GG01 Vanaf Stad naar Bommen Berend..(Groningen – Bourtange 112 km)

De start langs de provinciegrenzen is in Grunn, zoals in het Gronings de stad wordt aangeduid. Maar tezamen met de Drentenaren, noemen de Groningers haar hoofdstad ook simpel Stad. Gelegen op de noordelijke uitloper van de Hondsrug. De natuurlijke weg naar het zuiden; direct al een mooie verbinding en ‘bruggetje’ voor de reden waarom ik deze fietstocht ga maken. In de afgelopen zomer zette de Drentse Fietsers een fietstocht uit langs de provinciegrenzen, conform hun succesvolle Rondje Drenthe. In het voorjaar van 2021 zal Rondje Groningen worden uitgebracht en aan mij de eer om een testrit te maken.

In drie dagen wil ik Stad en Ommelanden (zoals de provincie Groningen ook wel wordt genoemd) in herfstkleuren opnieuw ontdekken en beleven. Diverse stukken heb ik al gereden tijdens de Noordelijke Driehoek. Maar de oost- en westkant nog niet. De provincie heeft de vorm van een paardenhoofd. Vandaag ga ik via de hals naar het zuidoosten, en via het zuidelijkste (en op een-na-hoogste) punt omhoog naar Bourtange.

Fietserspontje Zuidlaardermeer

Na een redelijk goede start, de NS trein had maar 5 minuten vertraging, stap ik op de fiets in Groningen. Minder is het als blijkt dat de fietserspont bij het Zuidlaardermeer wegens corona uitdienst is. Meer kilometers levert dat wel op, en daar doen we het toch voor. De tocht gaat over de Hondsrug naar veel, heel veel lintbebouwing langs kanalen. Je kent ze wel, Stadskanaal, Musselkanaal, Ter Apel. Langs het Ruiten Aa kanaal een andere wereld; Westerwolde. Door en over zandpaden, mooie herfstkleuren in het bos. De route is hier vol van kleur, met vele wandelaars om mij heen. De Duitse grens schampend. Het pad word gevaarlijk nabij de vesting Bourtange.

Niet dat ik word aangevallen of beschoten, dus avontuurlijk zou een betere aanduiding zijn. Qua comfort raak ik zo goed in de stemming om terug te reizen naar 1742. Ik overnacht in een kapiteinswoning in het vestingslogement, die overigens luxe is uitgevoerd met bad en kabel tv en WiFi. Ik val daar niet over, of beter/toepasselijker gezegd: kan mij niet bommen!

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: