkant, over de IJssel de stad in volle glorie ziet liggen. Of je nu of straks de stad in gaat, de route gaat in ieder geval langs dijken en waterkeringen die Kampen meerdere keren van een dreigende overstroming hebben gered.

Kampen heeft in de geschiedenis veel te danken maar ook veel te wijten aan het water. In de periode voor de bouw van de Afsluitdijk had het water vrij spel. Eb en vloed zorgden voor veel problemen rond de stad en de dreiging tot een overstroming was groot. Door de komst van de dijken werd de angst weggenomen. Alleen zorgden de dijken er tijdens stormachtig weer voor dat het water werd opgestuwd. Om een nieuwe overstroming te voorkomen, moesten de waterkeringen hoger en sterker. De balgstuw bij Ramspol bleek de uiteindelijke oplossing om Kampen veilig te stellen van het water. Kampen kent nog meer waterkeringen, zoals Kampen-Kop en Kampen-Staart. (bron Fietsen123.nl)

Op de fiets

Ik arriveer dus per fiets op het startpunt, knooppunt 41, tegenover de Stadsbrug. Als je met de auto komt kun je gratis parkeren op het stationsplein. De rondrit gaat via het Kampereiland naar Ramspol. Hier ga je de Ramspolbrug over naar Ens in de Noordoostpolder, links zie je de grootste opblaasbare dam ter wereld. Mooier zicht heb je als even van het fietspad rechtsaf naar het water fietst.

de balgstuw vanaf onder de Rampolbrug

Het heeft het oude land en Kampen dus, al diverse keren sinds in werking stelling in 2002, gered tegen het opstuwende water van het Ketelmeer. Door Ens langs de bloemenkwekers, en daarna vele appel- en perenkwekerijen, kom ik op een bijzondere plek. Een kaarsrecht fietspad brengt me bij Pier en Horizon. Het betonnen fietspad ligt in verlengde van de pier, die herinnert aan de 6 km lange strekdam die hier in de Zuiderzee lag. Deze verbond het lichtwachtershuis Oud Kraggenburg met het vasteland bij Genemuiden. Het landschap op en rond het Zwarte Meer verandert voortdurend en Pier + Horizon verandert mee. Kijk op http://www.pierplushorizon.nl voor timelapse foto’s uit alle jaargetijden!

Ik rij weer verder en via de brug over het Kadoelermeer kom ik weer in Overijssel. Langs de kant, voor de brug liggen wat recreatiebootjes te wachten. Ik eet mijn lunch en de zon begint zowaar te schijnen. Niet voor lang… Ik ga de burg over, de richting is Zwartsluis, maar daarvoor sla ik af naar Genemuiden. Via een dijk kom ik op een andere: de Kamperzeedijk-Oost en daarna -West. Aan de rechterkant, tussen dijk en Zwartemeer, lopen de Ganzendiep en de Goot. Je ziet ze ook duidelijk op het routekaartje afgebeeld ‘lopen.’ Inmiddels fiets ik zowel tegen de wind, als tegen een warm regenbuitje op. Het stelt niets zo veel voor vandaag.

Het Ganzendiep is een zijtak van de Nederlandse rivier de IJssel bij de stad Kampen. Het Ganzendiep is negen kilometer lang en mondt uit in het Zwarte Meer. Het Ganzendiep is bij de IJssel afgesloten met een sluis, de Ganzensluis. Het riviertje de Goot is weer een zijtak van het Ganzendiep. Tot in de 19de eeuw was het Ganzendiep de hoofdstroom van de IJssel.

Via Grafhorst en IJsselmuiden bereikt de route het beginpunt weer. Mocht je het nog niet gedaan hebben, kun je nu in Kampen een terras pakken en een volgende fietstocht bespreken dan wel overdenken. Of je fietst langs de IJssel verder, stroomopwaarts naar Zwolle of via de Roggebotsluis naar Dronten. Keus genoeg!

knooppunten

41 -13 – 33 – 35 – 22 – 54 – 5 – 38 – 14 – 34 – 80 – 83 – 27 – 26 – 22 – 28 – 12 – 45 – 41

evaluatie
  • Terrein: 100% verhard
  • Landschap: open meest polderlandschap
  • Sfeer: rustige omgeving, tussen landerijen en kwekers, maar ook op dijken

Virtuele tour

Opgeblazen stuwbalg in werking (foto RWS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: